Vektör nedir? Ne işe yarar? Vektör çizim nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Vektör nedir Ne işe yarar Vektör çizim nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 20:56

Logo tasarımları ve grafik tasarımlarında kullanılan pek çok çizim programı bulunmaktadır. Bu çizim programları sayesinde karakter çizimleri, ikonlar, illüstrasyonlar, infografikler ve daha birçok öğelerin çiziminin yapılması mümkün olmaktadır. Vektör çizimde bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Vektörel çizimler baskılarda, web tasarımlarında ve animasyonlarda karakterlerin çiziminde kullanılmaktadır. İşte, vektör nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Vektör çizim grafik tasarımlarında sık kullanılan bir çizim tekniği olarak ifade edilmektedir. Microsoft firmasının geliştirmiş olduğu vektör formatı en çok bilinen ve en fazla kullanılan çizim tekniği olarak bilinmektedir. 

 Vektör Nedir? 

 Vektör çizim logo tasarımları başta olmak üzere, grafik tasarımlarının her alanında kullanılan bir tekniğin adı olmaktadır. Pek çok alanda kullanım sahası olan vektör çizimlerle hem baskı yapmak hem de web tasarımında çeşitli işler yapmak mümkün olmaktadır. Vektör çizimle yapılmış grafiklerde bulunan her nesne matematiksel bir ifade ile oluşturulmakla beraber herhangi bir detay kaybetmeden ölçeklendirilebilen bir grafik türü olarak belirtilmektedir. Büyütüldüğünde de bozulmayan vektörel çizimler oldukça kullanışlı olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ne İşe Yarar? 

 Vektör çizim sayesinde formatlarda bir görüntü kaybı yaşanmamaktadır. Bu formatla yapılan grafik tasarımlarının boyutları ne kadar değiştirilirse değiştirilsin görüntü kalitesinde bir değişiklik olmamaktadır. Bu çalışmalarda çözünürlük ile ilgili sorunlar yaşanmamaktadır. Vektörel çalışmalar alan olarak da çok az yer kaplamaktadır. Bu tasarımlar çeşitli platformlarda özel mesajlaşma bölümlerinden dahi kolaylıkla iletilebilmektedir. Vektörel grafiklerde renk ve şekil değişimi de oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. 

 Vektörel çizimler sayesinde logo tasarımları, ambalaj tasarımları, kurumsal firmalar için çeşitli kimlik kartı tasarımlar, üretici firmalar için paket tasarımları, sosyal medya görselleri, animasyonlar ve daha pek çok çalışma rahatlıkla yapılabilmektedir. Grafik tasarımının olduğu her alanda vektör çizimlerden faydalanıldığı ve bu çizimlere mutlaka yer verildiği görülmektedir. Kullanışlı olmaları ve görüntü kalitelerinde bir bozulma olmaması bu çizim yönteminin geniş kitleler tarafından tercih edilmesinde önemli bir husus olmaktadır. 

 Vektör Çizim Nasıl Yapılır? 

 Vektör çizimlerle oluşturulan grafikler ve logolar farklı boyutlarda ve renklerde olmaktadır. İhtiyaç duyulan alana göre kullanılan vektör çizimle yapılmış grafiklerin herhangi bir boyut değişikliğinde görsel olarak herhangi bir kayba uğramadıkları belirtilmektedir. Vektörel grafiklerde nesneler kişilerin istekleri doğrultusunda yeniden renklendirilebilir ya da farklı bir şekil haline getirilebilmektedir. Vektör çizim bu nedenlerden dolayı oldukça fazla kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Vektörel grafikler sahip olduğu dosya boyutu ile daha az bir yer kaplamaktadır. Adobe Illustator üzerinde Pen Tool sayesinde oldukça estetik ve iyi derecede çizimler yapılması mümkün olmaktadır. Vektörel çizimler yapılırken kişilerin bileklerini ve parmaklarını daha etkin kullanılması gerekmektedir. Bu alanda başarılı çalışmalar ortaya koymak için zaman ve emek harcamak gerekmektedir. Deneyim kazanıldıktan sonra ortaya çok daha iyi çizilmiş vektörel grafik ve logolar çıkmaktadır. Bunun için de bu alanda çalışma yapan kişilerin bol bol pratik yaparak tecrübe sahibi olmaları gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!