Türkiye’de 88 bin yabancı öğrenci var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 88 bin yabancı öğrenci var
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 17:51

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bu sene 88 bine çıktığını bildirerek, "Türkiye'de yükseköğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye'nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor." dedi.

Haberin Devamı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Türkiye'de Yükseköğretim Fırsatları" konulu konferans düzenlendi. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKÜ) ve Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı iş birliği ile gerçekleştirilen konferansın açılış toplantısına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, YÖK Üyesi Prof. Dr. Dedeoğlu, İKÜ Rektörü Prof.Dr. Çağrı Erhan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli, eğitimciler ile çok sayıda öğrenci katıldı.     

YÖK Üyesi Dedeoğlu, kurumun bu sene ilk kez uluslararasılaşma strateji belgesi hazırladığını bildirdi. Stratejik belgenin üç temel ayağı olduğunu söyleyen Dedeoğlu, öğrenci değişim programlarının canlandırılması, öğretim üyelerinin karşılıklı hareketliliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve ortak araştırma programlarının artırılmasının öngörüldüğünü belirtti.     

Haberin Devamı

Dedeoğlu, "Türkiye öğrenci değişimi açısından büyük yol katetti. 2002'de 16 bin yabancı öğrencimiz vardı. Bu sene yaklaşık 88 bin yabancı öğrencimiz var. Birinci sırada Azerbaycan bulunuyor. Arkasından da Türkmenistan, Suriye, İran ve Irak'tan gelen öğrenciler." bilgisini verdi.     

Türkiye'deki yabancı öğrencilerin yüzde 70'inin lisans, yüzde 5'inin ön lisans, yüzde 25'inin de yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını bildiren Dedeoğlu, YÖK'ün lisans üstü uluslararasılaşmaya daha fazla ağırlık vermek istediğini aktardı.     

Türkiye'deki fazla üniversite sayısını zenginlik olarak gördüklerini, Türk eğitim sisteminin Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirten Dedeoğlu, "Türkiye'de yüksek öğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye'nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor. Ayrıca Türkiye'de yüksek eğitim oldukça ekonomik" dedi.     

"Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı eğitim gördü"     

Bakü Büyükelçisi Özoral, Azerbaycan ve Türkiye'nin "bir millet, iki devlet" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik siyasetinde bu ilkenin hiçbir zaman unutulmadığını söyledi.      

Haberin Devamı

Türkiye olarak Azerbaycan'a ihtiyaç duyduğu her alanda yardım yapmaya devam ettiklerini söyleyen Özoral,  "İşbirliğimizin en fazla geliştiği alanlardan birini eğitim alanı oluşturuyor. Son 25 senede Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı yüksek eğitim gördü. Bu sayı, azımsanmayacak bir sayı" dedi.     

"Üniversitelere büyük görev düşüyor"     

İKÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan, dünyada çok az ülkenin Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirlerinin gencine eğitim imkanı sağladığını, bunun da arkasında çok güçlü bir liderlik ve siyasi iradenin durduğunu ifade etti.     

İki ülke arasında ilişkiler geliştirilirken, eğitim kısmının da ihmal edilmediğini belirten Erhan, "Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan işbirliğine çok büyük önem veriyor ve ilişkileri daha da iyiye taşımayı arzu ediyor. Biz de liderlerimizin gösterdiği vizyonu görev telakki  ediyoruz.

Haberin Devamı

Aynı kaderi paylaşan Türkiye ve Azerbaycan bundan sonra da geleceğe doğru birlikte ilerleyecektir. Burada da en büyük görev bilimsel gelişmenin motoru olan üniversitelere düşüyor" ifadelerini kullandı.      

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Demirli, hedeflerinin 193 ülkeye yayılarak Türkiye'nin eğitim alanındaki bilgi birikimini tüm dünya ile paylaşmak olduğunu belirtti.     

Demirli; Gine, Somali, Nijer, ve Suriye'nin Cerablus bölgesinde ortaöğretim düzeyinde eğitime başladıklarını, Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Burkino Faso, Pakistan, Afganistan, Sudan ve Etiopya gibi ülkelerde de mutabakat sağlandığını söyledi.      

Konferans, Prof. Dr. Dedeoğlu'nun moderatörlüğünde ve İKÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan, AÜ Rektörü Prof. Dr. İbiş, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş'ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumla devam etti.      

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!