Türklerin kullandığı ilk takvim nedir? Türklerin kullandığı ilk takvimler nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Türklerin kullandığı ilk takvim nedir Türklerin kullandığı ilk takvimler nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 03:24

Takvimler, hangi günde, hangi ayda ve hangi yılda olduğumuzu gösteren birer zaman göstergesidir. Takvimler çok uzun yıllardır günümüze kadar ulaşmayı başarmış ancak ilk hali ile bugün ki hali farklı olan göstergelerdir. Türklerin ilk kullandığı takvim de tarihte yerini alır. Peki bu ilk takvim nedir? Kaç takvim kullanmışlardır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kullanılan ilk takvim, bizlere kadar ulaşsa da şu an günümüzde kullanılmamaktadır. Türklerin kullandıkları ilk takvimler güneş ve ay yılını esas alır. Bu takvimler şu an kullanılmasa bile geleceğe ışık tutmuş olan önemli gelişmeler olmuşlardır.

 Türklerin Kullandığı İlk Takvim Nedir?

 Türkler, gelişme dönemlerinde farklı icatlarda bulmayı başarmışlardır. Aslında eski zamanda her millet kendi araç gereçlerini, zaman çizelgesini, saatini, ölçü birimlerini oluştursa da bu durum zamanla değişmiştir. Çünkü bu farklılıklar karmaşaya neden olmuştur. Birçok alanda olduğu gibi takvimde de günümüzde tek bir tanesi kabul edilip kullanılmaktadır. Ancak Türklerin ilk olarak kullandığı takvime bakacak olursak 12 Hayvanlı Türk Takvimidir. Bu takvime göre her ay bir hayvan adı ile isimlenir.

Haberin Devamı

 Türklerin Kullandığı İlk Takvimler Nelerdir?

 Türkler, tarih boyunca birçok takvim kullanmıştır. Bu takvimlerden ilki 12 Hayvanlı Türk Takvimi olsa da ilerleyen dönemlerde 4 farklı takvim çeşidine geçerek bugün kullanılan Miladi takvime geçiş yapmışlardır. İlk takvim değişikliği İslamiyet'in kabulü ile olmuştur. Türkler İslamiyet'i kabul ettikten sonra Hicri Takvim kullanmışlardır. Daha sonraları Büyük Selçuklu döneminde yine bir değişiklik yaparak Celali Takvime geçilmiştir.

 Osmanlı Döneminde ise mali işlerde yaşanan karmaşayı önlemek için Rumi Takvim kullanılmaya başlanmıştır. Yine Osmanlı Döneminde pek fazla sürmese de Takvim-i Garbi adıyla bir takvim daha kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte Batı dünyasına ayak uydurabilmek adına son Miladi takvime geçilmiş olup günümüzde de kullanılmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!