Üniversiteliler için burs rehberi

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliler için burs rehberi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2016 09:11

Üniversite kayıtları 19 Ağustos’ta tamamlandı. Kaydını yaptıran öğrenciler şimdi burs arayışına girecek. Bulundukları yerden farklı bir ilde üniversite okuyacak olanları ise ‘barınma problemi’ bekliyor. “Yurt mu, ev mi, apart mı?” sorularıyla uğraşan çiçeği burnunda üniversiteliler için rehber niteliğinde bir liste hazırladık. İşte burs ve barınma alternatifleri.

Haberin Devamı

YÖK’ten ziraat, orman ve su ürünlerini seçenlere destek 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini açıkladı. Aylık 600 lira olan burs 12 ay boyunca ödenecek. 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerinde toplam 210 program bulunuyor. Bunların her birisine, ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerin hepsi, yani toplam 630 üniversiteli bu imkândan faydalanabilecek. Böylece tüm devlet üniversitelerine yerleşen başarılı öğrenciler desteklenmiş olacak.
www.yok.gov.tr

TEV’den beş ayrı program

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) beş farklı burs programı var. TEV Eğitim Bursu kapsamında, ‘Atatürk İlkelerine bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli ve güvenilir, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan, üniversite, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine’ yükseköğrenim bursu veriliyor. Burs için ara sınıflardaki öğrencilerin  genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olup bir üst sınıfa geçmesi gerekiyor. Bu yıl burs miktarı 480 TL. Üstün Başarı Bursu’na ise, her yıl yaklaşık 40-50 yeni öğrenci seçiliyor. Bu bursa, LYS’de ilk 5 bine girip, mühendislik-mimarlık, hukuk ile sağlık, idari, temel ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim görmeye hak kazananlar başvurabiliyor. Ayrıca LYS’de ilk 5 bine giren, genel not ortalaması 3.50 (100 üzerinden 87.5) olan 2’nci sınıf öğrencileri de burstan yararlanabiliyor. Öğrencilere her ay 1.120 TL ödeniyor. Yüksek lisans, doktora ile teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencileri için burslar da var. Ayrıca TEV’in kız öğrenci yurt bursları kesin başvuruları 15 Ağustos’ta başladı,15 Eylül’de sona erecek. Diğerlerinin başvuru tarihi ise, 1-30 Eylül arasında. Başvurular, TEV’in internet adresinden alınıyor.
www.tev.org.tr

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ı da unutmayın 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin’in açıklamasına göre LYS MF puan türünde ilk 5 bin’de olup matematik, fizik, kimya, biyolojiye; YGS-1’de ilk 5 binde olup felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira burs verilecek. 5 bin ile 10 bin sıralamasındakilerin burs miktarı 1.500 TL olacak. MF’de 10 bin- 20 bin sıralamasında olup temel bilimleri seçenlere 1000; 20 bin-25 bin’dekilere ise 750 TL verilecek.

Haberin Devamı

www.tubitak.gov.tr/tr/burslar

ÇYDD’den 1000 öğrenciye burs 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) burslarına, şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları dışında ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görenler başvurabiliyor. Bu yıl Türkiye genelinde 1000 öğrenciye burs verilecek. Tutar yöresel farklılıklara göre 150-200 TL arasında değişiyor. Süresi ise eylül ve haziran arası olmak üzere 10 ay. Başvurular 20 Eylül-10 Ekim tarihlerinde öğrenim görülen üniversitelerin bulunduğu il ve ilçelerdeki ÇYDD şubelerine yapılacak. Başvuru koşullarıysa şöyle: T.C. vatandaşı olmak, ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları dışında ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görmek, ÇYDD tüzüğünde belirtilen ilke ve amaçlara uygun olmak.
www.cydd.org.tr

Haberin Devamı

İhtiyacı olanlara karşılıksız ve geri ödemesiz

Kredi ve Yurtlar Kurumu, T.C. vatandaşı olan, yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Geçen yıl öğrencilere aylık 400 TL burs veriliyordu ancak bu yılki miktar henüz açıklanmadı. Artış Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla belirleniyor. Ön lisans, lisans,  açıköğretim (sadece öncelikliler; şehit-gazi çocuğu, anne-babası vefat edenler, vb.), dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıranlar, master ve doktora yapanlar, vakıf üniversitesi öğrencileri, LYS sonucunda her alanda ilk 100’e girenler, üniversite kontenjanından bildirilenler, milli olmuş amatör sporcular, ikinci öğretimde okuyanlar burstan yararlanabiliyor.
www.kyk.gov.tr

Haberin Devamı

Belirli bölümlerde okuyanlar alabilecek

Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı (ALEV), üniversite öğrencilerine iki çeşit burs sağlıyor. ‘Dr. Üzeyir Garih Bursu’, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf veya lisansüstü öğrenim gören beş öğrenciye veriliyor. ‘ALEV Bursu’ ise, İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, İstanbul, Ankara ve Galatasaray üniversitelerinin mühendislik, işletme gibi bazı bölümlerinde son sınıfta okuyanları kapsıyor. Bu öğrencilerden lisansüstüne devam edenlerin bursları en fazla bir yıl sürdürülüyor. Öğrenimin aksatılması halinde burs iptal ediliyor. ALEV bursları karşılıksız veriliyor. Başvuru için öğrenciler, üniversitelerin burs ofislerinden aldıkları ALEV Burs İstek Formu’nu dolduruyor. Burs ofisleri, bildirilen kontenjan kadar öğrenciyi seçip vakıf yönetimine iletiyor. Başvurusu kabul edilenlere bir mektup gönderiliyor. Geçen dönem burs miktarı aylık 360 TL idi. Yeni dönem için miktarlar henüz açıklanmadı.
www.alarko.com.tr 

Haberin Devamı

Yeni ‘kıvılcım’lar aranıyor

Çelikel Eğitim Vakfı, Alev Topları Programı’nın bu yılki başvuru süreci için çalışmalarına başladı. Grup ve bireysel mülakatlarla sürdürülen değerlendirme sürecinin ardından yeni ‘kıvılcım’larını belirleyecek olan programa başvurular, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu yıl beşinci döneme giren program kapsamında öğrencilere yılda 12 ay süreyle ayda 400 TL burs ile pek çok kişisel, kültürel ve sosyal gelişim imkânı da sağlanacak.
www.celikelegitimvakfi.org

400 yeni öğrenciye verilecek

Sabancı Vakfı, her yıl 400’ü yeni olmak üzere, toplamda  1.500’e yakın, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan lisans ve ön lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Burslar, üniversiteye ilk girişte başlayıp, öğrenci mezun olana kadar devam ediyor ve her yıl ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreyle nakit ödeniyor. Geçen eğitim yılında aylık burs miktarı lisans öğrencileri için 410, ön lisans öğrencileri için 210 TL idi. 2016-2017 eğitim yılı burs tutarı eylül ayında belirlenecek. Burstan yararlanabilmek için yurtiçindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekiyor. Burs kontenjanı tahsis edilen Boğaziçi, Ankara, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerine yeni yerleşen öğrencilere yönelik dört farklı program var. Her program için farklı özellikler aranıyor. Başvuru tarihleri genellikle eylülde olmakla beraber, öğrencilerin üniversiteye ilk kayıtlarını yaptırdıktan sonra duyuruları dikkatle takip etmeleri öneriliyor.
www.sabancivakfi.org

Başvurular eylülde

Anadolu Vakfı bursundan yararlanabilmek için yurtiçindeki eğitim kurumlarında lisans seviyesinde, tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekiyor. Yılda 750 öğrenciye burs imkânı sağlanıyor. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında ise 350’ye yakın yeni öğrenciye burs verilecek. Başvurular her yıl 1-30 Eylül arasında www.anadoluvakfi.org.tr adresinden Burs Başvuru Sistemi üzerinden online alınıyor. 375 TL olan aylık burs miktarı 9 ay boyunca ödeniyor. Başvuru koşullarıysa şöyle: T.C. vatandaşı olmak, maddi desteğe ihtiyaç duymak, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları dışında devlet üniversitelerini kazanmış olmak, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler için yüzde 100 başarı bursu ile yerleşmek.
www.anadoluvakfi.org.tr

Üniversitelilere 200 TL

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV), başarılı ancak eğitimlerini sürdürürken zorlanan çocuk ve gençlere, eğitimde uygun koşul ve olanak eşitliği vermek, onların yetenek ve becerileri ölçüsünde en iyi düzeyde yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla burs sağlıyor. Başvurular, 3-5 Ekim tarihinde alınacak. İlkokul öğrencilerine 50, ortaokula 75, liseye 100, üniversitelilere ise 200 TL veriliyor. Üniversiteli bursiyerlere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti, ücretsiz tiyatro, konser, sinema, gençlik kulübü etkinlikleri gibi imkânlar da sunuluyor.
www.yekuv.org

Sadece lisans okuyanlara

Vehbi Koç Vakfı, sadece lisans öğrencilerine burs veriyor. Miktar geçen yıl 460 TL idi, ancak bu yılki henüz açıklanmadı. Ödemeler aralık, şubat ve mayısta yapılıyor. Başvurular, 1-30 Eylül’de alınacak. Her yıl yeni eğitim dönemi başında üniversitelerin burs ofisleri veya fakülte sekreterlikleri duyuruları yayımlıyor. Üniversitelerin burs ofisleri ön eleme yaptıktan sonra vakıf ve okul yetkililerinden oluşan Burs Komisyonu, aday öğrencilerle yüz yüze görüşüyor. Asil ve yedek bursiyer listesi üniversite tarafından duyuruluyor. Başvuru koşulları ise şöyle: Örgün lisans eğitiminde okumak, maddi yardıma ihtiyaç duymak, disiplin cezası olmaması, başka burs almamak ve başarı notunun 100 üzerinden en az 60; 5 üzerinden 3.00; 4 üzerinden 2.50 olması.
www.vkv.org.tr

Staj imkânı da var

Tekfen Vakfı, her yıl maddi desteğe ihtiyaç duyan 500 başarılı öğrenciye karşılıksız burs veriyor. Tekfen Vakfı’nın burs programından yararlanmak isteyen öğrencilerin 5-25 Eylül tarihleri arasında www.tekfenburs.com adresinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun temel şartı, adayların ailelerinde en fazla kazanan kişinin yıllık brüt gelirinin maaş, ikramiye ve prim dahil (fazla mesai hariç) 54 bin TL ve altında olduğunun belgelenmesi. Tekfen Vakfı, öğrencilere eğitim sürelerinin tamamı boyunca destek olmayı amaçladığından değerlendirmede önceliği, okuduğu akademik birimi yeni kazanan adaylara veriyor. Tekfen Vakfı’nın burs programına Türkiye’de öğrenim gören, T.C. vatandaşı olan ve burs tahsis kriterlerini yerine getiren 4 yıllık üniversite öğrencileri başvurabilir. Tekfen Vakfı’nda burs alan bir öğrenci, okulundan, resmi (bursiyer Kredi Yurtlar Kurumu’nun geri ödemeli kredisinden faydalanabilir, bursundan faydalanamazlar), özel kurum, kuruluş ya da STK’dan burs alamaz. Ayrıca bursiyerlere, Tekfen Grup Şirketleri’nde staj imkânı da sağlanarak, iş yaşamında ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri geliştirmelerine de destek olunuyor.

9 ay boyunca burs

Mehmet Zorlu Vakfı her yıl yaklaşık 2 bin öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Bu dönemde, yaklaşık 150 yeni bursiyer belirlenecek. Başvurular eylül ayının sonuna kadar öğrenim görülen üniversitenin burs ofislerine yapılabiliyor. 2015-2016 eğitim öğretim döneminde üniversitelilere 9 ay boyunca 325 lira ödendi. 2016-2017 burs dönemi için yeni burs tutarı henüz belirlenmedi. 2015-2016 döneminden itibaren bölüm sınırlandırılması getirildi. Bu dönemden başlayarak sadece mühendislik, hukuk, işletme, endüstriyel tasarım, matematik, fizik, kimya bölümlerinde okuyan öğrencilere burs verilmeye başlanacak. Bursiyerlerde aranan diğer şartlar ve burs başvuru sistemi ile detaylı bilgiye www.mzv.org.tr adresinden ulaşılabilir.

BARINMA ALTERNATİFLERİ

Bulundukları yerden farklı bir şehirde okuyacak yeni üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri debarınma. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarına başvurular bugün saat 23.59’da bitiyor. Öğrenciler için başka alternatifler de bulunuyor:

ÜNİVERSİTE YURTLARI

Bazı üniversitelerin öğrencilerinin kalması için yurtları bulunuyor. Aranan ilk şart, üniversitenin kendi öğrencisi olmak. Fiyatlar ise üniversitelere göre farklılık gösteriyor. Bazılarında ortak kullanım banyo ve tuvaletler varken, bazılarında odanın içerisinde yer alıyor. Odadaki kişi sayısına ve yurtta sağlanan imkânlara göre fiyat aralıkları değişebiliyor. Bu yurtlara başvuru ve kayıt bilgileri üniversitelerin web sayfalarından duyuruluyor.

ÖZEL YURTLAR

KYK’nın dışında, özel yurtlar da bulunuyor. Ancak bunları seçerken yurdun MEB onaylı olması, işletme belgesinin bulunması gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. “Kahvaltı ve akşam yemeği fiyata dahil mi?” diye mutlaka sorun. Yurt ve okul arasındaki mesafeyi de hafife almayın. Çünkü yurt ve okul arasındaki uzaklık ekstra bir maliyet getirebilir.

ÖĞRENCİ EVLERİ

Öğrencilerin barınma denince akla gelen ilk alternatiflerinden biri de, ev. Yurda göre daha rahat bir yaşam ortamı sağlasa da, daha maliyetli olabiliyor. Öğrenci faturalar, kira ve ev giderleriyle ilgilenmek zorunda kalsa da en gözde barınma seçenekleri arasında.

APARTLAR

Az odalı, yeme-içme ihtiyaçlarınızı kendinizin karşılayabileceği açık mutfağı ve yine kendine ait banyo ve tuvaleti olan daireler yani apartlar, öğrencilerin barınma seçenekleri arasında. Ev konforuna daha yakın olan apartların fiyatları, yurtlara göre daha yüksek. Odada kalacak kişi sayısı ve sağladığı imkânlara göre fiyat değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!