Üniversitelilerden 3 boyutlu yazıcıyla giysi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerden 3 boyutlu yazıcıyla giysi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2019 11:43

Üniversiteliler üç boyutlu yazıcıda fiber optik aydınlatma elemanlarıyla giysi üretti. Üretilen giysi, Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi'nde tanıtıldı.

Haberin Devamı

İzmir’de bulunan bir üniversitenin akademisyen ve öğrencileri tarafından, üç boyutlu yazıcı kullanarak giysi üretildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında üç boyutlu yazıcılarda kullanılan filament maddesiyle bilgisayarda tasarlanan giysinin yazıcıdan ‘çıktısı’ alındı.

LED ve fiber optik aydınlatma elemanlarıyla birleştirilen giysi, ekim ayında İzmir'de düzenlenen Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi'nde tanıtıldı. Çalışmayla ilgili değerlendirmelerine yer verilen proje yürütücüsü Doktor Öğretim Üyesi Arzu Vuruşkan, tasarımı meydana getiren 120 parçanın çeşitli bağlantı yöntemleriyle bir araya getirildiğini, fiber optik kablolarla desteklenen giysiye yapısal bir işlev kazandırıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Üniversitelilerden 3 boyutlu yazıcıyla giysi

Yeni malzemelerin ve teknolojilerin giysilere uygulanmasının tasarımın geleceği olarak görüldüğünü anlatan Vuruşkan, şunları söyledi:
"Üç boyutlu yazıcılar gibi yeni üretim teknikleri, geleneksel üretim teknikleriyle birleştirildiğinde hayal gücünün sınırlarını zorlayacak tasarımlar yaratılabilir. Bu nedenle gelecekte önemli bir yeri olduğu düşünülen üç boyutlu yazıcılarla giysi tasarımı projesine başladık. Bu giysi, devamı planlanan projenin ilk ürünüdür."

Üniversitelilerden 3 boyutlu yazıcıyla giysi

BAKMADAN GEÇME!