Üniversiteli olmaya son adım: Tercihler 23-29 Temmuz’da

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli olmaya son adım: Tercihler 23-29 Temmuz’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2019 08:00

Sınavları atlatan üniversite adaylarının önünde son bir zorlu süreç daha var: Tercih dönemi. 2.5 milyon aday, 23-29 Temmuz’da tercihlerini yapacak. Doğru tercihin ilk adımı, yerleştirme kılavuzunu iyi anlamak. İşte uzmanlardan liste hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlere dair ipuçları.

Haberin Devamı

2.5 milyon adayın üniversiteli olmak için yarıştığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak. Ardından adayları zorlu bir süreç daha bekliyor: Üniversite ve bölüm seçimi. Tercihler, 23 Temmuz’da başlayacak, 29 Temmuz’da sona erecek. Adaylar tercihlerini T.C kimlik numarası ve şifreleriyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Aday İşlemleri Sistemi’nden yapacak. Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve üzeri puan alanlar önlisans, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla alanlar ise lisans programlarını seçebilecek. Bu yıl açıköğretimle birlikte toplam 1 milyon 7 bin 191 kontenjan bulunuyor. Adayların, 24 tercih hakkı var. Kayıtlar, 19-23 Ağustos, elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta olacak. Kayıtlar bitince boş kalan kontenjanlara, ÖSYM ek yerleştirme yapacak.

Haberin Devamı

KAYDOLMAYACAĞINIZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN

ÖSYM, adayları 24 tercihlerini dikkatli sıralamaları konusunda uyarıyor. Buna göre, tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üste, daha sonra istediğinizi ikinci sıraya yazın. Bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayın. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştaki birkaçını “Puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa listenizde yer vermemeniz yararınıza olacak.

Üniversiteli olmaya son adım: Tercihler 23-29 Temmuz’da

TABLOLARI İYİ İNCELEYİN

Listenizi oluşturmadan önce hangi tablodan tercih yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Eğer önlisans programlarından birini tercih edecekseniz Tablo 3’e bakmalısınız. Bunun için TYT’de 150 ve üzeri puana sahip olmalısınız. Lisans programlarını seçmek isterseniz Tablo 4’ü incelemelisiniz. AYT ve YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla alan adaylar bu tablodan tercihlerde bulunabilecek. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının kodları ve adlarıyla, bağlı oldukları üniversite, fakülte ve yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazmalısınız. Uzmanlar, adayların tercih yaparken başarı sırasına bakmalarını tavsiye ediyor.

Haberin Devamı

LİSTE HAZIRLARKEN BUNLARA DİKKAT

Öncelikle tercih edeceğiniz bölümü gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulayın. Okuyamayacağınızı düşündüğünüz bölümü “Bir yere yerleşmeliyim” düşüncesiyle kesinlikle yazmayın.

Tercihlerinizi oluştururken yükseköğretim programlarının başarı sıralarını göz önünde bulundurun.

Başarı sıranızın üzerinde ve en çok istediğiniz bölümlere ilk üç sırada yer verebilirsiniz. Orta sıralarda yani 5 ile 18 arası tercihlerde ise, yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın bölümleri; 19-24 arasına girme olasılığının çok yüksek olduğu bölümleri yazabilirsiniz.

İstediğiniz bölümlerin tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. En çok istediğiniz bölümden başlayarak listenizi oluşturun.

Haberin Devamı

Kılavuzu iyi okuyun. Tercih yapacağınız tabloları dikkatli inceleyin. Tablolarda her programın adaylarda aradığı koşullar yer alıyor. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin. Çünkü programın koşullarını karşılayıp karşılamadığınızı ÖSYM kontrol etmeyecek. Merkezi yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilen tercihleriniz geçersiz sayılacak. Puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacak.

Başarı sırası barajlarını dikkate almayı unutmayın. Kontenjan boş kalsa dahi, barajın altında bir sıralamadaysanız o bölüme yerleşemezsiniz.

Haberin Devamı

Düşündüğünüz üniversite devlet mi, vakıf mı? Buna dikkat edin. Birçok kişi bu hataya düşüyor. Devlet üniversitesi sanarak maddi durumu eğitim ücretini karşılayamayacak bölümleri, listesine yazabiliyor.

Bölümün sizin için olumlu ya da olumsuz özelliklerini düşünerek son kararı verin. Programları, meslekleri iyi araştırın. O mesleği yapanlarla konuşun, görünmeyen ya da zor yönlerini öğrenin.

Çevrenizden tavsiyeler alın ancak yine de son kararı kendiniz verin. Ailenizin ya da bir başkasının istediği, sizin istemediğiniz bölümleri kesinlikle seçmeyin.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİNİ BİLİN

Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezi yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar var. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacak. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:

Haberin Devamı

Programa tercih listesinde yer veren adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Puanı yüksek olana öncelik verilecek.

Aday yalnızca bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu, adayın sıralamasına göre girebileceği en üst program olur. Bundan sonra yaptığı tercihler işleme alınmaz.

Kayıt hakkı kazandığınız programı sonradan değiştiremezsiniz. Daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa bile kaydolamazsınız.

Programlara kayıtlar tamamlandıktan sonra üniversiteler boş kalan kontenjanları ÖSYM’ye bildirecek. Bunlara, ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. İlk tercih döneminde yerleşen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI AĞUSTOSTA

Sonuçlar: 18 Temmuz

Tercihler: 23-29 Temmuz

Kayıtlar: 19-23 Ağustos

Elektronik kayıtlar: 19-21 Ağustos

TYT için baraj: 150

AYT için baraj: 180

YDT için baraj: 180

REKTÖRLERDEN ÖNERİLER-1

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMED ÖZKAN: HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN

ADAYLAR, önemli bir karar sürecinin eşiğinde. Bu süreçte en önemli risk kararsız kalmak. Hayatı bir yolculuk olarak ele alırsak, üniversite tercihi bu yolun en önemli kavşak noktalarından. Doğru kararı vermek için öncelikle geleceğe dair hedeflerinizi belirleyin. İlgilendiğiniz alanları belirleyip, hedeflerinizi netleştirmeniz iyi bir başlangıç olacak. Önemli olan seçtiğiniz üniversitenin kazandıracağı donanımın ileride alan ve uzmanlık değişimine açık olacak özellikler edindirmesi. Kendinize meslek baskısı yapmadan, bireysel yetkinlik ve ilgi alanlarınız doğrultusunda bir seçim yapın ve bu seçimi son değil bir başlangıç olarak değerlendirin.

YARINDAN SONRASINA HAZIRLIK

Dünya artık, siber sistemler, yapay zekâ, büyük veri eşliğinde gelişen ‘ileri akıllı toplum’ kavramını konuşuyor ve yaşıyor. Gençlerimiz, yeni koşullara adapte olarak kendilerini yeteneklerine en uygun disiplinlerde yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak zorunda. Eğitim kurumlarının çok yönlü, disiplinli, küresel rekabete uyumlu bakış açısına sahip olması kritik önemde. Bireylerin meslek alanında başarılı olmasının ötesinde yenilikçi, değişimleri okuyabilen, analitik, çözüm odaklı ve esnek olmaları bir zorunluluk. Ancak bu yaklaşımlar sağlam bir bilimsel temele dayanmadıkça yenilikçi açılımlarla sonuçlanamaz. Bu nedenle seçilen akademik kurumun güçlü ve çeşitliliğe sahip temel bilimler üzerine kurgulanmış olması en çok dikkat edilmesi gereken özellik. Öğrencilerimizi ‘Yarından Sonrasına’ hazırlamak için meslek sahibi bireyler yapmanın da ötesinde, küresel ortama uyum sağlayabilen, evrensel değerlere sahip, açık fikirli, analiz yeteneği gelişmiş ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetiştirmeyi çok önemsiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!