Temel liselerde tersine göç korkusu

Güncelleme Tarihi:

Temel liselerde tersine göç korkusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:30

Danıştay, dershanelerin özel öğretim kurslarına dönüşümüne vize verirken kurslardaki 3 ders şartını ise “eğitim ve öğrenim hakkını ölçüsüzce sınırlandırması” gerekçesiyle durdurdu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershaneciliğin önüne geçmek için aldığı başlıca önlemlerden olan üç bilim grubu sınırlamasının ölçüsüz bulunması, “Dershane sistemi yeniden mi geliyor” tartışmalarına yol açtı.

Haberin Devamı

Öğrencilerin, dershanelerin kapatılması ve kurslardaki 3 bilim grubu şartı nedeniyle üniversite sınavlarına hazırlanabilmek için göç ettiği temel liselerde, Danıştay’ın kararı endişe yarattı. Eğitimciler, özel öğretim kurslarında verilecek ders sayılarının artmasıyla temel liseleri tercih edecek öğrenci sayılarında ciddi düşüşler olacağını söylüyor. Bu durum temel liselerde tersine göçü gündeme getirebilir. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Danıştay’ın özel öğretim kurumlarına dair genelgedeki ‘en fazla 3 bilim grubu’nda kurs açılabileceği yönündeki maddenin yürütmesini durdurmasıyla ilgili, “Karar, yönetmelikteki ilgili maddeyi yeniden düzenlememiz anlamına geliyor” dedi. Bu konudaki değerlendirmeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ KAYBI YAŞANIR

Ahmet Akça (ÖZDER Genel Başkanı): Danıştay özel öğretim kurslarındaki üç bilim grubu sınırlamasını reddetti, sektörü ilgilendiren tarafı bu. MEB sınırlama gerekçesinde, ‘Okula paralel bir eğitim oluşturuyor. Kurslarda ders sınırlaması getirmezsek dershane tarzı bir yapı çıkar’ dedi ve bu şartı getirdi. Bakanlığın kararın ardından üç bilim grubu sınırlamasında ısrarlı olmayacağını düşünüyorum. Özel öğretim kursları kendine has sistemi ve standartlarıyla dershaneden farklı bir yapıdır. Üç bilim grubu şartı kaldırıldığında temel liseleri tercih edecek öğrenci sayısında düşüş olur ve öğrenci kaybı yaşanır. Bu noktada temel liselerin yeni teşviklerle desteklenmesi gerekiyor. Temel liseler ve kurslar bir birinin alternatifi değil, bütünleyicisi olarak eğitim sisteminde yer almalı.

MEB ÜÇ DERSTE ISRAR EDECEKTİR

Faruk Köprülü (ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı): Bakanlık üç ders sınırlaması getirmiş ve kurs açma standartlarını zorlaştırmıştı. Dershanelerin kapatılmasına vize verildi ancak üç bilim grubu şartı durduruldu. Kararın ardından henüz bakanlığın nasıl bir çalışma yapacağını, ne karar vereceğini öngöremiyoruz. Üç dersle devam edilecek şekilde mi bir düzenleme yapacak, bütün dersleri serbest mi bırakacak yoksa yeni bir yol haritası mı çizilecek, bilmiyoruz. AYM gerekçeli kararında öğrencilerin ders alabilecekleri imkanları sağlamadan dershaneleri kapattınız demiş ve düzenleme yetkisini de MEB’e vermişti. Bakanlığın Danıştay’ın kararının ardından üç ders şartında ısrar edeceğini düşünüyorum. Sektör olarak bizler de yeni kararı sabırla bekliyoruz.

Haberin Devamı

DÜZENLEME GELECEK YILI KAPSAR

İbrahim Taşel (TÖDER Başkanı): Özel öğretim kursları bu yıl üç dersten program onaylattıkları için farklı bir şey yapmaları söz konusu değil. Ancak bakanlığın düzenlemesi gelecek yılı kapsayabilir. Gerekçeli karar ulaştığında gerekli düzenleme yapılacaktır. Bakanlığın şu anda nasıl bir düzenleme yapacağını bilmiyoruz. Ancak derslerin kapsamı genişletilirse temel liselerin çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Temel liseler mezunlara da kurs verebiliyordu. Hem okul hem kurs hem de sağladığı birçok imkan nedeniyle temel liselerde öğrenci kaybı yaşanmaz.   

***

ALEYHTE KARARLAR DANIŞTAY İDDK’YA TAŞINDI

MEB’in 18 Eylül 2015’te yayımladığı Özel Öğretim Kurumları ile İlgili İşlemler konulu genelgesini Danıştay’a taşıyan Pak-Eğitim İş Sendikası, aleyhte verilen kararlar için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na müracaat etti. Sendikadan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Danıştay 8. dairesi oy çokluğuyla aldığı kararla; dershanelerin özel öğretim kursuna dönüşmesi gerektiğine, hakkında adli ve idari soruşturma olan dershanelerin özel öğretim kursuna dönüşmesinin engellenemeyeceğine ve kurslarda 3 ders sınırı getirilemeyeceğine karar verdi. Sendikamız aleyhine olan yönleri itibarıyla Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na; davalı MEB de aleyhine karar verilen kısımlar itibarıyla Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na müracaat etmiş bulunuyor. Sonuç olarak nihai karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilecek.”

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!