Türkiye’den karne manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den karne manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 11:52

Bugün 18 milyon öğrenci karne aldı. 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk yarıyılını tamamlayan öğrencilerin iki haftalık tatili başladı. Kimi okulunda karnelerini alırken, kimi öğrenciler sağlık sorunları nedeniyle evlerinde karne aldı. 65 yaşında karne sevinci yaşayanlar da vardı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE

Türkiye’den karne manzaraları

Deprem kurbanı öğretmenin annesinden öğrencilere karne

Çanakkale genelindeki 354 okulda 72 bin 370 öğrenci karne sevinci yaşarken, Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nde düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. 2011 Van depreminde yaşamını yitiren öğretmen Vahit Tuna’nın annesi Nebiye Tuna, oğlunun adını taşıyan okulda, okul birincisine karnesini verdi.

Van’da Rezzan Has İlköğretim Okulu’nda görev yaparken, 2011 yılında meydana gelen depremde göçük altında kalarak yaşamını yitiren 30 yaşındaki öğretmen Vahit Tuna’nın adının verildiği Çanakkale’deki Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nde ilk yarıyıl tatili nedeniyle karne töreni düzenlendi. Törene, şehit öğretmenin annesi 56 yaşındaki Nebiye Tuna, kız kardeşi Seval Tuna Tepe ile İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, Lise Müdürü Cemal Korkut, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Haberin Devamı

Törene katılanlara seslenen Vahit Tuna Anadolu Lisesi Müdürü Cemal Korkut, "Bugün okulumuzun adıyla ismini yaşattığımız şehidimiz Vahit Tuna’nın annesi Nebiye Tuna ile kız kardeşi Seval Tuna Tepe bizleri onurlandırdı. Okulumuzun ismini taşıdığı şehidimizi, başarılarımızla hep birlikte her daim yaşatacağız. Bu vesileyle şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

Konuşmanın ardından sınıf birincileri için düzenlenen karne dağıtım törenine geçildi. Şehit öğretmenin annesi Nebiye Tuna, okul birincisi 12’inci sınıf öğrencisi Cemil Cömert’e karnesini verdi. Daha sonra protokol üyeleri sırasıyla diğer sınıf birincilerine karnelerini dağıttı. Törende gözyaşlarını tutamayan şehit öğretmenin annesi Nebiye Tuna’ya, Okul Müdürü Cemal Korkut tarafından anı plaketi ve çiçek takdim edildi. Nebiye Tuna, "Böyle anlamlı bir günde oğlumun adını taşıyan okulda, öğrencilere karnelerini vermiş olmaktan dolayı son derece mutlu ve onurluyum" dedi.

Çanakkale il genelinde ise 354 okulda 72 bin 370 öğrenci karne aldı.

ŞANLIURFA

Türkiye’den karne manzaraları

Haberin Devamı

Şanlıurfada 60 çocuğa karne hediyesi hamburger

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, karnelerin dağıtılmasının ardından derslerinde başarılı 60 yoksul çocuğu hamburger ısmarlayarak ve çarpışan arabaya bindirerek ödüllendirdi.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Şube Müdürlüğü’nce organize edilen etkinlikte, kenar semtlerde bulunan ilkokul çağındaki başarılı 60 çocuğa karne hediyesi olarak çeşitli oyuncaklar dağıtıldı. Aileleriyle birlikte bir AVM’ye götürülen çocuklara hamburger ısmarlandı. Çoğu hayatında ilk defa hamburger yemenin mutluluğunu yaşayan çocuklar, daha sonra oyun alanındaki çarpışan arabalara bindi.

***

Bedensel engelli öğrenci, karnesini evinde aldı

Haberin Devamı

Karabük'te bedensel engeli nedeniyle okula gidemeyen ilkokul 1. sınıf öğrencisi Damla Özdemir, karnesini evde aldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen Öğretmen Fatma Akkoç tarafından Beşbinevler Mahallesi'ndeki evinde eğitim verilen Özdemir, karnesini Karabük Vali Vekili Abdullah Acar ve İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Kaplan'dan aldı.

Acar, Damla'nın karnesinin çok iyi olduğunu belirterek, tebrik etti.

İl genelinde 22 öğrencinin evde eğitim hizmetinden faydalandığı bilgisini veren Acar, "Damla, bu öğrencilerimizden bir tanesi. Okuma ve yazmayı öğretmeninin katkılarıyla öğrendi. Böyle vatandaşlarımız olduğu sürece devlet olarak böyle yardımları yapmak durumundayız. Burada önemli olan çocuğumuzun eğitimi. Burada anne, baba ve öğretmenimiz rehber olacak. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı


TEKİRDAĞ

Türkiye’den karne manzaraları

Kamyonetin çarptığı öğrenci öldü
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, kamyonetin çarptığı 17 yaşındaki lise öğrencisi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Yusuf N'nin kullandığı kamyonet, Omurtak Caddesi'nde yolun karşısına geçmeye çalışan Duygu Kahraman'a (17) çarptı. Ağır yaralanan Kahraman, götürüldüğü özel hastanede yaşamını yitirdi. Kazayı öğrenen Karaman'ın ailesi ve arkadaşları, hastane önünde gözyaşlarını tutamadı.
Kahraman'ın, bir kolejin hemşirelik bölümünde eğitim gördüğü ve karnesini almak için okula gittiği ancak dağıtımın henüz başlamadığını öğrenerek okuldan ayrıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ORDU

Türkiye’den karne manzaraları

Karne töreni öncesi kalp krizi geçiren öğretmen kurtarılamadı

Ordu'da karne töreni öncesi kalp krizi geçiren sınıf öğretmeni hayatını kaybetti. Merkez İlk ve Ortaokulu'nda görev yapan sınıf öğretmeni Kazım Çeküç (53), karne töreni öncesi öğretmenler odasında fenalaştı. Çeküç'e ilk müdahaleyi yapan mesai arkadaşları, 112 Acil ekibine haber verdi. Okula gelen sağlık ekibinin çabasına rağmen kalp krizi geçirdiği belirlenen Çeküç kurtarılamadı.
Ordu'da 17 yıldır aynı okulda görev yaptığı öğrenilen Kazım Çeküç'ün cenazesi, Ordu Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

AMASYA

Türkiye’den karne manzaraları

Evde eğitim gören engelli öğrencinin karne sevinci

Taşova ilçesinde evde eğitim gören doğuştan engelli Murat Saraç, karne sevincini evinde yaşadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın evde eğitim hizmeti programından faydalanan 9'uncu sınıf öğrencisi Saraç'ı, Taşova Kaymakamı Emin Kaymak, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tümer ve Taşova Yeşilırmak Çok Programlı Lisesi Müdürü Ahmet Gültekin evinde ziyaret etti.
Karnesini evinde Kaymakam Kaymak'tan alan Saraç, "Çok mutluyum ve heyecanlıyım. Çalıştım ve karnemi aldım. Onur belgesi için de teşekkür ederim" dedi.
Kaymak ise Saraç'ın zeka ve akıl bakımından akranlarının üzerinde bir yetenek olduğunu, bunu Twitter ile gelen Türkiye çapındaki ünüyle de kanıtladığını söyledi.
Engelli Saraç ile her buluşmalarının kendileri açısından da çok öğretici olduğunu anlatan Kaymak, "Onun çalışma azmi, hayata tutunuşu bizlere ibret oluyor. Kardeşimiz bu dönem başarılı oldu. İnşallah gelecek dönem de başarısını artıracak. Biz onunla gurur duyuyoruz" diye konuştu.


BİNGÖL
Türkiye’den karne manzaraları

Dershaneden liseye dönüşen okulda karne heyecanı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin özel okula dönüşüm programı kapsamında ilk temel lise onayı alan Bingöl Özel Boğaziçi Temel Lisesi'nde eğitim gören öğrencilere karneleri dağıtıldı. Törende konuşan Okul Müdürü İbrahim Halil Balun, Türkiye'nin dershaneden okula dönüşen ilk lisesi olduklarını anımsatarak, okulun ilk karnelerini vermenin heyecanını ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Balun, 23 kişilik uzman eğitim kadrosuyla 284 öğrenciye 15 derslikte eğitim verdiklerini belirterek, şöyle dedi:
"Okulumuz dershaneden okula dönüşen Türkiye'deki ilk lisemiz. Sizlere, elimizden gelen bütün enerjimizi, emeğimizi sarf ettik. İşimiz sevgi ve vicdan işidir. Okulumuzun bir sloganı var, ana sloganı ve bu yıllarca devam edecek. Sloganımız şu, 'iyi bir gelecek için doğru seçim' Yani doğru yerde olduğunuzu ifade ediyorum."
Balun, öğrencilerden 90'ının takdir, 138'inin de teşekkür belgesi almaya hak kazandığını sözlerine ekledi.

ŞANLIURFA

Türkiye’den karne manzaraları

MEB Müsteşar Yardımcısı: Tatili iyi değerlendirin

Şanlıurfa'da yarıyıl tatiline giren yaklaşık 600 bin öğrenci karne aldı.

Fevzi Çakmak İlkokulundaki törene katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ve Vali İzzettin Küçük, öğrencilere karnelerini dağıttı, ardından kitap hediye etti.

Büyük, öğrencilerden tatili iyi değerlendirmelerini istedi.

Öğretmenleri ve öğrencileri tebrik eden Büyük, "Öğrencilerimizin ikinci döneme dinlenmiş bir şekilde başlamalarını istiyoruz. Öğrencilerimizden de tatilde bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Vali Küçük de kentte yaklaşık 600 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Bu arada 8’inci sınıf öğrencisi Mine, Halil ve İman Acı üçüz kardeşler de karne heyecanı yaşadı.

***

147 bin 322 öğrenci karne aldı

Muğla'daki okullarda eğitim gören 147 bin 322 öğrenci karne alarak yarı yıl tatiline girdi.

Tören öncesi Muğla Valisi Amir Çiçek'e brifing veren İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, kentte 721 okulda 147 bin 322 öğrenciye 10 bin 18 öğretmen ve yöneticiyle hizmet verdiklerini söyledi.

Vali Çiçek de karnesi zayıf öğrencilerin ailelerine seslenerek, "Çocuklarımızın karnelerinde istenmeyen notlar olabilir. Bunların telafisi her zaman mümkündür. Çocuklarımızın yanlarında olduğumuzu hissettirdiğimizde çocuklarımız da çalışmaları ve yetenekleriyle toplumdaki yerlerini alacaklardır" dedi.

Brifingin ardından Vali Çiçek, Emirbeyazıt İlkokulu'nda öğrencilere karne dağıttı.

Öğrencilere tatilde dinlenmelerini, eğlenmelerini ve kitap okumalarını tavsiye eden Çiçek, ikinci döneme dinlenmiş ve okula hazırlanmış bir şekilde gelmelerini istedi.

Engeli öğrenciye evinde ziyaret

Vali Çiçek ve beraberindekiler, daha sonra bedensel engeli nedeniyle 5 yıldır evinde eğitim gören 5. sınıf öğrencisi Ilgın Fidansu Pekçok'u ziyaret ederek karnesini verdi.

Engelli öğrenci ile bir süre sohbet eden Çiçek, öğrenciden aldığı eğitim hakkında bilgi aldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Kırbaç, Muğla'da 20 öğrencinin evde eğitim hizmetinden faydalandığını bildirdi.

Karnesi kötü öğrenciler evlerine yanlarında polisle gitti

Öte yandan Muğla Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında kentte karnesi kötü olan öğrenciler de Toplum Destekli Polisler tarafından ailelerine götürüldü.

ANTALYA

Türkiye’den karne manzaraları

Okul birincileri ve ailelerine 5 yıldızlı tatil

Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde 719 okul birincisi, yarıyıl tatilinde ailesiyle 5 yıldızlı otelde tatil yapacak.

Muratpaşa ilçesindeki Kocademir Ortaokulu'nda karne dağıtım töreni düzenlendi.

Antalya Valisi Muammer Türker, törende yaptığı konuşmada, Antalya'da 27 bin öğretmenin şekillendirdiği yaklaşık 430 bin öğrencinin karne heyecanı yaşadığını söyledi. Antalya'nın eğitimde başarılı iller arasında yer aldığını dile getiren Türker, bu başarıda hayırseverlerin de önemli katkıları bulunduğuna işaret etti.

Başarıyı okul ya da öğrenci sayısı olarak değil, eğitimin içeriği, niteliği, değerlerin yeni nesillere aktarılması konusunda değerlendirdiklerini vurgulayan Türker, öğretmenlerden ilk günkü heyecan, moral ve motivasyonlarını kaybetmemelerini istedi.

Velilere de çağrıda bulunan Vali Türker, "Öğrencilerin başarılarını kesinlikle karnelere yansıyan notlarla sınırlı görmeyin, oradaki başarı hayattaki başarının birebir karşılığı olmayabilir" dedi.

Türker, hayatta çok iyi eğitimi olmayan ancak başarılı olabilen insanların da var olduğunu belirtti.

3 günlük 5 yıldızlı tatil imkanı

Vali Türker, Türkiye'de ilk defa Antalya'da gerçekleştirilen tatil projesine de değindi. Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesinin önderliğinde Antalya Valiliği ve turizm sektörü temsilcilerinin katkılarıyla 719 öğrenciye aileleriyle 5 yıldızlı otelde tatil imkanı sunulduğunu anlatan Türker, "Marifet iltifata tabidir. Eğer başarıyı ödüllendirmezseniz yeni başarılar elde edilmesinin önünü tıkamış olursunuz" diye konuştu.

KOCAELİ

Türkiye’den karne manzaraları

Kanser hastası çocukların karne sevinci

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji ve Hematoloji Bölümü bünyesindeki okulda eğitim gören kanser hastası çocuklar, törenle karnelerini aldı.

Onkoloji Bölümü'ndeki sınıfta düzenlenen törenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ilde 349 bin 218 öğrencinin karne aldığını söyledi.

Eğitim yılının ilk dönemini tamamlayan öğrencileri kutlayan Güzeloğlu, tatilin dinlenmenin yanı sıra ikinci döneme hazırlığı da barındırdığını anlattı.

Güzeloğlu, kentte güzel eğitim dönemi geçirdiklerini dile getirerek, "Biraz önce özel karnelerimizi dağıttık. KOÜ Tıp Fakültesi Onkoloji ve Hematoloji Bölümü'nde tedavi gören, bir an önce sağlıklarına kavuşarak yanımızda olmalarını istediğimiz güzel yavrularımız var. 18 yavrumuz var, onkoloji kliniğinde eğitim verdiğimiz, bunlar anaokulundan başlayarak, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören çocuklarımız. Hayata tutunmaları, eğitimlerinin aksamaması ve tedavileri sonucu sağlıklarına kavuştuktan sonra derslerinden ve sınıf arkadaşlarından geri kalmaması adına uyguladığımız önemli bir proje" şeklinde konuştu.

Bu eğitimin çocukları her noktada kazanmaya yönelik ilginin eseri olduğunu belirten Güzeloğlu, öğretmenlerin bu anlamda çok gayretli çalışmalar ortaya koyduğunu söyledi.

Güzeloğlu, eğitimle tedavinin bir arada yürütüldüğüne dikkati çekerek , çocukların sağlıklarına kavuşmalarını temennisinde bulundu.

İSTANBUL

Türkiye’den karne manzaraları

Cezaevinde karne sevinci

2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk yarıyılı bugün tamamlandı. Tüm okullarda yaşanan karne sevincini, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’ndeki Adalet Anaokulu’nda, 2-6 yaş grubu 28 çocuk da yaşadı.

Çocuklara karne hediyesi verildi

Cezaevinde kalan hükümlü ve tutuklu kadınların çocukları için, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi Adalet Anaokulu’nda karne töreni düzenlendi. Törene, Bakırköy Kaymakamı Adem Öztürk, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Cezaevlerinden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fuat Arı, Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, İstanbul İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Haydar Yalın ve öğretmenler katıldı. 2-6 yaş grubu 28 çocuk, tören öncesi şarkı söyleyip, çeşitli oyunlar oynandı. Karnelerini alan çocuklara çeşitli hediyeler de verildi.

Törenin ardından açıklama yapan Cezaevlerinden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fuat Arı, şunları söyledi:

"Bugün güzel bir gün. Şubat tatiline giriyoruz, çocuklar tatile giriyorlar. Bakırköy Adalet Anaokulu’nda da bu konu ile ilgili olarak bir araya geldik. 28 çocuğumuza sayın kaymakamımız, sayın başsavcımız ile birlikte karnelerini ve hediyelerini verdik. Güzel bir gün yaşadık. Bu cezaevinde 55 ayrı ülkeden 825 hanımefendi misafirimiz var. Annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocuklarımız, 0-6 yaş grubu annelerinin yanında kalabiliyor. Bu grup içinde 2-6 yaş arasında olanlar buradaki anaokulu ve kreşten yararlanıyorlar. Kreşimizi Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ortak yürütmekteyiz. Bu cezaevi içindeki kreşi 49 yıllığına bakanlığa devrettik. Milli Eğitim Bakanlığımız müthiş bir şekilde hem maddi hem de manevi olarak buraya desteklerini esirgememektedirler. Normal bir kreşte 25-30 çocuğa bir öğretmen düşerken bizim kreşimizde 10 çocuğa bir öğretmen düşmektedir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ediyorum."

ESKİŞEHİR

Türkiye’den karne manzaraları

Hastanede tedavi gören öğrencilerin karne sevinci

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 12 öğrenci, karnelerini almanın sevincini yaşadı.
Öğrencileri hastane odalarında ziyaret eden Vali Güngör Azim Tuna, onlara karnelerinin yanı sıra hediyeler verdi.

Tuna, günümüzde eğitim konusunda çok mesafe katedildiğini belirterek, dezavantajlı vatandaşlara emsali görülmemiş hizmetler yapıldığını söyledi. Şu anda evlerinde ve hastanede eğitim gören öğrenciler olduğunu belirten Tuna, "Eskişehir'de imkanlarımız çok iyi. Çocuklarımızın eğitimlerine hastane ortamlarında da olsa katkı sağlıyoruz. Temennimiz onların hiç hasta olmamaları yönünde. Şimdiden tüm çocuklarımıza iyi tatiller diliyoruz" diye konuştu. Vali Tuna'ya, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen eşlik etti.

MALATYA

Türkiye’den karne manzaraları

Konteyner kentte karne heyecanı
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler, Malatya'daki konteyner kentte karnelerini aldı.

Beydağı Konaklama Tesisi'ndeki okullarda eğitim gören 2 bin 779 öğrenciye karneleri dağıtıldı. Konteyner kentin sorumlu yöneticisi Nihat Yazıcıoğlu, karne dağıtım töreninde, Suriyeli öğrencilere 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının birinci yarıyıl karnelerini verdiklerini söyledi. Suriyeli öğrencilerin sevinçlerine ortak olmak istediklerini belirten Yazıcıoğlu, "Okullarımızda ana sınıfındakilerle birlikte 3 bin 305 öğrencimiz var. Anasınıfı öğrencileri karne almıyor. 2 bin 779 öğrencimize bugün karne dağıtıyoruz. Onlarla beraber olmaya geldik. Okulumuzda birinci olan öğrencilerimiz vardı. Sınıf birincilerine hediyelerini dağıtacağız. Onların mutluluklarını sevinçlerini bizler de paylaşmış olacağız" diye konuştu.
Yazıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu alnından öpmesiyle gündeme gelen 12 yaşındaki Rua el-Yusuf'un çok başarılı ve aktif bir öğrenci olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, konteyner kentte eğitim veren bütün öğretmenlere teşekkür etti.
Rua el-Yusuf da karne aldığı için mutlu olduğunu belirterek, "Bugün çok mutluyum çünkü başarılı olduğum için bana iyi karne verdiler. Karnemi ve hediyemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ediyorum" dedi.

KÜTAHYA

Türkiye’den karne manzaraları

Karnesini evde aldı
Simav İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Atalay, Osmanbey Ortaokulu Müdürü Hüseyin Kaygusuz ile Öğretmeni Leyla Gökmen, kas hastalığı nedeniyle eğitimini 3 yıldır evinde alan Ahmet Karagöz’e ‘e karnesini vermek üzere 4 Eylül Mahallesi’ndeki evine gitti. Ahmet’e karnesini öğretmeni Leyla Gökmen takdim ederken başarısından dolayı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Atalay’da uzaktan kumandalı oyuncak araba hediye etti. Karne ve uzaktan kumandalı oyuncak araba sevincini bir arada yaşayan Ahmet’in annesi Kevser Karagöz öğretmenlere teşekkür etti. Oğlunun karnesinde zayıfı bulunmaması nedeniyle duygulanan anne Kevser Karagöz, “Simav İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere Osmanbey Ortaokulu yöneticileri ve 3 yıldır kahrımızı çeken öğretenimiz Leyla Gökmen’e teşekkür ediyorum” dedi. Ahmet’e üç yıldır evinde eğitim hizmeti sunan öğretmen Leyla Gökmen, “Ahmet çok başarılı bir öğrencim. Onu diğer öğrencilerimden ayırmıyorum. Her gün evlerine giderek eğitim veriyorum. Ahmet’in evde aldığı eğitimi sayesinde önündeki engelleri kısa sürede aşacağına yürekten inanıyorum” dedi. Okul Müdürü Hüseyin Kaygusuz okulunda Ahmet gibi başka bir öğrencinin de evde eğitim hizmeti aldığını ve başarısı ile geçen yıl Fen Lisesi’ni kazanma başarısı gösterdiğini söyledi. Kaygusuz, anı başarıyı Ahmet’ten de beklediği ifade etti. Rahatsızlığı nedeniyle konuşma zorluğu çeken Karagöz ise karne sevincine ortak olan öğretmeni, okul müdürü ve şube müdürüne sarılarak teşekkür etti.

ISPARTA

Türkiye’den karne manzaraları

Somali’nin Ispartalı çocukları da karnelerini aldı

Ülkelerindeki iç karışıklıklar, çatışmalar ve ayrımcılıklar nedeniyle göç ettikleri ülkelerinden Isparta’ya yerleşen bine yakın Somalili mültecinin 75 çocuğu, sömestr tatilinin gelmesiyle kentteki akranları gibi karne sevinci yaşadı. Yedişehitler Mahallesi’ndeki Bağlar İlkokulu’na aileleriyle gelen çocuklar, öğretmenlerinin ellerini öperek karnelerini aldı. Karne sevincini arkadaşlarıyla paylaşan öğrenciler, bir taraftan da 2 hafta boyunca arkadaşlarından uzak kalmanın üzüntüsünü yaşadı. Sınıf öğretmeni Halime Arıkan, karne dağıtımının ardından öğrencilere hitaben, ilk dönem yeni şeyler öğrendiklerini söyledi. Öğrencilerden ara tatili çok iyi değerlendirmelerini isteyen Arıkan, öğrenilen yeni şeylerin tatilde de tekrarlanması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Isparta genelinde yaklaşık 83 bin öğrenci ilk dönemin ardından karne sevinci yaşadı.

YOZGAT

Türkiye’den karne manzaraları

Engelli Muhammet’in karne sevinci
Yozgat Müzeyyen Çokdeğerli İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Muhammet Enes Sarı’nın okuma-yazma azmi görenleri hayran bırakıyor. Dirsekten itibaren doğuştan elleri ve sağ bacağı olmayan Muhammet Enes, iki kolu ile kalem tutup el yazısı yazıyor, silgi kullanıyor. 2014-2015 Eğitim öğretim yılının birinci dönem karnesini alarak arkadaşlarıyla birlikte karne sevinci yaşayan Muhammet Enes’in, başarısı dikkat çekiyor. Öğretmeni Deniz Kılınç, Muhammet Enes’in başarılı ve zeki bir öğrenci olduğunu belirterek, “Fiziksel özelliğinde eksiklik olabilir, ama azmiyle eksikliğini tamamlıyor çevresindeki insanlar onu çok seviyor. Özgüveni yüksek bir çocuk, tuvalet ihtiyacı olduğunda kimi bulursa ondan yardım alıyor. Herhangi bir sorunu yok, çalışkan ve zeki bir çocuk. Mümkün olduğunca görevlerini yapmaya çalışıyor. Elinin olmaması yazmasını engellemiyor. Azmi var, yapılacağını biliyor. Hayatı boyunca bu şekilde kalmayacağını, her şeyi çalışarak, yazarak öğreneceğini öğrenmiş, başarılı bir çocuk. Herhangi bir sıkıntısı yok, doğru bir şekilde yazıp, okuyor” dedi. Sırasında rahat oturabilmek için protez bacağını çıkaran Muhammet Enes, buna ihtiyaç duyduğunda ise öğretmeninden yardım alıyor.

YOZGAT

Türkiye’den karne manzaraları

65 yaşında karne aldılar
Sorgun ilçesinde, halk eğitim merkezince açılan okuma yazma kursunu tamamlayan, aralarında 65 yaşındaki Nermin Laik’in de bulunduğu kursiyerler karnelerini aldı. “Ana Kız Okuldayız” projesi kapsamında düzenlenen kurs sonunda karne töreni düzenlendi. İlerlemiş yaşlarına rağmen okuma yazma öğrenmenin sevincini yaşayan kursiyerlerden bazıları, karnelerini alırken göz yaşlarına hakim olamadı. Kursiyerlerden Nermin Laik (65), gazetecilere yaptığı açıklamada, kursa katılmadan önce hiçbir şey bilmediğini, şimdi günlük hayatında yaşadığı sıkıntıları aştığını söyledi. Şükriye Horoz da okuma yazma kursu sayesinde ismini yazmayı öğrendiğini bundan böyle açılacak olan bir üst kursa da devam edeceğini belirtti. Horoz “Daha önceden hastaneye gitsem hangi bölüme gideceğimi bilemiyordum. Şimdi artık kimseden yardım olmadan kendim bulabiliyorum” dedi. Ferdane Kabataş (55) ise duygularını şöyle dile getirdi: “3 aydır okuma yazma kursuna katılıyorum. Yıllardır okuma yazma bilmediğim için sürekli başkalarının yardımına muhtaç kalıyordum. Şimdi ise okuma yazma öğrenerek artık her işimi kendim yapıyorum. Ancak kurs çok kısa süreli olduğu için kursun uzatılmasını istiyoruz. Çünkü 3 ay süre bize çok kısa geliyor. Yetkililerimiz inşallah kursu uzatır.” Kurs eğitmenlerinden Pınar Ünal da 3 ay önce açılan kursta, öğrencileriyle büyük başarılara imza atmanın gururunu yaşadığını ifade etti. Yaşlarına rağmen kursiyerlerin istekleri ve azimlerinin kendilerini memnun ettiğini dile getiren Ünal, “Onlarla beraber güzel çalışmalar yaptık. Ana Kız Okuldayız projesi kapsamında açılan kurslarımız yıl sonuna kadar devam edecek. Yetişkinlerimize okuma yazma öğretmek bizim için çok mutluluk verici. Bugün onlara karneleri ile bazı hediyeler de verdik. Okuma yazma azimlerine bizler de şahit olduk” diye konuştu.

KAYSERİ

Türkiye’den karne manzaraları

Ortaokulda karne hediyesi: İslam ilmihali ve MP-3 çalar

İlk yarı yılın tamamlanmasıyla öğrenciler karnelerini alırken; Kayseri’deki 50’nci Yıl Dedeman Ortaokulu’nda derslerinde başarılı olup takdir alan öğrencilere, karneleriyle birlikte MP-3 çalar ile 'İslam İlmihali’ kitabı hediye edildi.

Kayseri Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ve İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, 50’nci Yıl Dedeman Ortaokulu’nda düzenlenen karne dağıtım törenine katıldı. Masatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin zorlu bir yarı yılı geride bıraktıklarını ve dinlenip eğlenmeyi hak ettiklerini bildirdi.

Karnesi iyi olan öğrencileri tebrik ettiğini belirten Masatlı, "Aslında bütün öğrencilerimizi tebrik etmemiz lazım. Çünkü onlar gerçekten zorlu bir yarı yılı geride bıraktılar. Bazı çocuklarımız, birkaç derslerinde başarısız olmuş ve zayıf not almış olabilirler. Onlar da bu tatil döneminde çalışacaklar ve ikinci yarıda notlarını yükselteceklerdir” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz da, öğrencilerin aldıkları karnelerin, sadece onların başarısını ya da başarısızlığını göstermediğini kaydetti. Yılmaz, "Öğrencilerimizin aldıkları karneler, aslında eğitimciler olarak bizlerin, çocuklarımızın ve velilerimizin karnesidir. Öğrencilerimizin karnesinde zayıf varsa, bu zayıfın nedenini sorgulamalıyız. Acaba biz nerede yanlış yaptık ya da neyi eksik yaptık da bu zayıf geldi diye, kendimize de sormamız lazım. Pedagojik açıdan bu yaklaşım doğrudur. Öğrencilerimiz, bu yarı yıl tatilinde bol bol dinlenmeliler ve eğlenerek zamanlarını geçirmeliler. Ancak bunları yaparken, ikinci yarı yılı da unutmamalılar ve derslerini de gözden geçirmeliler, kitap okumalılar” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ve Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, daha sonra sınıfları gezerek öğrencilere karnelerini dağıttılar. Masatlı ve Çandıroğlu, ilk yarıda başarılı olup takdirname alan öğrencilere hediyelerini de verdiler. Öğrencilere, MP-3 çalar ile ‘İslam İlmihali’ kitabı hediye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!