Türkiye’den YGS manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den YGS manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2015 13:32

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı. Adaylar şimdi de haziran ayında iki hafta sonu, 5 oturumda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) hazırlanacak. LYS’ler haziran ayında iki hafta sonu 5 oturum olarak düzenlenecek. LYS başvuruları 8-21 Nisan’da alınacak.

Haberin Devamı

Türkiye’den YGS manzaraları

Denizli’de liselilerden YGS protestosu

Denizli’de, Devrimci Liseliler (Dev-Lis) üyesi olduklarını belirten bir grup öğrenci, YGS’yi protesto etti.

Gazi Bulvarı’nda toplanan yaklaşık 30 liseli genç, ‘Eşit, parasız eğitim’, ‘Ana dilde eğitim’, ‘Yaşasın bilimsel eğitim’ sloganları attı. Grup adına açıklama yapan bir öğrenci, "Eğitim bilimsellikten uzak, gerici ve şoven bir sistem üzerine kurulu. Sınav stresinden, öğrenciler intihar ediyor, kalp krizi geçiriyor. Bu sistemde fırsat eşitliği yok. Her şey yoksul öğrencilerin aleyhine. Zira, zenginler özel okullarda okurken, yoksullar devlet okulunda zor okuyor. Bu sınav sistemi yanlıştır ve derhal kaldırılmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Grup, sloganlar atarak eyleme son verdi.

Türkiye’den YGS manzaraları

Liselilerden ‘YGS’yi kaldırın’ eylemi

LİSE-DER’e bağlı bir grup öğrenci, 2 milyona aşkın öğrencinin girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS), 4.Levent’te bulunan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) binası önünde protesto etti.

4. Levent metrosu çıkışında toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, "Sınavsız üniversite istiyoruz" sloganları eşliğinde ÖSYM binası önüne kadar yürüdü. Güvenlik güçleri bina önünde kalkanlarıyla barikat kurarak önlem aldı. Eylemde TOMA da hazır bulundu. "3 yanlış geleceğimizi götüremeyecek" yazılı pankart taşıyan grup basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Bizler 12 yıl boyunca yeteneklerimize ve ilgi alanlarımıza göre olmayan eğitimden sonra 3 saatlik sınavlarda geleceğimizin karartılmasına izin vermiyoruz. Bunun için sınavsız üniversite talebimizi haykırıyoruz. Hayatlarımızın 3 saatlik, hatalı sorularla dolu sınavlara göre yönelmesine izin vermiyoruz. Yükseköğretim hakkımızı istiyoruz. Yeteneklerimize göre üniversitelere yerleşmek istiyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Basın açıklamasının ardından grup, ‘cevap anahtarı’nı temsil eden "Sınavsız Üniversite" yazılı bir dövizi polis barikatının önüne bıraktı ve olaysız dağıldı.

Sınavda öğrenciler içeride ter dökerken aileler de dışarıda heyecanla çocuklarının sınavdan çıkmasını bekledi. Türkiye’nin farklı illerinden YGS manzaraları şöyle:

İSTANBUL: Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu. Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi’ne giden öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.

"Ondan daha heyecanlıyım"

Sınava 6 aydır hazırlandığını söyleyen Yüksel İlce heyecanlı olduğunu belirtirken, Yüksel’in annesi "Ondan daha heyecanlıyım" dedi.
Sınav yerine babası ile gelen Melike Demir de "Sınav heyecanı var tabiki. Her zamanki sınavlar ama bu da geçecek" dedi. Demir sınava hazırlık sürecinde ailesinin desteğini "Ne istediysem yaptılar" diyerek anlattı. Sınava annesi, teyzesi ve geçen yıl sınava giren kuzeni ile birlikte gelen Bengüsu Aklar salona girmek için beklerken, teyzesi "Aile mi olmak zor, çocuk olmak mı zor?" bilemiyorum" diyerek heyecanını anlattı.
Sınava giren öğrencilerden Aleyna Yurtdaş, ilk kez üniversite sınavına girdiğini belirterek, bu nedenle çok heyecanlı olduğunu söyledi. Evden çıkmadan önce çok dua okuduğunu anlatan Yurtdaş, çok çalıştığını ve emeğinin karşılığını alacağını umduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Ablası Özge Yurtdaş da kardeşinin bu özel gününde yanında bulunmak istediğini ifade etti. Dershanede öğretmen olduğunu kaydeden Yurtdaş, bu nedenle öğrencilerin nasıl bir heyecan içerisinde olduklarını yakından görebildiğini vurguladı. Yurtdaş, tüm öğrenciler için hayırlı bir sınav olacağını umduğunu ve onlar için dualar ettiğini anlattı.
Öğrencilerden Büşra Sümeyye Savaş da üniversite sınavına ikinci girişi olduğuna işaret etti. Savaş, başka şeylerle meşgul olduğu için yeterli derecede çalışmadığını ancak başarılı olacağını umduğunu söyledi.
Bazı veliler heyecandan gözyaşı dökerken, bazıları ise Kur'an-ı Kerim okuyup çocukları için dua etti.

Türkiye’den YGS manzaraları

70 yaşında YGS’ye girdi

Haberin Devamı

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde 70 yaşındaki Bayram Ali Çelebi YGS'ye girdi. Çelebi, "Sınavı kazanırsam hukuk eğitimi görmek istiyorum. İngilizce biliyorum. Gerekirse yurtdışında okuyacağım" dedi.

İnegöl’de 6 bin öğrenci YGS’de ter döktü. Sınava giren öğrenciler arasında ise dikkati 70 yaşındaki Bayram Ali Çelebi çekti. Esnaf olan Çelebi, Trabzon’un Çaykara İlçesi’nde yaşadığını ancak işleriyle ilgili İnegöl’e geleceği için sınav yeri olarak bu ilçeyi tercih ettiğini açıkladı. Sınavının iyi geçtiğini belirten Çelebi, "İlk kez YGS’ye girdim. Beşikten mezara kadar ilim tahsil etmek lazım. Hadisi Şerif, ’eğer ömrünüzde son yarım saati bile olsa yaşıyorsanız, ilim öğrenmek ve ağaç dikmekle meşgul olunuz’ der. Ben de eğitimime devam edeceğim" diye konuştu.

Haberin Devamı

Orta okul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini söyleyen Çelebi, "Açık liseyi de geçtiğimiz yıl bitirdim. Liseyi bitirdikten sonra da YGS’ye başvuruda bulundum. Sınavda 70 soru yaptım. Umarım kazanırım. Sorular zor değildi ama bizim kültürümüzle ilgisi olmayan sorular vardı. Ecnebi bir yazarın söylediği sözde ne demek istendiği sorulmuş. Ya beni ne ilgilendirir? Bir yabancının sözünün yer aldığı sorular bizim meşgul olacağımız mesele değil ki" diye konuştu.

Sınavları kazandığı taktirde Hukuk bölümünü seçeceğini anlatan Bayram Ali Çelebi, "Hukuk dalında tecrübelerim fazla. O yüzden o bölümü seçeceğim. Gerekirse yurtdışında okuyacağım. İmkanım var. Yabancı dil olarak İngilizcem de var" dedi.

Türk Kızılayı, YGS kalemlerini öğrenciler için topladı

Türk Kızılayı Antakya Şubesi Gençlik Kolları üyeleri, YGS’de dağıtılan kalem, silgi ve kalemtıraşları, sınav bitiminde ihtiyacı olan öğrenciler için topladı.

Türk Kızılayı Antakya Şubesi genel hizmet yöneticisi Mustafa Alp, yaptığı açıklamada, ihtiyacı olan öğrencilere kırtasiye malzemesi toplamak için Antakya'da YGS'nin yapıldığı 20 okulda stant kurduklarını belirtti.

Alp, YGS'ye giren adaylardan, ÖSYM tarafından dağıtılan kalem, silgi ve kalemtıraşları sınav sonrası talep ettiğini söyledi.

YGS'den çıkan öğrencilerin kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Alp, toplanan 4 bin 500 kalem, 2 bin 250 silgi ve kalemtıraşın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün belirleyeceği okullarda öğrencilere dağıtılacağını belirtti.

Türkiye’den YGS manzaraları

ZONGULDAK:
YGS’ye giren öğrenciler, tepeden tırnağa arandıktan sonra sınıflara alındı.
Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi ve Fener Ortaokulu’nda sınava giren adaylar, aileleriyle birlikte büyük heyecan yaşadı. Görevliler, sınav öncesi alyans, kolye, küpe, madeni para, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri konusunda öğrencileri uyardı. Ancak bazı adayların uyarılara rağmen yasak olan eşyalarla sınava gelmesi dikkat çekti. Bazı öğrenciler, yasak olan eşyalarını okul önlerindeki dükkanlara bıraktıktan sonra sınav salonlarına alındı.
Çocuklarını sınava getiren veliler ise okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler, okul önlerinde Kuran okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınavın başlamasıyla birlikte devriye gezen polisler, okulun çevresindeki esnaf ve vatandaşları gürültü yapmamaları konusunda uyardı.

İZMİR: Türkiye’de, üniversite kapısındaki yaklaşık 2 milyon adayın başvurduğu YGS’ye İzmir’de de binlerce kişi girdi. Özellikle Ege Üniversitesi kampüs girişinde uzun araç kuyrukları oluştu. Sınava geç kalan bazı adaylar, koşarak sınav salonuna yetişmeye çalıştı. En az öğrenciler kadar heyecanlı olan aileler, çocuklarının sınavda başarılı olması için dışarıda dua etti.
MEB tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı soruların yöneltildiği ve üniversite girişte ilk basamak olan YGS’de ter dökecek adaylar, sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulları doldurdu. Adaylar güvenlik kontrolünden geçtikten sonra sınav salonuna alındı. Sınava geç kalan bazı adaylar, koşarak sınav salonuna yetişmeye çalıştı.
Adaylardan lise öğrencisi Emrullah Bayram, "Yıl boyunca sınava hazırlanmaya çalıştım. Bilgisayar mühendisliği istiyorum" dedi. Bir diğer lise öğrencisi Suzan Bahar, "Lisede okurken bu yıl staj da yaptım o nedenle sınava çok da iyi hazırlanamadım. İnsan kaynakları yönetimi okumak istiyorum" diye konuştu.
Üniversite öğrencisi olan Seda Karakoç da "Üniversite öğrencisiyim ve bu yıl üçüncü yılım. Tarih Bölümü öğrencisiyim, yine aynı bölümü tercih etmeyi düşünüyorum ama İstanbul’u istiyorum. Vizelerden fırsat buldukça hazırlandım" dedi.
En az öğrenciler kadar heyecanlı olan aileler, bahçede dua edip çocuklarının sınavının iyi geçmesini temenni etti.

KAYSERİ: YGS’ye giren öğrenciler, günün erken saatlerinde sınava girecekleri okulların önünde yerlerini aldı.
Bir yıllık çalışmanın sonunda, sınava girecek öğrenciler, aileleriyle birlikte sınav merkezlerine geldi. Giriş kapılarının üzerindeki bilgileri kontrol eden adayların heyecanlı oldukları gözlendi. Erciyes Üniversitesi’nde öğrenciler kapıda üst aramasından geçirildikten sonra, sınav salonlarına alındı. Öğrenciler içeride ter dökerken, aileleri de dışarıda onların başarılı olması için dua etti.

Türkiye’den YGS manzaraları

ADIYAMAN:
Nüfus cüzdanını kaybeden, YGS’ye girecek 52 aday, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden aldıkları yeni kimlikle sınava girdi.
Kimliğini kaybeden birçok aday, erken saatlerden itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne gelerek yeni kimlik cüzdanı için başvuruda bulundu. Yeni kimlik cüzdanlarını alan adaylar heyecanlı bir şekilde okullarına giderek sınava girdi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürü Mehmet Şen, kimliği bulunmadığı gerekçesiyle sınav merkezlerine alınmayan 52 adayın yeni kimlik başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Gelen adayların tümüne hızlı bir şekilde işlem yapılarak kimliklerinin teslim edildiğini belirten Şen, "Sınava girecek 52 adaya yeni kimliklerini teslim ettik. Eğer bugün personelimizle birlikte hizmet vermeseydik 52 öğrencimiz sınava giremeyecekti. Şimdi bütün öğrencilerimiz sınava girmiş oldu" dedi.
Şen, yaşı küçük olan iki adaya mesuliyeti kendisinin üzerine alarak yardımcı olduklarını dile getirdi.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kazım Çoban ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne başvuruda bulunan ve sınav yerine gidecek aracı bulunmayan adaylara, araç tahsis ettiklerini belirtti.
Fotoğrafı bulunmayan adaylar için müdürlük binası yakınındaki bir fotoğrafçıyla görüşerek hizmet verilmesini sağladıklarını anlatan Çoban, "Öğrencilerimiz fotoğrafçıda önce fotoğraflarını çektirdiler. Nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğü personellerimiz de hızlı bir şekilde evraklarını tamamlayarak öğrencilerimize kimliklerini teslim etti. Bütün öğrencilerimize kimliklerini vererek aynı zamanda makam aracımızı tahsis ederek öğrencilerimizi okullarına yetiştirdik. Öğrencilerimiz sorunsuz bir şekilde sınavlarına girdiler" diye konuştu.

Esenler’de üniversite adaylarına çay-çorba ikramı

İbrahim Turan Anadolu Lisesi’ne gelen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu öğrenci ve velilere çorba ikram etti. Göksu, "Çocuklar içeride terlerken, velilerde dışarıda terliyorlar. Erken gelen veli ve öğrencilere çay ve çorba dağıtıyoruz. Çay ve çorba bizden, başarıda çocuklardan” dedi. Sınava girmeden önce öğrencilerin ve ailelerinin heyecanlı oldukları gözlenirken, bazı veliler Kuran-ı Kerim okudu. Öğrenciler, sınava girmeden önce polis aramasından geçti.

Türkiye’den YGS manzaraları

Çocuklar sınavda, anneler duada

DÜZCE: öğrenciler YGS’de ter dökerken, anneleri ise bahçede dua kitapları okudu.
Üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS’ye Düzce’de yaklaşık 3 bin 500 aday başvurdu. YGS 15 sınav merkezindeki gerçekleşirken, öğrenciler sınava girişte tepeden tırnağa arandıktan sonra sınavların yapılacağı salonlara alındı. Sınavların yapıldığı okulların bahçesinde ise anneler çocukları için dua kitapları okudu.

SİVAS: Üniversite adayları saat 10.00’da başlayan YGS için sabahın erken saatlerinde aileleri ile birlikte sınavların yapılacağı merkezlere geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan öğrencilerin üzerleri özenle arandı. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ile sınav merkezlerine gelen öğrenciler, üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, mendil, kol saati, kemer gibi eşyalarını girişte bulunan emanet masalarının üzerine bırakarak sınav salonuna alındı. Ayrıca saçlarında toka ve kulaklarında küpe bulunan adaylar da bu eşyalarını dışarı bıraktıktan sonra sınava alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak içerideki öğrenciler için dua etti.

ŞANLIURFA: YGS’ye katılan 40 bin öğrenci sınav salonlarında, aileleri ise okulların bahçesinde heyecan yaşadı.
Şanlıurfa’da, YGS’ye giren adaylar polisin yaptığı üst aramalarının ardından alındıkları salonlarda, aileleri ise dışarıda ter döktü. Sınavların yapıldığı okulların bahçesinde bekleyen öğrenci veliler Kuran okuyarak çocuklarının başarılı olması için bol bol dua etti. Herhangi bir sorun yaşanmaması için sınavların yapıldığı okulları dolaşarak bilgi alan Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, "İlimizde 40 bin öğrenci sınava giriyor. Bu öğrencilerimiz bir yıl boyunca hazırlandılar, umarım emeklerinin karışlığını alırlar" dedi.

Türkiye’den YGS manzaraları

Siverek’te 19 yıl sonra sınav yapıldı

ÖSYM’nin 19 yıl önce düzenlenen ÖSS sınavda kopya çekildiği iddiasıyla sınav yapmadığı Siverek’te, alınan karar ile sınavlar yeniden yapıldı ve YGS’ye girecek adaylar Şanlıurfa’ya gitmeyerek ilçe merkezindeki okullarda sınava girdi. Geçmiş yıllarda Şanlıurfa’ya gittiklerini, sınava girecekleri okullar ile kalacak yer bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan öğrenciler, "19 yıl aradan sonra sınavların Siverek ilçesinde yapılması oldukça güzel. Geçmiş yıllarda Şanlıurfa’da yapıldığı için stres ve sıkıntı çekiyorduk" dedi.
19 yıl sonra ilçe merkezinde sınava giren öğrencilerin aileleri ise okulların bahçesinde çocuklarının başarılı olması için dua etti.

Öğrenciler sınavda, aileler duada

İZMİT: YGS nedeniyle İzmit’te polis geniş güvenlik önlemi aldı. Okullara yakın bölgelerdeki inşaatlarda çalışma yaptırılmadı, araçlara korna çaldırılmadı. Öğrenciler içerde ter dökerken yakınları da dışarda onlar için Yasin okuyup dua etti.
Kocaeli’de 43 bin 596 öğrenci çeşitli okullarda YGS’ye girdi. Sınav nedeniyle öğrenciler belediye otobüsleriyle ücretsiz taşınırken, polis de gürültü ilgili geniş önlem aldı. Birkaç günden bu yana sınav nedeniyle gürültü yapılmaması, araçların korna çalmaması için uyarılarda bulunuldu. Sınav yapılan okullara yakın noktalardaki inşaatlarda da işçiler uyarılarak gürültülü iş yaptırılmadı. Polis tüm bu önlemlerin yanı sıra, sınav yapılan okulların bahçelerine giren ve burada Yasin okuyup dua eden öğrencilerin yakınlarını, aralarındaki konuşma ve yüksek sesle de okuma yapmaları nedeniyle onları bahçe dışına çıkardı.

YGS adaylarına sıkı arama

EDİRNE: Üniversiteye girişte ilk aşama YGS’ye Trakya Üniversitesi salonlarında giren adaylar, güvenlik gerekçesiyle sıkı aramadan geçirilerek içeri alındı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, ailelerde dışarı dua ederek onlara destek oldu.
YGS’ye Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’nde girecek olan adaylar sabah 09.30 sıralarından itibaren aileleriyle ve yakınlarıyla birlikte okula geldi. Adaylar dışındaki yakınları yerleşke bahçesine alınmayınca kapıda beklemek zorunda kaldı. Sınava girecek adaylar kapıda polis ekiplerince sıkı kontrolden geçirildi. Kız adaylar kadın polis memurları tarafından saçları ve üzerleri sıkı kontrolden geçirilerek içeri alındı. Sınavların yapıldığı salonların içerisinden gazetecilerin görüntü almalarına izin verilmezken, içeri alınmayan adayların yakınları da yerleşkenin dışında beklemek zorunda kaldı.

Türkiye’den YGS manzaraları

YGS ‘emanetçilere’ yaradı

ÇORUM: YGS’ye giren öğrenciler, cep telefonu, anahtar, para, çakmak ve otobüslere binmede kullanılan akıllı jetonlarını okul bahçesinde tezgah açan kafeterya sahiplerine 1,5 lira karşılığında emanet etti.
ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girişlerde salonlara kalem ve kalem açacağı da dahil olmak üzere hiçbir şeyin alınmaması, ‘sınav emanetçileri’ne yaradı.
YGS'ye giren öğrencilere, kimlik kontrolü sırasında cep telefonu ve benzer eşyalarının sınav salonuna alınmayacağı belirtildi. Yanında yakını bulunmayan öğrenciler de okul bahçesinde çay, simit satışı yapan kantin işletmecilerine cep telefonu, araba anahtarı, metal para, halk otobüslerine binişte kullanılan akıllı jetonları da dahil olmak üzere diğer eşyalarını 1,5 lira karşılığında emanet etti.
Çorum Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'nin bahçesinde simit ve çay satışı yapan kantin işletmecisi Raşit Özen, sınav günleri okul bahçesinde emanetçilik yaptığını söyledi.
Tezgahına, ‘Emanet alınır’ yazısını asan Özen, uygulamadan öğrencilerin memnun olduğunu belirtti. Özen, sınav süresince çok sayıda öğrencinin cep telefonu başta olmak üzere çok sayıda eşyasını emanet ettiğini, sınav çıkışında kimlik belgesi karşılığında söz konusu eşyalarını sahiplerine iade ettiğini anlattı.
Yanlarında yakınları bulunmayan adayların salona sokamadıkları eşyaları kendilerine emanet ettiğine değinen Özen, "Açıköğretim sınavları, YGS, LYS ve KPSS sınavlarında bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Kimi öğrenciler yanlarında getirmek zorunda kaldıkları cep telefonlarını emanet ederken, kimi öğrenciler de sınav salonuna girişteki aramada üzerlerinde unuttukları toka ve anahtar gibi eşyalarını emanet ediyor" dedi.

Denizli’de 22 bin 947 öğrenci YGS’de ter döktü

DENİZLİ: YGS’ye 22 bin 947 öğrenci girdi. Denizli’de YGS, 74 sınav merkezi ile Kocabaş Cezaevi’nde yapıldı. Sınava girecek olan öğrenciler sabah saatlerinde yağmurla birlikte uyandı ve sınava girecekleri okul binalarının yolunu tuttu. Lise son sınıf öğrencisi 22 bin 947 öğrenci YGS’de ter döktü. Öğrencilerin 9 bin 969’u kent merkezinde, diğerleri ise ilçelerde sınavlara girdi. Türkiye genelinde saat 10.00’da başlayan ve 160 dakika süren sınav bouynca Denizli genelinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

YGS’de kimlik krizi

Türkiye’den YGS manzaraları

BURSA:
Üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS’ye girmek üzere sınav merkezine nüfus cüzdanı yerine ehliyetle gelen iki öğrenci içeri alınmadı. Sınava alınmayan öğrencilerden Okan Atik, "Sınav için Malta’dan geldim. 30 bin lira eğitim masrafım oldu. Yanımda ehliyetim olduğu halde kabul etmediler. Bir senem ve harcadığım para boşa gitti" dedi.
Üniversite yolunda ilk maraton olarak adlandırılan ve yaklaşık 2 milyon adayın katıldığı YGS’ye girmek için Bursa Cem Sultan İmam Hatip Lisesi’nde gelen Okan Atik, sürücü ehliyetiyle sınava girmek istedi. Ancak nüfus cüzdanı yanında bulunmadığı için sınava alınmayan Atik, isyan etti. Atik, "Bir sene bu sınav için hazırlandım. Malta’dan sınav için geldim. 6 ay Malta’da okudum. Bunun için 30 bin lira eğitim masrafım oldu. Yanımda ehliyetim olduğu halde kabul etmediler. Bir senem ve harcadığım para boşa gitti" diye konuştu.
Sınava gelirken heyecandan kimliğini evde unutan ve sürücü ehliyeti ile sınava girmek isteyen bir başka öğrencinin de sınava alınmaması dikkat çekti.

Manisa: 29 bin 407 öğrenci YGS’ye girdi

Manisa il genelinde 29 bin 407 öğrenci üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS’ye girdi.
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na, Manisa il genelinde içinde engelli ve hükümlülerin de bulunduğu toplam 29 bin 407 kişi girdi. Adaylar sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Kimi adaylar sınava yalnız gitmeyi tercih ederken bazıları ise yakınları ve aileleri ile birlikte sınav merkezlerine geldi. Güvenlik kontrolünden geçen adaylar, didik didik arandı. Adayların yanlarında getirdikleri su şişelerinin reklam ambalajları da çıkartılarak içeri alındı. Sınav saatinin başlaması ile birlikte adaylar içeride ter dökerken aileleri ise okul bahçelerinde dua etti.
Manisa’da sınav Akhisar, Soma, Salihli, Turgutlu ve merkez 2 ilçeler olan Yunusemre ve Şehzadeler olmak üzere 6 ilçede yapıldı. İl genelinde herhangi bir olumsuz gelişmenin yaşanmadığını belirten ÖSYM Manisa Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, "İl genelinde 131 binada bin 728 salonda toplam 4 bin 683 arkadaşımız görevlendirildi. İl genelinde 63 engelli sınava girerken 58 hükümlü de belirlenen yerlerde sınava girdi" diye konuştu.

Çorum´da anne ve kızı YGS'ye birlikte girdi

YGS heyecanı Çorum'da da yaşandı. Adaylar salonlarda ter dökerken, yakınları ise başarıları için dışarıda dua etti. Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitiren 3 çocuk annesi Özgül Coşkun da kızı Ezgi Coşkun ile birlikte ayrı okullarda sınava girdi. Özgül Coşkun, Atatürk Anadolu Lisesi'nde kızı Ezgi Coşkun ise Mustafa Kemal Ortaokulu'nda sınava girdi.

Kızıyla birlikte YGS'de ter döken Özgül Coşkun, şöyle dedi:
"Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirdim. Üniversite sınavına girmek ve o heyecanı yaşamak için, bir de kızımla sınavlara girdiğim için daha da çok heyecanlıyım. Kızımla birlikte evde ders çalışarak birbirimize yardım ederek bu sınavlara dikkatli bir şekilde hazırlandık. Üç çocuğum var. Büyük kızım mimar, oğlum elektrik bölümünde İstanbul'da okuyor. Küçük kızım da benimle birlikte sınava girdi. Eğer kazanırsam Türkçe öğretmeni olmak istiyorum. Çünkü çocuklarla uğraşmak hoşuma gidiyor. Kısmetse inşallah olur. Okumayı çok seviyor ve istiyorum."
Özgül Coşkun, kızıyla birlikte sınavlara hazırlanmasında eşi Süleyman Coşkun'un da büyük desteğinin olduğunu söyledi.YGS'ye giren Ezgi Coşkun ise çok heyecanlı olduğunu belirterek "Sınavlara annemle birlikte beraber hazırlandık. Kazanırsam ben psikolog olmak istiyorum konuşmayı seviyorum insanlara yardım etmek istiyorum" dedi.

Öte yandan YGS heyecanı yaşayan bir başka kişi ise bir mahkum oldu. İşlediği bir suçtan dolayı Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan 28 yaşındaki Gazi Y. isimli bir mahkum sabah saatlerinde jandarma ekipleri tarafından 75'inci Yıl Cumhuriyet Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'ne getirildi. Gazi Y., yetkililer tarafından yedek bina olarak belirlenen salonda gözetmen ve salon başkanı eşliğinde sınava alındı. Sınav çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gazi Y., "Sınavım iyi geçti" dedi. Tutuklu jandarma eşliğinde cezaevine geri götürüldü.

YGS kalemleri, köylü çocuklar için toplandı

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) dağıtılan kalem, silgi ve kalemtıraşları, sınav bitiminde köy okullarında eğitim gören çocuklar için topladı.
MŞÜ İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında yürüttükleri kampanya ile köylerdeki çocuklara kırtasiye malzemesi toplamak için YGS'nin yapıldığı binaların önünde stant kurdu. Öğrenciler, YGS'ye giren adaylara ÖSYM tarafından dağıtılan kalem, silgi ve kalemtıraşları sınav sonrası adaylardan talep ederek, topladıkları kırtasiye malzemelerini köy okullarında çocuklara dağıtacaklarını söyledi. MŞÜ İlahiyat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Yasemin Çolak, köy okullarına kırtasiye desteğinde bulunmak adına böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, sınavdan sonra adayların işlerine yaramayan malzemelerin köylerde zor şartlarda eğitim gören öğrenciler için büyük anlam taşıdığını anlattı.

Belediye veli ve adaylara simit ile çay dağıttı

Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçede YGS’ye girecek olan öğrencilerle onların velilerine sınav öncesi çay, meyve suyu, su ve simit ikram etti. Belediye ikram çadırı kurarak sınav için sabahın erken saatlerinde gelen öğrencilere ve kapıda çocuklarını bekleyen velilere ücretsiz çay, simit, su ve meyvesuyu ikramı yaptı. Belediye ekiplerince ilçenin farklı noktalarında bulunan 34 okulda kurulan stantlarda adaylar ile aileleri ücretsiz kahvaltı yapma fırsatı buldu. Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu’nda sınava giren adaylar ve aileleri Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne ikramlarından dolayı teşekkür etti. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da vatandaşlara simit ve çay dağıttı, onlarla sohbet etti. Usta ise kendi kızının da YGS sınavına girdiğini belirterek, şöyle dedi:
“Türkiye’de artık üniversite okuma imkanlarının çok arttı. Kız ya da erkek herkesin okuması gerekiyor. Bütün çocuklarımız sınavı kazansın istiyoruz. Şimdi üniversiteye gidememek zor. Her yerde üniversite açıldı. Daha gelişmiş ve dinamik bir Türkiye için çocuklarımızın, gençlerimizin okuması önemli. Sınava giren bütün çocuklarımıza başarılar diliyorum.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!