Verteks Nedir, Nasıl Bulunur? Tıpta Verteks Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Verteks Nedir, Nasıl Bulunur Tıpta Verteks Nasıl Hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2022 14:21

Tıp, oldukça geniş bir alana hitap eden kapsamlı bir bilim dalı olmaktadır. Bu bilim dalında yer alan her terim farklı bir dile ait olan sözcüklerle ifade edilmektedir. Bu nedenle tıp bilimine ait olan bir sözcüğün insanlar tarafından ne anlama geldiğini bilmek oldukça zor olmaktadır. Verteks kelimesi de yabancı kökenli olan bir tıp terimi olmaktadır. Peki, verteks nedir, nasıl bulunur? Tıpta verteks nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Verteks tıp biliminde sıklıkla ve birden fazla alanda kullanılan bir kelime olarak ifade edilmektedir. Bu kelime anlam olarak üst kısım ya da tepe noktası anlamına gelmektedir. 

 Verteks Nedir, Nasıl Bulunur? 

 Verteks kelimesi Tıp alanında kullanılan Latince bir kelime olmaktadır. Anlam olarak herhangi bir cismin ya da maddenin üzerinde yer alan kısmı ifade etmek için kullanılan bir tabir olarak belirtilmektedir. Tepe noktası verteks terimi ile ifade edilmektedir. Verteks kelimesini insan ve onun dışında kalan her şeyin üst kısmını anlatırken kullanmak mümkün olmaktadır. 

 Verteks kavramı bir cismin tepe noktası olarak belirtilirken aynı zamanda insan vücudunun başının üzerinde yer alan noktaya da işaret etmektedir. Verteks tıp biliminde kafa ölçümlerinin alınmasında, kafanın üst kubbesinin belirlenmesi ya da iki pateryal kemiğinin bir araya gelmesi sonucu oluşan bölge olarak ifade edilmektedir. Bu kavram tıp biliminde özellikle baş bölgesi için kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Tıpta Verteks Nasıl Hesaplanır? 

 Verteks'i bulan kişinin Amerikalı astrolog ve bilim adamı Charles A. Jane olduğu ifade edilmektedir. Bu bilim adamı ve arkadaşı verteks noktasını keşfederek çalışmalarına devam etmiştir. Verteks hesaplanırken ekliptik ve birinci düşey daire ele alınmaktadır. Yani ekliptik ve birinci düşey dairenin kesişmesiyle ortaya çıkmaktadır. 

 90 dereceden doğum yerinin enlemi çıkartılarak başka bir enlem derecesi elde etmek mümkün olmaktadır. Haritalarda yer alan IC, MC olarak belirtilir ve MC'nin enlem derecesinde yer alan ASC'si verteks olmaktadır. Verteks bir tıp terimi olmasının yanında toplum hayatı için gerekli olan sosyal dersleri de kapsamaktadır. Bu kapsamda verteks kelimesi astroloji biliminin de ilgi alanına girmektedir. 

 Verteks astroloji terimi olarak içinde yer aldığı alanda devamlı bir deneyim içinde olan, kendini sürekli yenileyen karşısında yer alan rakibini kışkırtan bir savaşçıya benzetilmektedir. Verteks kendi başına etkisi olmayan ancak başkaları tarafından harekete geçirilen bir unsur olarak ifade edilmektedir. Verteks ekseni zıtlıkların hakim olduğu bir eksen olmaktadır. Bu eksende yer alan zıtlıklar öğrenmemiz gereken şeyleri ifade etmesi açısından önemli olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Verteks astrolojide insanın başına gelen olaylara kadersel bir anlayışla yaklaşmaktadır. Bu durumda kişiler kendilerini o olayı yaşıyormuş gibi hissetmektedirler. Verteks terimi yaşanılan olayların kaderle bir bağlantısı olduğunu ifade ederek insanı bu olayların merkezine koymaktadır. Bu nedenle merkezde yer alan insan bu olaylardan doğrudan etkilenmektedir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!