Türkiye’den KPSS manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den KPSS manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2016 12:40

Yaklaşık 3.5 milyon adayın başvurduğu, Türkiye’nin en büyük sınavlarından olan KPSS Ortaöğretim oturumu sona erdi. Adaylar, sınav öncesinde didik didik arandı. Sınava gireceği okulu şaşıran adaylar olduğu gibi trafik yoğunluğundan geç kalanlar sınava alınmadı. Kimliğiyle ilgili sıkıntı yaşayan bazı kişilerin yardımına ise sınav nedeniyle açık olan nüfus müdürlükleri yetişti.

Haberin Devamı

 

 

İstanbul:
İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki yerleşkesine gelen adaylar, sınava giriş belgeleri, güvenlik ve kimlik kontrolleri yapılarak salonlara alındı.     

Geç kalan Ferit Erzik sınav salonuna alınmadı. Sınava ilk kez gireceğini söyleyen Erzik, kimliği yanında olmadığı gerekçesiyle görevlilerin kendisini Çemberlitaş'taki nüfus müdürlüğüne yönlendirdiğini belirtti.     

Erzik, geç kaldığını söyleyerek, "Oraya gittim kapalıydı. Üzerimde ehliyetim olduğu halde sınava almadılar. Yanlış yönlendirdikleri için geç kaldım" dedi.     

Sınava gireceği yere bebeğiyle geldi     

Adaylardan Pervin Erol ise sınava gireceği yere eşi ve bebeğiyle geldi. Erol salona girdikten sonra eşi ve bebeği onu dışarıda bekledi. Bebeğin annesini beklerken uyuduğu görüldü.     

Haberin Devamı

Sınavda, adaylar 2 saat boyunca genel yetenek ve genel kültür alanında 120 soruya cevap verdi.     

Sınavın ardından yaşadıkları heyecanı anlatan adaylar, soruların kolay olduğunu belirtti.     

Niğde:
Ulukışla ilçesi Eminlik köyünde oturan Nigar Ünaldı, oğlunu ders çalışmaya teşvik etmek için başvurduğu ortaöğretim mezunlarına yönelik KPSS’de, oğluyla aynı okulda sınava girdi.

Niğde Atatürk Anadolu Lisesi'nde sınava giren 36 yaşındaki ev kadını Nigar Ünaldı, sınava 4’üncü kez girdiğini söyledi.     

Sınava oğlu ve eşiyle geldiğini dile getiren Ünaldı, "Oğlumla sınava girmek güzel bir duygu. Bu yaştan sonra pek umutlu değilim ama oğluma destek olmak, onu çalışmaya teşvik etmek düşüncesiyle girmeye karar vermiştim. Destek olmak için beraber çalıştık, testleri birlikte çözüyorduk. Sınavda aklım hep oğlumdaydı. Ona dua etmekten sınava fazla konsantre olamadım. İnşallah iyi bir puan almasını diliyorum" dedi.     

Lise son sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Alperen Ünaldı da annesiyle aynı okulda sınava girmenin güzel bir duygu olduğunu kaydetti. Dershanede verilen dokümanı annesiyle paylaştığını belirten Ünaldı, "Sınava annemle girdik, o da kendini denemek istedi. Beraber çalıştık, yaz boyu test çözüp konulara çalıştık. Hakkımızda hayırlısı olsun" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Eminlik muhtarı da olan baba Ali Mehmet Ünaldı, eşi ve oğlunu sınava getirdiğini belirterek şunları söyledi:
"Oğlum hafta sonları dershaneye gidiyordu. Evde beraber çalışıyorlardı. Eşim hevesli, daha önce de girmişti, atanamadı. 'Bir de oğlumla gireyim sınava' dedi. Eşim memur olmaktan ziyade çocuğu teşvik etmek için girdi sınava. 'Beraber çalışalım oğlum' diye teşvik etti."

Çiftin diğer çocukları 8 yaşındaki Semih Ünaldı da okul bahçesinde anne ve ağabeyini bekledi.

Zonguldak:
KPSS ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumuna girecek adaylar, didik didik arandıktan sonra sınıflara alındı.

Mithatpaşa Mahallesi’ndeki Gazi Ortaokulu’nda sınava giren adaylar ayrı ayrı sıraya girerken, güvenlik görevlileri tarafından baştan aşağıya, pantolon paçalarına kadar arandı. Adayların kolye, madeni para, saat, cüzdan, cep telefonu, çakmak, bileklik, yüzük, kemer, hızma, toka ve küpe gibi malzemelerle içeriye girmelerine izin verilmedi. Su şişelerindeki ambalajlar da söküldü. Adaylar sınava alınmayan üzerlerindeki malzemeleri okul girişindeki pencere kenarlarına bırakmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

OKULLARI ŞAŞIRDILAR

Adaylar, kimlik ve sınav giriş belgeleri kontrol edildikten sonra içeriye alındı. Gazi Ortaokulu’na gelen 3 kişi, sınavın Terakki Mahallesi’ndeki Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu’nda olduğunu öğrenince yetişememe endişesiyle sınav yerlerine ticari taksiyle gitti.

7.5 aylık hamile 32 yaşındaki Meryem Çataklı da sınava eşi 34 yaşındaki Recep ve oğluyla birlikte geldi. Meryem Çataklı’nın oldukça heyecanlı olduğu dikkat çekti. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait misafirhanede görevli Recep Çataklı, hamile eşini sınava getirdiğini belirterek, "İnşallah hayırlısı olur. Bu sene yaklaşık 3.5 milyon kişi giriyor, rekor derecede. Umudumuz fazla yok ama maksat yarışmak. Eşim hamileliğinden dolayı pek hazırlanamadı o yüzden pek umudum yok" dedi.

Haberin Devamı

Bolu:
Ortaöğretim mezunlarına yönelik düzenlenen KPSS Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde bulunan fakültelerde girecek bazı öğrenciler, yoğun trafik nedeniyle geç kalınca sınava giremedi.

Sabah saatlerinden itibaren üniversite kampüsünde bulunan fakültelerde KPSS sınavına girecekler nedeniyle yoğunluk yaşandı. Yoğunluk dolasıyla sınava geç kalan adaylar, görevliler tarafından sınava alınmazken, eksik evrakla gelen adayların da sınava girmelerine izin verilmedi.     

Sınava giremeyen bazı kadın adaylar gözyaşı dökerken, sınav merkezinin çevresinde bekleyen bazı aileler ise çocuklarının başarılı olması için Kur'an okudu, dua etti.     

Adaylardan Fehmi Gençtik, yoğun trafik nedeniyle sınava 15 dakika geç kaldığını, bu yüzden sınava giremediğini söyledi.     

Haberin Devamı

Şanlıurfa:
Kimliği bulunmadığı gerekçesiyle KPSS’ye alınmayan yaklaşık 90 aday, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden yeni nüfus cüzdanı çıkararak sınava yetişti.

Sınava girecekleri okula gelen adaylardan bazıları kimlik belgelerini kaybettikleri, kimliklerinde fotoğraf bulunmadığı ya da kimlikleri yıprandığı için sınava alınmadı. Yetkililerin yönlendirmesiyle adaylar, sınav için mesai yapan nüfus müdürlüklerine gitti.     

Haliliye İlçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne gelen adaylar, burada kendilerini bekleyen görevlilere gerekli bilgileri vererek yeni kimlik belgesi almaya çalıştı.     

Gelenlerin sayısının fazla olması nedeniyle kuyruğun oluştuğu nüfus müdürlüğünde, görevliler de zamanla yarışan adayların işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayarak yaklaşık 90 adaya yeni kimlik belgesini teslim etti.     

Yeni kimliklerine kavuşan adaylar, kendilerini bekleyen araçlarla sınav yerlerine giderek sınava girdi.     

Adaylardan Ömer Cesur, kimliğinin yıpranmış olduğu nedeniyle sınava alınmadığını söyledi. Bunun üzerine yeni kimlik belgesi almak amacıyla Nüfus Müdürlüğüne geldiğini anlatan Cesur, "Ehliyet belgem yanımda olmasına rağmen sınava alınmadım. Şimdi yeni kimlik belgemi alarak sınava yetişmeye çalışacağım" dedi.     

Cemal Şendol da kimlik belgesini köyde unuttuğunu, yanında ehliyeti ve başka kurumlarca verilen kimlikler bulunmasına rağmen sınava giremediğini belirtti.     

Sivas:
Kamu kurumlarında işe girmek isteyen lise mezunu adaylar, KPSS’de ter döktü. Aileler de dışarıda çocuklarının başarısı için dua etti.

Adayların heyecanlı olduğu görüldü. Güvenlik taramasından geçirilen adaylar aranarak salonlara alındı. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanları ile sınav merkezlerine gelen adaylar, üzerlerindeki madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar ve takılarını girişteki emanete teslim etti. Kadın adayların toka ve taçla sınav salonuna girişlerine izin verilmedi. Kadın polisler tarafından özenle aranan başörtülü adayların toplu iğne ile sınava girmelerine de izin verilmedi. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran okuyarak sınavdaki yakınlarının başarısı için dua etti.

Gaziantep:
Geçirdiği trafik kazası sonucu yürümekte güçlük çeken 25 yaşındaki Vahdet Kılıç, KPSS’ye ailesi ve görevlilerin yardımıyla girdi.

İslahiye’de yaklaşık 4 bin 323 öğrenci, 16 merkezdeki 224 salonda 550 öğretmen gözetiminde KPSS’ye girdi. Sınava giren orta öğretim mezunu adaylar, polisin yaptığı üst aramalarının ardında salona alınırken, uzun kuyruklar oluştu. Bazı okullarda ailelerin okul bahçesine alınmadı. Motosiklet kazası sonucu yaralanan ve kırık nedeniyle ayağına 6 platin takılan, sağ kolunda ise alçı bulunan lise mezunu Vahdet Kılıç, sınava gireceği Cumhuriyet Ortaokulu’na babası Kemal ve ağabeyi Vahi Kılıç’ın desteğiyle geldi. Okulun giriş katındaki 5 numaralı salona ise sınav görevlileri tarafından götürülen Kılıç, sırasına oturtularak sınava girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!