Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2015 11:41

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Haberin Devamı

Anıtkabir’de yapılan törenlerin yanı sıra liseliler ve üniversiteliler de Çanakkale’de şehit düşen öğrenciler için anma programı düzenledi. İşte Türkiye genelinde yapılan etkinliklerden bazıları:

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Liseliler, Çanakkale’de şehit düşen öğrencileri andı
Çanakkale Savaşları için 100 yıl önce eğitimlerini yarıda bırakıp, vatanları uğruna koştukları cephede şehit düşen öğrenciler iki ayrı törenle anıldı.

İlk olarak İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, 100 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen atalarını anmak için Gelibolu Yarımadası’na geldi. 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece saat 03.30’da şehit düşen İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri için aynı saatte Kocadere Hastane Şehitliği’nde tören düzenlendi. Lise öğrencilerinden oluşan Sakarya İzci Grubu, katılımcıları şehitlik girişinde meşalelerle karşıladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Topluluğu’nun türküleriyle anma etkinliği başladı. İstanbul Erkek Lisesi’nin şehitleri başta olmak üzere, savaşta yaşamını yitiren tüm öğrenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Haberin Devamı

Konuşma yapan İstanbul Erkek Lisesi Mezunu ve Sakarya İzci Grubu Lideri Atahan Çiftçi, şehit olan sarı siyahlı liseliler için “Onlar o güne kadar tüfek değil kalem tutmuş insanlardı. Ama bu, onları vatanları için her şeyi yapmaktan alıkoyamadı. Şüphesiz ki ağabeylerimizin bu kutsal amaç uğrunda şehit oluşu bizleri onurlandırıyor. Öte yandan biz İstanbul Erkek Lisesi mezunlarına ağır bir sorumluluk yüklüyor” diye konuştu.

Savaşta okulun sari-siyah rengi oluştu
İstanbul Erkek Lisesi Müdürü Hikmet Konar, 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece saat 03.30’da büyük bir taarruz başladığını ve bu taarruzda İstanbul Sultanisi’nden yola çıkan, kalemlerini, defterlerini, sevdiklerini, en özel kıymetlilerini İstanbul’da bırakan yiğitlerin cepheye geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Burada süngü saldırısı sırasında hepsini şehit verdik. Burada bir nesli, bir geleceği maalesef bırakmak zorunda kaldık. Bu savaş içinde çok fazla öğrencimiz, çok fazla genç, aynı anda bu tepelerde, bu ağaçların altında yığılıp kaldılar. Biz okulumuz olarak her sene bu saatte burada olmayı bir görev biliyoruz. 100 yıl önce şehit olmuş ağabeylerimize bir nevi vefa borcumuzu ödüyoruz. Bu vatan uğruna canlarını feda etmiş insanlar için burada olarak, onların neler hissettiklerini az da olsa burada hissetmeye çalışıyoruz. Bir araya geliyoruz. Bizim için önemli bir gün bugün. Kanlısırt’ta hazırlık sınıfı öğrencilerimize rozet takarak, sarı-siyahlı camiaya biraz daha yaklaştırdık. Çünkü bu rozetlerin renkleri, okulumuzun da renkleri olan siyah ve sarı bizim için çok önemli. Şehit düşmüş ağabeylerimizin haberi İstanbul’a ulaştığında, öğrenciler matemin ve hüznün bir karşılığı olarak okulumuzun penceresini siyaha boyamışlar. Biz o günden beri okulumuzun rengini sarı-siyah üzerine kurguluyoruz. Bu bizim için çok özel bir anlam ifade ediyor. Umarım öğrencilerimiz bu vatanın ne kadar zor şartlar altında bugünlere kadar getirilebildiğinin bilincine varırlar.”

Haberin Devamı

Törende İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ata Anıl ve İstanbul Erkek Liseliler Derneği Başkanı Zeynep Erverdi de duygu yüklü konuşmalar yaptı. Ardından Kocadere Hastane Şehitliği’nden Atatürk’ün evinin bulunduğu Bigalı Köyü’ne kadar beş kilometre yüründü. Atatürk’ün evi, ziyaret edildi.

İstanbul Üniversitesi’nden anma
İstanbul Üniversitesi tarafından Gelibolu Yarımadası’nda Kabatepe Limanı’nda düzenlenen ikinci törende, Çanakkale Şehitleri anıldı. Törene Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Çanakkale Belgeseli izletildi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, 100 yıl önce atalarının miras bıraktıkları ruhu yaşatmak üzere bir araya geldiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Gençlik Haftası’nda atletizm yarışması
Kırıkkale Atletizm İl Temsilciliğinin 2015 faaliyet programında yer alan Gençlik Haftası Atletizm Yarışmaları Başpınar Stadyumunda yapıldı. Küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde gerçekleştirilen 800 metre ve 1500 metre koşularına 42 sporcu katıldı. 800 metre küçük kızlarda birinci Beyza Hoşnar, ikinci Aleyna Kılıç, üçüncü Melike Höke oldu. 1500 metre yıldız kızlarda ise birinci Merve Gül Elitok, ikinci Sultan Gündoğdu, üçüncü de Zeynep Kadan oldu. 800 metre küçük erkeklerde ise birinci Baki Güler, ikinci Yasin Şahingöz, üçüncü M. Alperen Yeşilyurt oldu. 1500 metre yıldız erkeklerde Veysel Işık birinci, Emircan Acaroğlu ikinci, Sefa Köksal da üçüncü oldu. 1500 metre genç erkeklerde Rıza Arıca birinci, Berkay Zorlu ikinci, Alper Öcal ise üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Samsun’da coşkulu tören
Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı. Gazi Mustfa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da ilk adımı attığı Samsun’da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı önünde başladı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunması ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt tarafından anıta çelenk bırakıldı. Törenler daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşları ile birlikte Bandırma Vapuru ila gelmesinin canlandırılması ardından kentte karaya ilk ayak bastığı Tütün İskelesi önündeki Kurtuluş yolunda devam etti. Tören büyük ilgi gördü. Çocuklar ellerinde Türk bayrakları ile kutlamalara katıldı. Ayrıca bayraklarla donatılan küçük tekne ve yatlar da Tütün İskelesi yanında denizden kutlamalarda yer aldı.

Haberin Devamı

Buradaki kutlamalarda halk oyunu ekibinin gösterisi beğenildi. Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişini simgeleyen Türk Bayrağı deniz subayı 4 asker tarafından Tütün İskelesi’nden törenin yapıldığı alana getirildi. Türk Bayrağı burada izci gençlere teslim edildi. Kutlamalar, Valilik binası önünde öğrencilerin gösterisiyle devam etti.

Suriyeli gençlerden ‘19 Mayıs’ programı
Osmaniye’deki konaklama tesislerinde eğitim gören Suriyeli lise öğrencileri, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle program düzenledi.

Kızılay tarafından kurulan konteyner salonda düzenlenen programda Suriyeli lise öğrencileri ‘Hayat bayram olsa’ şarkısını ve Türkmen Marşı’nı işaret diliyle seslendirdi. Programda, Metehan’dan Atatürk’e 10 Türk büyüğünün hayatından kesitlerin anlatıldığı oratoryo sahnelendi. Türk ve Suriyeli öğretmenler tarafından hazırlanan program, öğrencilerin Atatürk’ün “Yurtta sulh, dünyada sulh” sözünün yer aldığı Türkçe ve Arapça pankartı açmasıyla sona erdi.
Programı hazırlayan öğretmenlerden Zahide Seydioğulları, 10 gün önce hazırlanmaya başladıklarını belirterek, “Suriyeli öğrencilerimiz çok başarılılar, Türkiye’yi ve Türkler’i çok seviyorlar. Türk büyükleri ile ilgili program yaptık, Atilla’dan Oğuz’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Atatürk’e Türk büyüklerini öğrenmiş oldular. Ne söylesek yapıyorlar ve başarıyorlar” dedi.

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

İzmit'te Türk bayrağı taşındı

Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İzmit'te sabah Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Gençler açtıkları Türk bayrakları ile Merkez Bankası önünden valilik binasına kadar yürüdü. Etkinlik kapsamında İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği bazı sivil toplum kuruluşları ile spor kulüplerinin de destek verdiği Gençlik Yürüyüşü'nde, açılan Türk bayrağı en önde taşındı. Binin üzerinde genç, valilik binası önüne kadar yürüdü. Burada düzenlenen törende ise Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşunla bulunulup İstiklal Marşı okundu. İzmit'teki kutlamalar Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde devam etti.

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Ordu'da gençler tulum eşliğinde bayramı kutladı

Ordu'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki törenin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Kutlamalara Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Altınordu Belediye Başkanı AK Partili Engin Tekintaş, protokol üyeleri, sporcular, öğretmen ve öğrenciler ile çok az sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Ömer Yılmaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kutlamalar halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve tulum eşliğinde müzikle devam etti. Kentteki spor kulüplerinin judo, tekvando, boks gibi spor gösterileri Rocky filminin müziği olan 'Eye of the tiger' adlı şarkıyla izlendi. 7'den 70'e herkesin ilgi gösterdiği etkinlikler gün boyu sürecek.

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Bayram KTTC’ de de kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, KKTC'de Başkent Lefkoşa Atatürk Stadyumu'nda yer alan gösterilerle kutlandı.Törene KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar ve milletvekilleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Stadyumdaki tören, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile birlikte gençlerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıtkabir'den getirilen toprak Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça tarafından Cumhurbaşkanı Akıncı'ya teslim edildi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk ve KKTC bayraklarına sarılı toprağı öperek teslim aldı. KKTC Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın, Mustafa Kemal'in Samsun'da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 96’ncı yıldönümü olduğunu söyledi. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağı olan "milli iradenin" yaşatılması için herkese ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği gençlere büyük görevler düştüğünü anlatan Berova, "Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalı" dedi.

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Alanya'da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Alanya'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Alanya'daki 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Hükümet Meydanı'nda çelenk sunma töreni yapıldı. Törene, Kaymakam Hasan Tanrıseven, Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Erdal Tamrak, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Müdür Tamrak'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende, Atatürk ve şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Resmi törenin ardından etkinlikler İskele Meydanı'nda devam etti. Halk oyunları gösterisiyle başlayan etkinlikte milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu motosiklet şovu yaptı. Meydanda çeşitli spor kulüpleri ve okullar da gösteri yaptı.

Türkiye’de 19 Mayıs kutlamaları

Otizmli gençler protokol ile kolbastı oynadı


Manisa'daki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, otizmli gençlerin sahneye çıkardığı protokol üyeleriyle sergilediği kol bastı oyunu beğeni topladı. Kentteki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Şehzadeler'deki Cumhuriyet Meydanı'ndaki Egemenlik Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman, emniyet amirleri, daire müdürleri, vali yardımcıları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Duman'ın anıta çelenk sunmasının ardından kutlama programının ikinci kısmı için Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Duman, burada günün anlam ve önemini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Gençler adına da İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi öğrencisi Cansu Atay, bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından spor ve halkoyunu grupları, çeşitli gösteriler sundu. En çok ilgiyi otizmli gençlerin sahnelediği Karadeniz halkoyunu ve kolbastı oyunu oldu. Otizmli gençler kolbastı oynayacakları sırada kendilerini izleyen protokol üyelerini sahneye çıkardı. İlk olarak sahneye AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel çıktı. Ardından otizmli gençler başta Vali Bektaş olmak üzere protokol üyelerini sahneye çıkardı. Özdağ ve Duman oyuna eşlik ederken, diğer protokol üyeleri alkışla tempo tuttu. Protokol üyeleri ile otizmli gençlerin renkli kol bastı oyunu, uzun süre alkışlandı. Kutlama programı, 'Gençlerin Ecdada Mektup' konulu yarışmasında dereceye girenlere ödül verilmesiyle sonlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!