Yaprağın Sararması Fiziksel Mi Kimyasal Mı? Bitkilerin Yapraklarının Sararması Mutasyon Mu Adaptasyon Mu

Güncelleme Tarihi:

Yaprağın Sararması Fiziksel Mi Kimyasal Mı Bitkilerin Yapraklarının Sararması Mutasyon Mu Adaptasyon Mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 11:00

Kimyasal değişimler ve fiziksel değişimleri birbirine karıştırılan konulardan biri olmaktadır. Bu iki kavramı ayırt etmenin en kolay yolu maddelerin yapılarına bakmak olmaktadır. Maddelerin yapılarında meydana gelen bir değişim var ise kimyasal yoksa fiziksel değişimden bahsetmek gerekmektedir. Peki, yaprağın sararması fiziksel mi kimyasal mı? Bitkilerin yapraklarının sararması mutasyon mu adaptasyon mu? İşte, yaprağın sararması hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Yapraklar çeşitli süreçlere maruz kalmalarından dolayı renklerinde ve yapılarında bir takım değişiklikler gözlenmektedir. 

 Yaprağın Sararması Fiziksel mi, Kimyasal mı?

 Yaprakların renginin yeşilken sarıya dönmesi olayı kimyasal değişimle açıklanması gereken bir konu olmaktadır. Ortamda bulunan dış etmenler değişim sürecinin hızlanmasına neden olmaktadır.

 Yapraklarında maruz kaldıkları ısı değişiminden dolayı renklerinde ve dokularında birtakım değişiklikler oluşmaktadır. Bu değişiklikler yaprağın yapısında kalıcı değişikliğe neden olduğu için yaprağın kimyasal bir değişime maruz kaldığı belirtilmektedir. 

 Bitkilerin Yapraklarının Sararması Mutasyon mu, Adaptasyon mu? 

 Adaptasyon yaşanılan yere uyum sağlamak anlamına gelen bir kavram olmaktadır. Bitki ve ağaçların yaprakları çeşitli değişikliklerle karşılaştıkları zaman birtakım değişikliklere uyum sağlamak için adaptasyona uğramaktadırlar. 

Haberin Devamı

 Kışın gelmesi ile enerjilerini fazla harcamamak isteyen bitki ve ağaçların yaprakları sararak dökülmektedir. Bu durum adaptasyon ile açıklanmaktadır. Adaptasyon canlıların yaşamda kalmasını arttıran bir olay olmaktadır. Ortama uyum sağlayamayan canlılar içlerinde bulundukları çevre şartları ile mücadele edememektedirler. Bitkilerinde yapraklarının sararması adaptasyon olarak ele alınmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!