Ulak ne demek? TDK'ya göre ulak kelimesinin anlamı nedir? Ulak sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Ulak ne demek TDKya göre ulak kelimesinin anlamı nedir Ulak sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2021 02:33

Ulak kelimesi eski Tükler zamanında çok kullanılmış olan ve günümüzde kullanımına az rastlanmakta olan bir kelimedir. Bir tür haber iletme unsuru olarak bilinen ulak ne anlama gelmektedir? Eski Türk devletleri ulakları ne amaç için kullanmışlardır? Türk Dil Kurumu bu kelimeyi nasıl açıklamaktadır? İşte, ulak kelimesinin anlamı ile TDK'daki karşılığı hakkında merak edilen hususlar.

Haberin Devamı

Ulak, Türk devletlerinde haber götürüp getiren kişilere verilen bir isim olup, özellikle Osmanlı Devleti olmak üzere diğer Türk devletlerinde fazlaca kullanılmıştır. Atları olan bu haberciler kendilerine verilen haberleri vakit geçirmeksizin yerine ulaştırmak görevinde bulunmuşlardır.

 Ulak Ne Demek?

 Devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere bir yerden başka bir yere hızla hareket ederek haber götürmek üzere görevlendirilen habercilere ulak ismi verilmektedir. Bu kişiler birer devlet görevlileridir. Devlet adına görevlerini icra etmekte ve kendisine verilen haberi ilgili yerlere zamanında ulaştırmak zorundadırlar.

 TDK'ya Göre Ulak Kelimesinin Anlamı Nedir?

 TDK sözcük hazinesinde ulak kelimesine de yer vermektedir. TDK'ya göre ulak sözcüğü haberci anlamına gelmektedir. Ayrıca TDK birde ulak çıkartmak ifadesine de açıklık getirmiştir. Ulak çıkartmak ifadesi de haberci çıkartmak ve posta göndermek anlamlarına gelmektedir.

Haberin Devamı

 Ulak Sözlük Anlamı

 Ulak; haberci, haber getirip götüren anlamlarına gelmektedir. Ulakların hareket edeceği istikametler ve atları için gerekli olan ihtiyaçların karşılanacağı yerler belirli olmaktadır. Hatta bu yol üzerinde yaşayan halk, ulaklara bakmak ve ihtiyaçlarını karşılamak zorundadırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!