Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 10:08

Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle üniversitelerde düzenlenmesi planlanan bahar şenlikleri, dersler ve basın toplantıları iptal edildi.

Haberin Devamı

Üniversiteler iptal edilen programlarını sosyal medya üzerinden duyurdu, öğrenciler derslere girmeyip faciayı boykot etti, yöneticiler de yaptıkları açıklamalarda baş sağlığı dileklerini ilettiler.

Terakki Vakfı Okulları da yaptığı yazılı açıklamada, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 18 Mayıs Pazar günü okulda düzenlenmesi planlanan Gençlik Festivali’nin ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Haberin Devamı

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Harran Üniversitesi: Üniversite Senatosundan yapılan yazılı açıklamada, maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayınladı, ayrıca 15 Mayıs’ta başlaması planlanan Bahar Şenlikleri’nin iptal edildiği duyuruldu.

İnönü Üniversitesi: Malatya İnönü Üniversitesi’nde 16- 18 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan 19. Bahar Şenlikleri, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden ocağında meydana gelen facia nedeniyle iptal edildi. Konuyla ilgili İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, "Soma’da meydana gelen facia ile ilgili millet olarak derin üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

Uludağ Üniversitesi: Uludağ Üniversitesi, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciası nedeniyle Bahar Şenlikleri’ni erteledi. Soma’da meydana gelen facia nedeniyle Ulusal Yas ilan edilmesinin ardından Bursa’daki Uludağ Üniversitesi’nde de bayraklar yarıya indirilerek üniversitenin internet sayfası siyah renge dönüştürüldü. Üniversiteden yapılan açıklamada, daha önce yapılacağı duyurulan Bahar Şenlikleri de dahil tüm etkinlikler ertelendi. Üniversite yönetimi, bilimsel toplantı ve etkinliklerin programlandığı gibi yapılacağını bildirdi. Bu arada, üniversitede çok sayıda öğrenci maden faciasına ihmallerin yol açtığını savunarak protesto amaçlı derslere girmedi. Öğrenciler, ‘Hiçbir ders insan yaşamından önemli değildir. Boykottayız!’ yazılı pankart açtı.

Haberin Devamı

Kayseri’deki üniversitelerde şenlikler iptal

Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek konser ve çeşitli eğlence etkinliklerinin yer aldığı ‘Koçfest Üniversite Spor Oyunları’ programı, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciası nedeniyle iptal edildi. Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi rektörlükleri de ‘Bahar Şenlikleri’ni iptal etti.

Koçfest’ten yapılan açıklamada, "Üniversite Spor Oyunları’nın açılış töreni, bugün 16.30’da Erciyes Üniversitesi Kampusu Prof. Dr. Ahmet Bilge Spor Salonu’nda yapılacak spor oyunları kapsamındaki tüm konser ve eğlence programları, Manisa Soma’da meydana gelen acı olay nedeni ile iptal edildi" denildi. Açıklamada, etkinliklerde 10 branşta yarışmaların yapılacağı, ancak eğlence ve konser gibi etkinliklerin tamamının iptal edildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Öte yandan, Organza Sanayi Bölgesi’nde gece vardiyasından çıkan işçiler servislere binmeyerek, Soma’daki ölümlerin ihmalden kaynakladığını savunarak, protesto için kent merkezine kadar yürüdü.

Bu arada Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi rektörlükleri de ’Bahar Şenlikleri’ ile kültürel ve sosyal tüm faaliyetleri iptal etti. (DHA)

Yaşar Üniversitesi’nde bahar şenlikleri iptal

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki kömür madeninde yaşanan facia nedeniyle, bahar şenlikleri kapsamında düzenlenecek tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.
Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yaptığı açıklamada, faciada hayatını kaybeden tüm işçilerin ailelerine baş sağlığı ve sabır diledi. Barkan, “Yürekler kan ağlarken Yaşar Üniversitesi’nin eğlenmesi elbette mümkün değil. Bizim yüreğimiz Soma için atıyor. Faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarının yürek acısını bizler de paylaşıyoruz. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Haberin Devamı

Koç Üniversitesi de 20. Kuruluş Yıldönümü konserini erteledi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Koç Üniversitesi’nin 20. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle bu akşam gerçekleştirilmesi planlanan Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin Orkestrası konseri, Soma’daki maden işletmelerinde yaşanan facia sebebiyle ertelendi. Yaşamını yitiren işçilerimize Allahtan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Her türlü eğlence durduruldu

Maltepe Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Maltepe Üniversitesi’nin tüm çalışanları, öğrencileri ve öğretim kadrosu Soma halkının ve milletimizin derin acısını yüreğinde taşıyor. Üniversitemizin tüm birimlerinde ve Maltepe Üniversitesi Yerleşkesi’nin her noktasında, ikinci bir duyuruya kadar her türlü eğlence, danslı-müzikli gösteri ve benzeri faaliyet durduruldu.”

Haberin Devamı

Basın toplantısı ve festival ertelendi

Bahçeşehir Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise 15 Mayıs’ta yapılması planlanan ‘BAU International Washington D.C.’ lansman ve basın toplantısı ve MayFest’in , Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu.

Şenlikler durduruldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise twitter hesabından yaptığı açıklamada, bahar şenliklerinin iptal edildiğini belirterek, şu mesajı yayınladı:
“Üniversite olarak Soma’daki acılarımızı paylaşabilmek adına dün başlayan Bahar Şenliği etkinliklerini iptal ettik. Bahar Şenliği’nin iptal edilmesi için öğrencilerimizden gelen yoğun talep üniversitemizi gururlandırdı. Sağolsunlar.”

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Bilim ve bahar şenlikleri iptal edildi

Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden faciası nedeniyle Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), bugün başlayacak olan 17’nci Uluslararası Bilim ve Bahar Şenliği’ni iptal etti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da başsağlığı mesajı yayımladı.

SDÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, 14-16 Mayıs günleri arasında düzenlenecek olan şenliğin iptal edildiği duyuruldu. SDÜ’nün bahar şenlikleri kapsamında bu akşam Beyazıt Öztürk, Bengü, Kubat ve Hayko Cepkin, yarın Yüksek Sadakat son gün ise Murat Göğebakan ile Göksel’in konserleri vardı.

Rektör Prof. Dr. İbicioğlu da maden faciasıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayımladı. Prof. Dr. İbicioğlu, mesajında şöyle dedi:

"Dün Soma’da meydana gelen maden ocağı kazasının ardından çok sayıda vatandaşımızın Hakkın rahmetine kavuştuğunu, derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyoruz. Tek dertleri geçim sağlamak olan bu işçilerimizin feci şekilde can vermeleri tarifsiz bir acıdır. Kazada hayatını kaybeden işçilerimize, Cenab-ı Hak’tan rahmet, geride kalan acılı ailelerine sabır ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizde ve dünyada bir daha böyle acı olayların yaşanmamasını temenni ediyorum." (DHA)

Akdeniz Üniversitesi’nde şenlikler iptal:

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Tüm konserler iptal, akademik faaliyetler sürecek

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada ise, Soma’da maden işçilerinin hayatını kaybetmesi ve yaralanması nedeniyle ‘17. Uluslararası Akdeniz Gençlik Şenliği’ kapsamında yapılması planlanan tüm konserlerin iptal edildiği, akademik faaliyetlerin ve kültürel etkinliklerin devam edeceği bildirildi.

Gösteriler ertelendi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi de internet sitesinde başsağlığı mesajı yayınladı. Ayrıca, bahar şenlikleri kapsamında bugün düzenlenmesi planlanan BAMER Öğrenci Topluluğu Korosu Konseri ve Armelit Halk Dansları Topluluğu Gösterisinin ertelendiği belirtildi. Rektörlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Manisa’nın Soma İlçesi’nde maden ocağından meydana gelen elim faciada çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu elim olaydan ötürü üniversitemiz camiası da derin bir acı ve üzüntü içerisindedir. Yaşamını yitiren maden çalışanlarına Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.”

GedizFest’14 yapılmayacak

Gediz Üniversitesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, dün başlayan ve bugün de devam etmesi planlanan GedizFest’14’ün iptal edildiği duyuruldu.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Şenlik ertelendi

Pamukkale Üniversitesi de Bahar Şenlikleri’nin ertelendiğini internet sitesinden duyurdu. Yapılan açıklamada, “Pamukkale Üniversitesi Bahar Şenlikleri, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği patlamadan dolayı ileri bir tarihe ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Türkiye Öğrenci Konseyi, şenliklerin iptali için çalışma başlattı

Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu ise, twitter hesabından yaptığı açıklamada, üniversitelerde yapılacak bahar şenliklerinin iptali için çalışma başlattıklarını ve bütün üniversitelerde şenliklerin iptal edileceğini duyurdu.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversite yönetimleri bahar şenliklerini ve diğer programlarını iptal ederken, üniversiteliler de ders boykotlarına başladı. Sosyal medyada yapılan duyurulara göre İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri, Galatasaray Lisesi, İpek, Selçuk, Trakya, Uludağ, Mersin, Eskişehir Osmangazi, Çankırı Karatekin, Galatasaray, Anadolu, Bülent Ecevit, Işık, Yeditepe, Çukurova, KTÜ, Özyeğin Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İTÜ Maçka Kampüsü, İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Ege Üniversitesi öğrencileri, Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri derslere girmeyerek boykota başladı.

Öğretmenlerden siyah kurdele ve iş bırakma eylemi

Soma’daki maden faciası nedeniyle Eğitim-İş Antalya Şubesi üyesi öğretmenler, genel merkezin çağrısıyla Antalya’da derslere siyah kurdele takarak girdi.

Eğitim-İş Sendikası Genel Merkezi’nin eylem kararı kapsamında bugün Antalya’da birçok okulda öğretmenler, derslere girerken siyah kurdele taktı. Öğretmenler, 16 Mayıs Cuma günü ise 1 saatlik derslerini iş cinayetleri konulu eğitime ayıracak ve ardından yine 1 saat derslere girmeyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, "Eğitim-İş olarak, insanca yaşamak için kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine ‘hayır’ demek için iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda 14-15-16 Mayıs günlerinde siyah kurdele takacağız. 16 Mayıs Cuma günü 1 ders saatinde, öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız. Ardından hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.(DHA)

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Soma Holding’e yürüdüler

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri de saat 13.30’da Santral Kampusu’nda yürüyüş başlattı. Öğrenciler ellerindeki baretler, kömürler, karanfiller ve fotoğrafları kampus içindeki masalara, yemekhaneye, kantindeki masalara bıraktı. Daha sonra bütün fakülteler gezilerek öğrenciler yürüyüşe davet edildi. Kampüs içindeki yürüyüş sona erince öğrencilerden bir grup Levent’teki Soma Holding’e gitmek için harekete geçti. Öğrenciler şu anda Levent’teki Soma Holding’in önünde, polis barikatı içinde bekleyişini sürdürüyor.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde de öğrenciler öğretim üyeleri ile birlikte yürüyüş gerçekleştirdi. Soma’da yaşanan işçi ölümlerini protesto etti.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Galatasaray Lisesi'nden anlamlı pankart

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteliler derslere girmedi

Akdeniz Üniversitesi’nde 100 kadar öğrenci, Soma’daki maden faciasını protesto etmek için ders boykotuna başladı.

Kampüs içindeki Olbia Çarşısı’nda toplanan öğrenciler ‘Maden işçileri ve Mehmet İstif’in katili sermaye ve onun temsilcisi AKP’dir’ yazılı pankart açtı. ‘İşçi Ölümleri Kader Değildir’, ‘Kapitalizm Öldürür’, ‘Bedava Alınan Kömürler Bedava Alınan Ömürler Demekmiş’ yazılı dövizler açan gruba bir süre sonra ‘Soma İşçisinin Katili AKP’ yazılı pankartlarıyla başka bir öğrenci grubu daha katıldı. Grup adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Soma halkı evlatlarına, babalarına, kardeşlerine ulaşmak için madene koşarken AKP iktidarı yaraları sarmak yerine polis ve asker yığmak, kendilerine karşı oluşabilecek tepkileri bastırmak derdine düşmüştür. Böyle bir zihniyetin gelecekte yaşanması muhtemel benzeri katliamların önüne geçmesi mümkün değildir. AKP iktidarına ’Dur’ denilmediği sürece daha çok annenin gözyaşı akmaya devam edecektir."

Öğrencilerin madenci bareti ve yakalarında siyah kurdele ile katıldığı protesto oturma eylemi, sloganlar ve hep bir ağızdan söylenen madenci ağıtlarıyla devam ediyor.

Polis, kampüste yaşanabilecek olası taşkınlıklarakarşı geniş güvenlik önlemi aldı.

Kocaeli Üniversitesi’nde de bir grup öğrenci, Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciası nedeniyle bugün ve yarın derslere girmeyeceklerini açıkladı.

Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Kollektifleri üyesi 50 öğrenci, Soma’da yaşamlarını yitirenler için yemekhane önünde biraya geldi. Öğrenciler ‘Kader değil katliam’, ‘Yasta değil isyandayız’, ‘İşçiler greve öğrenciler boykota’ sloganları attı. Yemekhane önünden sloganlar atarak Rektörlük binası önüne kadar yürüyen öğrenciler adına burada açıklama yapan Gökçe Şengönül şunları söyledi:

"Dün Soma’da meydana gelen olayla ilgili yüzlerce işçi yaşamını yitirirken yüzlerce işçi de yaralandı. Devletin ihmalleri sonucu yaşanan iş cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Onların tek suçu çalmadan, çırpmadan evlerine ekmek götürmekti. İşçilerin mezarlarını kazanlar, patronlar ve hükümettir. Yaşanan felaket sonrasında sosyal medyada yapılan ‘genel grev’ açıklamalarına katıldığımızı belirterek, işçi sınıfı ile gençliği buluşturduğumuz eylemlerin düzenlenmesinde hiçbir engelin olmadığını görüyoruz. Artık yetti."

Öğrenci gurubu yapılan açıklamanın ardından dağıldı. (DHA)

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

ODTÜ’lüler boykotta

Öğrenci Kolektifleri’nin twitter hesabından yapılan açıklamada ise, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerin dersleri boykot ettiği bildirildi.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrencilerin amfilere girerek dersleri boykot etme çağrısı yaptığı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü’nde ise Soma’da ölen maden işçilerinin anıldığı açıklandı.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Ailelere destek için yola çıktılar

Hacettepe Üniversitesi’nden bir ekip, kazada yaşamını yitirenlerin ailelerine psikolojik desetek vermek üzere Soma'ya gitti.

Hacettepe Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversitenin Yönetim Kurulu, Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer başkanlığında toplandı. Toplantıda, üniversitede görevli uzmanlardan oluşan bir heyetin, Soma'da meydana gelen maden kazasının mağdurlarına psikolojik destek vermek üzere ilçeye gönderilmesine karar verildi. Açıklamada, 6 uzmandan oluşan ekibin kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına psikolojik destek vereceği bildirildi. (AA)

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi
Üniversitelilerden oturma eylemi

Zonguldak’ta bir grup üniversite öğrencisi, Soma’daki maden faciasına dikkat çekmek üzere Madenci Anıtı önünde oturma eylemi başlattı.

Bülent Ecevit Üniversitesi’nde eğitim gören 8 öğrenci, sabahın erken saatlerinde Madenci Anıtı önünde bir araya geldi. ‘201 can, sorarlar bir gün sorarlar’, ‘Madencinin ölümü kaza değil cinayettir’, ‘Soma işçileri yalnız değildir’, ‘Yaşam nöbetindeyiz’, ‘Madencinin ışığı sönmeyecek’, ‘Madencinin kaderi ölüm değildir’, ‘Sen madenci kentisin sessiz kalma’ ve ‘Hiçbir şey olmamış gibi davranma’ yazılı dövizler taşıyan öğrenciler oturma eylemi yaptı.

Öğrencilerden 21 yaşındaki Tugay Mertoğlu, Soma’daki maden faciasında ölü sayısının az gösterilmeye çalışıldığını ileri sürerek şöyle dedi:

"Biz buna tepki olarak bu işlenen cinayetlere karşı burada 04.00’den itibaren oturma eylemi başlattık. Bu duruma hem Zonguldak halkının hem de Türk halkının sessiz kalmaması gerektiğini belirtiyoruz. Ciddi bir tepki oluşuncaya kadar da eyleme devam edeceğiz."(DHA)

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi
Şırnak Üniversitesi, şenlikleri iptal edip pilav dağıttı

Şırnak Üniversitesi’nde düzenlenecek Bahar Şenlikleri, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciası nedeniyle iptal edilirken, stadyumda pilav dağıtıldı.
Soma’daki facia nedeniyle şenliklerini iptal eden Şırnak Üniversitesi, hayatlarını kaybeden maden işçileri için Şehir Stadyumu’nda öğrencilere ve vatandaşlara pilav dağıttı. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, geleneksel hale getirdiklerin bahar şenliklerinin Soma’daki olayın ardından öğrencilerin isteği doğrultusunda iptal edildiğini söyledi. Bu karadan dolayı öğrencileri kutladığını ifade eden Akmaz, 3 günlük ulusal yas ilan edilmeden önce öğrencilerin bu isteği kendilerine ilettiklerini belirtti. İşçilerin ruhuna hatim okuyacaklarını belirten Akmaz, “Henüz yas programı alınmadan, öğrenciler bu sabah beni aradılar ve ‘hocam bu ortamda etkinlik düzenleyemeyiz’ demeleri, bize büyük bir onur ve gurur verdi. Bu açılış programından sonra ikram edeceğimiz pilavı Soma’da şehit olan işçilerimizin ruhuna atfen, ondan hasıl olacak ecir ve sevabı, onların ruhuna atfediyoruz. Buradaki ilahiyat fakültesindeki dekanımızdan ve hocalarımızdan istirham ediyorum” dedi.
Fırat Üniversitesi’nde dua okudular
Elazığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi önünde toplanan Öğrenci Konseyi üyeleri ve çok sayıda öğrenci, maden faciasında göçük altında kalan maden işçileri ve hayatını kaybeden işçiler için Kuran-ı Kerim okutup, hep birlikte dua etti. (
DHA)

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi
Eskişehir’de öğrencilerden protesto

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile Anadolu Üniversitesi öğrencileri de tepki gösterdi.
ESOGÜ Meşelik Kampüsü’ndeki Maden ve Jeoloji mühendisliği bölümlerinin olduğu binanın önünde toplanan yaklaşık 80 öğrenci basın açıklaması yaptı.
Anadolu Üniversitesi’nde de 70 kadar öğrenci rektörlük önünde toplandı. Bazı öğrenciler başlarına madenci bareti taktı, bazı öğrenciler de yüzlerini siyaha boyadı. Öğrenciler ‘kaza değil cinayet’ şeklinde slogan atarak yemekhaneye kadar yürüdü.(
DHA)


Ayrıca Şifa,Mef, Fatih, Gelişim, Ondokuz Mayıs, Bozok, M. Akif Ersoy, Zirve ve Kemerburgaz, Ankara, Yeditepe, Türk Hava Kurumu Üniversiteleri ve İELEV Eğitim Kurumları, İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri, 29 Mayıs Üniversitesi, Özel Sezin Okulu sosyal medya hesaplarından maden ocağında hayatını kaybeden işçiler için başsağlığı mesajları yayınladı. Aralarında bahar şenliklerini iptal edenler de bulunuyor.

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Üniversiteler yasta: Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Düzce, Manisa Celal Bayar ve Fırat Üniversitesi Rektörleri de başsağlığı mesajları yayınladı. Rektörlerin mesajları şöyle:

Soma’nın acısını paylaşıyoruz

Düzce Ünivresitesi Rektörlüğü:

“Soma’da gerçekleşen ve Ülkemizi derinden üzen acı verici kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileriz. Kazada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diler; kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ederiz.”

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ:

“Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrasında bazı madencilerimizin hayatını kaybettiğini ve bazılarının ise mahsur kaldığı haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Müessif kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı dilerken, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden iyi haberlerin gelmesini yürekten temenni ediyorum” dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli:

“Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.”

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç:

“Manisa Soma’da meydana gelen acı olayı üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Maden ocağındaki trafo patlaması sonucu yaşamını yitiren 200’ü aşkın vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet:

Soma’da hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı mesajı yayınladı. Üniversitenin internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki linyit madeninde meydana gelen kazayı büyük bir üzüntü ile öğrendik. Acımız ve kaybımız çok büyük. Hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan Rahmet, kederli ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar:

Başsağlığı mesajı yayınlayarak, bahar şenliklerinin iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, “13 Mayıs 2014’te, Soma’da meydana gelen elim kazada yaşamlarını yitirmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ulusumuzun bu yaslı günlerinde Çukurova Üniversitesi olarak duyulan ortak acıyı paylaşıyoruz. 19-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığımız 23. Bahar Şenliği’ni iptal ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!