Uluslararası İlişkiler Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası İlişkiler Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2020 14:32

Uluslararası ilişkiler bölümü popülerliğini gün geçtikçe artırıyor. Durum böyle olunca uluslararası ilişkiler bölümü nedir, bölümden mezun olanlar nerelerde çalışır, çalışma şartları nelerdir ve bölüm kaç yıllıktır gibi sorular cevap arıyor. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Genellikle uluslararası analistler olarak da adlandırılan uluslararası ilişkiler mezunları kurumlar arasında dış politika, uluslararası ticaret gibi konuların yürütülmesinden sorumludur.

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Tanıtımı ve Hakkında Bilgi

 Uluslararası ilişkiler mezunları; hükümetlerin, insani yardım kuruluşlarının ve çok uluslu şirketlerin politikalarını ve pozisyonlarını etkileyebilecek uzmanlık alanlarıyla ilgili konularda araştırmalar yapar. Çalışmaları ayrıca planların geliştirilmesine ve politika oluşturulmasına yardımcı olur. Bölüm mezunları, kurumların ve kuruluşların işlevini ve bunların uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisini analiz eder.

 Uluslararası ilişkiler mezunları makaleler ve raporlar için araştırma kavramları, politika soruları ve çalışma planları geliştirme gibi hizmetleri de verirler.

Haberin Devamı

 Uluslararası İlişkiler Nedir?

 Uluslararası ilişkiler, sivil toplum kuruluşlarına, devlet kurumlarına ve özel sektör şirketlerine, dünyanın stratejik açıdan önemli bölgelerinde olup bitenlere dayanarak politikalarını formüle etmelerine veya revize etmelerine yardımcı olur. Dış ilişkilerin daha sağlam temellere dayandırılarak yürütülmesine katkı sağlar.

 Bölümden mezun olanlar, Ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde belirlenen konuların derinlemesine analizlerinin geliştirilmesi ve hazırlanmasından sorumludur.

 Uluslararası İlişkiler Mezunu Ne İş Yapar?

 Uluslararası ilişkiler mezunları, dünyanın belirli bir ülkesinde, bölgesinde bir kuruluşun veya ajansın etkisini incelemekle görevlidir. Bölüm mezunları, çalıştıkları dünyanın veya ülkenin tarihi, kültürü ve siyasi sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Ayrıca güncel olaylardan haberdar olmaları gerekir. Bir ülkenin siyasi ve ticari bağları da analizler yapılırken stratejik öneme sahiptir.

 Uluslararası ilişkiler uzmanları, ülkelerin birbirleriyle siyasi, ekonomik ve diplomatik olarak nasıl ilişki kurduklarına dair derin bir anlayışa sahiptir. Bu nedenle, bir kuruluşun siyasi ve ticari çıkarlarını yönetmekle sorumludurlar. Önerilen düzenlemeler, mevzuat veya kaynaklarla ilgili program etkinliğinin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi de bölümden mezun olan uzmanların görev tanımında yer alır.

Haberin Devamı

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Kaç Yıllıktır?

 Uluslararası ilişkiler lisans düzeyindedir ve bölümde eğitim 4 yıllıktır. Fakat pek çok üniversitede hazırlık sınıfı olduğu için 5 yıla çıktığı da görülmektedir.

 Uluslararası İlişkiler Okumak İçin Ne Gerekir?

 Uluslararası ilişkiler okumak isteyenler, öncelikle yükseköğretim kurumları sınavının TYT kısmına sonrasında ise sınavın ikinci bölümü olan AYT kısmına girmeleri gerekir.

 Uluslararası İlişkiler Öğretimi İngilizce midir?

 Uluslararası ilişkiler mezunlarının çalışma alanı daha çok yurt dışı tabanlı olduğu için bölümler çoğunlukla İngilizce eğitimim veriyor. İngilizce eğitimle devam etmeyen okullarda ise mutlaka mesleki İngilizce dersi bulunuyor.

Haberin Devamı

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor?

 Uluslararası ilişkiler bölümleri eşit ağırlık puan türünü baz alarak öğrenci kabul ediyor.

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Dersleri Nelerdir?

 Dünya Siyasetine Giriş, Siyaset Bilimine Giriş, Uluslararası İlişkiler Kuramları, Dış Politika Analizi, İktisat, İstatistik, Sosyoloji, Diplomatik Çeviri, Uluslararası Ekonomi Politik, Uygarlıklar Tarihi, Bilgisayar Bilimi gibi dersler lisans eğitimi boyunca verilir.

 Uluslararası İlişkiler Bölümünün İş İmkanları ve Olanakları Nelerdir?

 Uluslararası ilişkiler mezunlarının geniş iş imkanları vardır. Özellikle yurt dışı bağlantılı tüm kurum ve şirketlerde kendilerine iş bulabilirler. Aynı zamanda, medya ile yabancı hükümetler ve işletmeler arasında irtibat görevi gördükleri medya kuruluşlarında da çalışırlar.

Haberin Devamı

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Nerelerde İş Bulabilir ve Çalışabilirler?

 Atanmış programlar hakkında politika veya program önerileri oluşturmak, bildiri ve brifing materyallerinin hazırlanmak, yabancı meslektaşlarla işbirliği yapmakla görevli olan bölüm mezunları dış ticaretle uğraşan özel şirketlerde çalışabilir. Fakat devlet bünyesinde de çalışma olanakları oldukça yüksektir.

 Uluslararası İlişkiler Mezunlarının Çalışma Alanları Nerelerdir?

 Uluslararası hizmet yürüten tüm şirketlerde, devlet kurumlarında ya da medya kuruluşlarında çalışma alanları vardır.

 Mükemmel yazma, konuşma ve kişilerarası becerilere sahip olmak, karmaşık siyasi ve sosyoekonomik bilgileri anlamada ustalaşmış olmak, doğası gereği hem nicel hem de nitel bağımsız araştırma yapabilmek uluslararası ilişkiler mezunlarının daha kolay iş bulmasına katkı sağlar.

Haberin Devamı

 Uluslararası İlişkiler Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

 Uluslararası ilişkiler okumak isteyen kişiler için üniversite alternatifi oldukça fazladır. Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İzzet Baysal Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bunlardan bazılarıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!