Uzmanlar: Hızlı karar vermeyin detaylı araştırın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar: Hızlı karar vermeyin detaylı araştırın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 23:07

Üniversite tercihleri bugün başladı. Adaylar 14 Ağustos’a kadar 24 tercih yapabilecek. Bu dönemde sadece eğitim alınacak program değil, hayat boyunca yapılacak meslek de seçiliyor. Eğitim uzmanları hızlı karar verilmemesi ve mesleklerin detaylıca araştırılması gerektiği konusunda adayları uyarıyor. Ayrıca doğru tercih listesi hazırlarken dikkat edileceklerle ilgili bazı önerilerde de bulunuyor.

Haberin Devamı

İyi bir üniversiteye gidebilmek amacıyla aylardır ter döken adaylar için tercih dönemi bugün başladı. ÖSYM ‘Aday İşlemleri Sistemi’nden (AİS) lisans, önlisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları da dahil toplam 1 milyon 68 bin 327 kontenjan için 14 Ağustos’a kadar tercih yapılabilecek.

Ancak iyi kariyer geleceği sunacak mesleği seçmek kolay değil. Uzmanlar, adayları ilgi alanlarına iyi karar vermeleri, istemedikleri bölümü kesinlikle yazmamaları konusunda uyarıyor. İşte eğitim uzmanı Salim Ünsal ve Cihan Yeşilyurt’un önerileri:  İyi bir üniversiteye gidebilmek amacıyla aylardır ter döken adaylar için tercih dönemi bugün başladı. ÖSYM ‘Aday İşlemleri Sistemi’nden (AİS) lisans, önlisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları da dahil toplam 1 milyon 68 bin 327 kontenjan için 14 Ağustos’a kadar tercih yapılabilecek.

Ancak iyi kariyer geleceği sunacak mesleği seçmek kolay değil. Uzmanlar, adayları ilgi alanlarına iyi karar vermeleri, istemedikleri bölümü kesinlikle yazmamaları konusunda uyarıyor. İşte eğitim uzmanı Salim Ünsal ve Cihan Yeşilyurt’un önerileri:

Uzmanlar: Hızlı karar vermeyin detaylı araştırın

PÜF NOKTA SIRADA SAKLI
Geçen yıllarda olduğu gibi 24 tercih hakkınız var. İlk üçünü başarı sıranızın hemen üstündeki, yerleşmek için can attığınız programlara ayırın. 4 ile 18’inci sıradaysa, yerleşme şansınızın yüksek olduğu bölümler olmalı. 19 ile 24 arasına kesin yerleşeceğiniz programları ekleyebilirsiniz. Hepsini doldurmak gerekmiyor. Bir tane de yazabilirsiniz.

Ancak bu, ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda yerleştirmede ortaya çıkabilecek sürprizler nedeniyle riskli olabilir. Bu nedenle tüm haklarınızı bilinçli doldurmanızda yarar var. Kılavuzda ‘Tablo 3’te önlisans; ‘Tablo 4’te ise lisans programları yer alıyor. Önlisans için Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) en az 150; lisans içinse Alan Yeterlilik Testi’nden (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nden (YDT) en düşük 180 puana ihtiyacınız var. Tercih kılavuzundan üniversitenin vakıf mı, devlet mi olduğunu iyi inceleyin. Özellikle vakıfta bursluluk koşullarına dikkat edin. Bazı burslar, başarısız olunca kesilebiliyor.   

Bazı bölümlerin adı çekici gelebilir. Fakat internet araştırmalarına güvenerek, onları yazmayın. O alandaki profesyonellere ulaşın, çalışma ortamını gezin, istihdam geleceğini inceleyin.

Haberin Devamı

Uzmanlar: Hızlı karar vermeyin detaylı araştırın

Haberin Devamı

İSTEMİYORSANIZ SAKIN YAZMAYIN
Unutmayın, istemediğiniz bölüme yerleşirseniz, orada eğitim alacak ve ileride o alanda çalışacak olan sizsiniz. Kayıt yaptırmazsanız, bu sefer de ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşecek. Meslek, ömrünüz boyunca sürdüreceğiniz faaliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturacak. Yani yaşam biçiminizi de belirleyeceksiniz. Böylesine önemli etkileri olan bir kararın iyice düşünülmeden verilmesi, hayal kırıklığına ve başarısızlığa neden olabilir. İstemediğiniz programa tercih listenizde kesinlikle yer vermeyin. 

SONUÇLAR 31 AĞUSTOS'TA
Tercih süresi içinde, listenizi AİS üzerinden değiştirebilirsiniz. “2018- YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısını görmeden sayfadan ayrılırsanız, yarım kalan işlemleriniz kaydolmadığı için geçerli olmayacak. Bildirimi görünce yazıcıdan birden çok çıktı alıp saklayın. Sonuçlar, 31 Ağustos’ta. Kayıtlar 3-7 Eylül; elektronik kayıtlar ise, 3-5 Eylül’de alınacak. Boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme olacak.

BU SORULARA YANIT ARAYIN
Listenizdeki programların kılavuzda ‘bakınız’ olarak gösterilen ve giriş için aranan koşullarını karşılıyor musunuz? Program kodlarını doğru yazdınız mı? Bölümlerin sırası, istek sıranıza uygun mu? Beşinci tercihinizi kazanacak olsanız, “Keşke altıncıya girseydim” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

BAKMADAN GEÇME!