Türk akademisyene ‘gizli açlık’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Türk akademisyene ‘gizli açlık’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2016 23:00

Dünya Bilimler Akademisi’nin (TWAS) dokuz alanda verdiği ödüllerden birinin sahibi, bu yıl Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak oldu. 1985’ten beri dağıtılan ödüllerde bilim insanlarının sürdürebilir gelişime olan katkıları değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Ziraat bilimi alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülen Prof. Dr. Çakmak, kendisini Bilim Akademisi’nin aday gösterdiğini belirterek, 12 yıldır tarım alanında dünya çapında dikkat çeken bir projenin ekip lideri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çakmak, “Bill&Melinda Gates Vakfı’nın maddi desteğiyle 12 yıldır Hindistan, Güney Afrika, Mozambik, Brezilya gibi gelişmekte olan 12 ülkede buğday, mısır ve pirinç gibi temel tahıl ürünlerinin, tarımsal yöntemlerle demir, çinko ve iyot yönünden zenginleştirilmesi için çalışıyoruz. Ödülü bilimsel literatüre yaptığım katkılar nedeniyle aldım. Yaklaşık 5 milyon dolarlık bütçemizle ‘gizli açlık’ sorununa çözüm arıyoruz. Tarım ürünleri, yeterli çinko, demir ve iyot barındırmıyor. Bu nedenle dünyada 2 milyar insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya” dedi. 160 makalesinde 17 bin atıf sahibi olan Prof. Dr. Çakmak, 1999’da TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne ve 2007’de Avustralya Teknolojik Bilimler Akademisi Derek Tribe Madalyası’na layık görüldü. 2012’de Avrupa Akademisi’ne seçildi, Bilim Akademisi’nin de üyesi. TWAS’ın ödülüne, 2015’te Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra da layık görülmüştü.

BAKMADAN GEÇME!