Uzlet ne demek, ne anlama gelir? Uzlet etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Uzlet ne demek, ne anlama gelir Uzlet etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2022 17:44

Uzlet kelimesi günümüzde kullanılan kelimelerden birisidir. Uzun yıllardan beri uzlet kelimesi gündelik yaşantıda kullanılır. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre farklı anlamları bulunmaktadır. Peki uzlet ne demektir? Ne anlama gelir? Uzlet etmek kelimesinin TDK Sözlük anlamı nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Dilimize Arapçadan gelen uzlet kelimesi, Türkçede çeşitli cümlelerde ve ya tek başına kullanılabilir. Gerçek anlamı olduğu gibi tasavvuf anlamı da vardır. Anlamı itibariyle kişinin kendini fikren olgunlaşması için insanlardan ve ya o anki durumdan uzaklaştırmasıdır.

 Uzlet Ne Demektir?

Uzlet sözcüğü toplumdan ve insanlardan uzaklaşmak anlamı taşır. Uzak bir bölgede yaşamak ya da inzivaya çekilmek olarak da bilinir.

TDK ya Göre Uzlet Kelimesinin Sözlük Anlamı

TDK ya göre uzlet kelimesinin sözlük anlamı kişinin belirli bir olgunluğa erişebilmesi için insanlardan uzak kalması olarak tanımlanır. Bireyin kendini ve arzularını olabildiğince sınırlandırması anlamı da taşımaktadır.

Tasavvufta Uzlet Etmek Ne Anlama Gelir?

Tasavvufta ise uzlet etmek daha çok kişinin içsel terbiyesine odaklanması demektir. Yani kendi nefsi üzerinden terbiyesini sağlayabilmek amaçlanır. Bunun için insanlardan kendini uzaklaştırarak inzivaya çekilmesi ve böylelikle nefsini sorgulaması anlamına gelir. Uzlet etmek hem kişinin nefsinin isteklerinden hem de insanlardan uzaklaşması olarak kullanılır.

Haberin Devamı

 Uzlet Kelimesinin Kökeni Nedir?

 Uzlet kelimesi uzun yıllar önce dilimize yer etmiştir. Kökeni ise Arapça kökünden gelmektedir. Ancak özellikle tasavvufta sıklıkla kullanılır. Günümüzde ise günlük yaşantıda da uzlet kelimesi karşımıza çıkmaktadır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!