TUS ve DUS’ta hatalı soru iddiası

Güncelleme Tarihi:

TUS ve DUS’ta hatalı soru iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 13:19

Adaylar 13 Nisan’da düzenlenen DUS’ta 5, 14 Nisan’da uygulanan TUS’ta ise 12 sorunun yanlış olduğu iddiasıyla ÖSYM’ye itiraz etti. Yapılan incelemeler sonrasında DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soru iptal edilip, 2 sorunun da cevap seçeneği değiştirildi. Adaylar diğer soruların da iptal edilmesi gerektiğini belirterek, dava açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ÖSYM 13 Nisan’da Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nı (DUS), 14 Nisan’da ise Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nı uyguladı. Nisan ayı sonlarında ise sonuçları açıklayarak, soru kitapçıkları ile cevap anahtarlarını erişime açtı. Ancak, adaylar her iki sınavda da hata olduğu iddiasıyla ÖSYM’ye itirazda bulundu. Yapılan itirazlar üzerine hatalı olduğu iddia edilen soruları Bilim Kurulu’na inceleten ÖSYM, DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soruyu iptal edip, 2 sorunun da cevap seçeneğini değiştirdi. Fakat adaylar hatalı olduğunu iddia ettiği soruların tamamının iptal edilmesi gerektiğini savunarak dava açmaya hazırlanıyor.

Soruları inceleyerek hatalı olduğunu tespit ettikten sonra adayları uyardıklarını belirten TUSDATA Yönetim Kurulu Başkanı Sami Selçuk Biricik, ÖSYM’nin bir an önce bu soruları iptal etmesi gerektiğini savunarak Hürriyet’e şu açıklamada bulundu:

Haberin Devamı

“Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, soruları dünya çapında geçerli referans kitaplardan faydalanarak hocalarımız inceledi. Yapılan inceleme souncunda TUS’ta 12, DUS’ta da 5 sorunun yanlış olduğunu tespit ettik. Bunları referansları ile, orjinal İngilizce kaynaktaki görüntüleriyle beraber doktorların ve diş hekimlerinin hizmetine sunduk. Adaylar da itirazlarını yaptılar. ÖSYM sonuçları açıkladığında, DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soruyu iptal edip, 2 sorunun da cevap seçeneğini değiştirdi. Fakat iptal edilmeyen sorular var. Kesinlikle iptal edilmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte ÖSYM tercihlerini alacak yerleşmelerini yapacak. İnsanlar asistanlıklarına başlayacaklar. Ama bir grup doktor tabii mahkemeye gidecek. İdare mahkemesinde soruların iptali, yerleştirmenin yeniden yapılması için dava açacaklar. Muhtemelen idare mahkemesi de geçmişte yaptığı gibi soruları iptal edecek, yerleştirmeler yeniden yapılacak ve insanlar, yaklaşık 2 yıl sonra başka bir yere gönderecekler. Yine bir sürü karşama olacak. Vakit geç olmadan ÖSYM’nin yeniden bir değerlendirme yapması ve kalan soruları da iptal etmesi gerekiyor.”

Bilim Kurulumuz inceledi, diğerleri hatalı değil

Haberin Devamı

ÖSYM, Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Yasin Bulduklu ise Bilim Kurulu tarafından soruların incelenerek gerekli iptal ve düzeltmelerin yaptığını belirtti. Bulduklu, şunları söyledi:

“Soruları hazırlayan ekipten farklı akademisyenlerden oluşan bir Bilim Kurulumuz var. Yapılan itirazlar sonucunda hatalı olduğu iddia edilen soruları Bilim Kurulumuza incelettik. Oradan çıkan raporu da Yönetim Kuruluna sunduk. Yönetim Kurulu tekrar incelemeden geçirdi ve sorulardan DUS'tan 2, TUS'tan da 6 soru iptal edildi ve 2 sorunun da cevap seçeneği değiştirildi. Ama diğer soruların iddia edildiği gibi hatalı olması mümkün değil. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra biz soruların hatalı ya da doğru olduğuna karar veriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!