Üstün zekalı çocuklar ve velileri eylemde

Güncelleme Tarihi:

Üstün zekalı çocuklar ve velileri eylemde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2013 10:10

Türkiye’de üstün zekalıların öğrenim gördüğü tek okul olan Beyazıt Ford Otosan İlk ve Orta Okulu’nun kapatıldığını iddia eden öğrenci ve veliler eylem yaptı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) tarafından üstün zekalı çocuklar için ortaklaşa yürütülen projenin sona erdirilmesiyle çocuklarının mağdur olacağını belirten veliler Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Çocuklarının 2 aşamalı özel sınavlar neticesinde 8 yıl öğrenim görmeye hak kazandığını hatırlatan aileler Türkiye’de üstün zekalıların öğrenim gördüğü tek okul olan Beyazıt Ford Otosan İlk ve Orta Okulu’nun kapatılması halinde bunun ‘kazanılmış hak ihlali’ olacağının altını çizdi. Okul Aile Birliği Başkanı Ebru Üstüncan’ın yaptığı açıklamada “Diğer tüm özür grubundaki çocuklarımızın nasıl ki eğitim hakları anayasa ile koruma altına alınmış ve özel eğitim hakları verilmiş ise bu artı özür grubundaki çocuklarımızın da özel eğitim hakları anayasa ile koruma altına alınmıştır’ ifadesini dile getirdi. Öte yandan konuşmasında, çocukların normal sınıflara nakledildiğinde, “yaramaz, ukala, şımarık, hiperaktif tanısı ile damgalanmakta ve normal sınıf ortamında ötekileştirilip, tektipleştirip içine kapanan bireyler haline getiriliyor” sözlerine de yer verdi.

Haberin Devamı

‘Öğretmenler yaramaz diyor’

Öğrenci velisi Hatice Karatay çocuğunun normal bir okula nakledilmesi halinde adaptasyon sorunu yaşayacağını belirterek “Çocuk normal bir okula gittiğinde diğer çocuklarla kaynaşamıyor. Öğretmenler tarafından yaramaz, hiperaktif çocuklar olarak değerlendiriliyor” diye konuştu.

‘Üstün yetenekli çocukların da özel eğitime ihtiyacı var’

Çocukların özel eğitime ihtiyaçları olduğunun altını çizen Veli Hüseyin Aktaş da, “Nasıl ki 90 IQ’ nun altındaki çocukların veya fiziksel özelliklerinden dolayı sıkıntıları olan çocukların özel eğitim alması gerekiyorsa üstün yetenekli çocukların da özel eğitime ihtiyacı var. Çünkü hızlı düşünüyorlar, hızlı kavrıyorlar. Bu durum normal eğitimde büyük bir sıkıntı oluyor. Çocuk sıkılınca uyumsuzluk gösteriyor” dedi.

Küçük Tamer’den Başbakan’a mektup

Öğrencilerden Bahadır Kök okulunu değiştirmek istemediğini söyleyerek “Yeni bir okula gitsem kolay kolay alışamam. Hep bildiğimiz dersleri gösterirler, bu sıkıcı olur” dedi. 11 yaşındaki Ahmet Tamer Alp de Başbakan’a hitaben kaleme aldığı mektubunu okudu. Alp Başbakan’a, “Ben ve arkadaşlarım eski statüsünde okulumu istiyorum” diye seslendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!