Yabancı uyruklu öğrenciler, YÖK’te buluştu 

Güncelleme Tarihi:

Yabancı uyruklu öğrenciler, YÖK’te buluştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 17:08

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dünyada 5 milyona yakın uluslararası öğrencinin yaklaşık 110 bininin Türkiye’de bulunduğuna işaret ederek, “4 kıtadaki 56 farklı ülkeden öğrencimiz var. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz” dedi. İftar programına katılan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise Türkiye’de 500 binin üzerinde Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın davetiyle YÖK’te düzenlenen iftar programına, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Ankara’daki üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden dört kıta ve 56 farklı ülkeden yaklaşık 150 öğrenciyle, onların ülkelerinin büyükelçi veya eğitim ataşesi düzeyinde yetkilileri katıldı.

110 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİMİZ VAR

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, iftar programında yaptığı konuşmada, 2017 itibarıyla dünyada 5 milyona yakın öğrencinin, kendi ülkeleri dışında eğitim gördüğüne işaret etti. Bu rakamın 2020 itibarıyla 7 milyona ulaşmasının beklendiğine dikkati çeken Saraç, “Uluslararası bu öğrencilerin 110 bine yakını ülkemizde, 4 kıtadaki 56 farklı ülkeden öğrencimiz var. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz” ifadesini kullandı. Saraç, Türkiye’deki uluslararası öğrencileri temsilen iftar yemeğinde bir grup öğrenciyle bir araya geldiklerine değinerek, öğrencilere, “Sizin şahsınızda, Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak ülkemizde eğitim gören tüm uluslararası öğrencilerimizi de sevgi ile selamlıyorum ve hepinize eğitim hayatınızda başarılar diliyorum” dedi.  

Haberin Devamı

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ ÇEKİM MERKEZİ

Öğrencilerin eğitim için Türkiye’yi seçmiş olmalarını akademik, sosyal ve kültürel boyutlar açısından büyük ölçüde önemsediklerini vurgulayan Saraç, öğrencilerin entelektüel birikimini, ülkelerinin ve bölgelerinin dinamiklerini, çok önemli ve kıymetli zenginlikler olarak değerlendirdiklerini belirtti. Türk üniversitelerinin uluslararası çekim merkezi olmasında referans noktasının, uluslararası öğrenciler olduğunu bildiklerini aktaran Saraç, öğrencilerin Türkiye’nin yükseköğretimini dış dünyaya en iyi şekilde yansıtacaklarını açıkladı. Saraç, YÖK olarak uluslararası öğrencilere daha iyi eğitim verebilmek amacıyla eğitimde ve üniversite yaşamında kalite kültürünü öne koyduklarını belirterek, şunları söyledi:

DÜNYAYI SİZLER ŞEKİLLENDİRECEKSİNİZ

“Dünyanın her tarafından ülkemize gelen siz değerli öğrencilerimiz, ileride ülkeleriniz ve Türkiye arasında kalkınma odaklı işbirliklerinde, dayanışmada, ülkelerimiz arasında iyi ve dostane ilişkiler kurulmasında en önemli rolleri üstleneceksiniz. Kısacası, gelecekteki dünyayı sizler şekillendireceksiniz. Sizlerin eliyle şekillenecek dünyanın, barış ve sevgi haleleriyle çevrilmesini umuyoruz ve hepinizi bu yolda gönülden desteklemeye devam etmek istiyoruz. Türk yükseköğretimi, bunun için bugün de yarın da sosyal güvenlikli politikalar doğrultusunda ve hiç vazgeçmeyeceği çoğulcu demokrasi anlayışı ile kalifiye bilgiyi size sunmaya devam edecektir. Umarım, Türkiye’de üniversitelerinizde başarılı yıllar geçirirsiniz, ülkenize döndüğünüzde, her sabah, ülkeniz için neleri daha iyi yapabileceğinizi hayal eder, bu hayaller doğrultusunda çok çalışırsınız ve burada, ikinci ülkeniz Türkiye’de sizlere sunulan dostluk elini hiç unutmazsınız. Ve yine umarım Türkiye ile birlikte eğitim gördüğünüz arkadaşlarınız ile dostluk ilişkileriniz güçlü bir şekilde devam eder. Birlikte küresel fırsatlar oluşturursunuz ülkeleriniz ve insanlık için. Şahsiyetlerinizi, kültürlerinizi, vatanınızı ve aidiyetlerinizi korur, kollar ancak dünyayı güzelleştiren farklılıklarınızla bu dünyada var olmaya çalışır ve bunlar arasında sağlıklı dengeler kurarsınız.”

Haberin Devamı

500 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ EĞİTİM ALIYOR

MEB Müsteşarı Tekin ise kültürler arasındaki iletişimi, dostluğu gelecek kültürlere ulaştırmanın önemine değindi.  YÖK ve üniversitelerin bu amaç için önemli görevler yürüttüklerini vurgulayan Tekin, “Türkiye’de 110 bin misafir öğrencimiz var. Yaklaşık 500 binin üzerinde de Suriyeli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında eğitim öğretime devam ediyor. Bunu gelecek kuşaklar açısından önemli bir birikim olarak görüyoruz. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin, üniversitelerimizin de bu şekilde görmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.  

İftar programında, ABD, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Benin, Bosna-Hersek, Cezayir, Çin, Demokratik Kongo, El Salvador, Endonezya, Eritre, Etiyopya, Fas, Filistin, Gana, Gürcistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Irak, İran, İngiltere, Kamerun, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kongo, Libya, Makedonya, Malavi, Mali, Mauritus, Mısır, Myanmar, Moğolistan, Moritanya, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Tunus, Uganda, Ürdün, Yemen ve Zambiya vatandaşı öğrenciler yer aldı.     

  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!