Telhis ne demek, ne anlama gelir? Telhis etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Telhis ne demek, ne anlama gelir Telhis etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2022 17:26

Değişik anlamları üzerinden ele alınan terhis kelimesi, Eski Türk devletlerine kadar uzanmaktadır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nda yaygın şekilde değerlendirmiş bir kelime üzerinden anlam taşıdığını söylemek mümkün. Peki, Telhis ne demek, ne anlama gelir? Telhis etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı üzerine merak edilenleri derledik.

Haberin Devamı

Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan telhis sözcüğü, günümüzde kullanılan bir kelime değildir. Ancak yerleşik olarak Türkçede yer alır ve genelde bulmacada üzerinden sık karşılaşılır. Bu doğrultuda değişik anlamlarına sahip olması ile beraber, oldukça köklü ve eski bir kelimedir.

 Telhis Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Hem kelime anlamı hem de eski dönemlerde kullanılan adımı üzerinden telhis kelimesi öne çıkıyor.

 - Özet, özetleme, kısaltma

 - Sadrazam bir sorunu kendi düşüncesi ile beraber, özet olarak bir kağıda yazması suretiyle padişaha iletmesi

 Bu şekilde yukarıda verilen kelime anlamı ya da sadrazam üzerinden öne çıkan ifadesi kapsamında kullanılır. Özellikle ikinci anlamı ile beraber bulmacalar üzerinden çok sık karşılaşılan bir sözcüktür.

Haberin Devamı

 Telhis Etmek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman terhis kelimesi, özet ya da özetleme ve kısaltma gibi kelime anlamları kapsamında ele alınır. Aynı şekilde telhis etmek kelime grubu üzerinden de değerlendirilir. Bu kelime grubu kapsamında ise herhangi bir duruma özet yemek ya da kısaltmak biçiminde anlatılır. Özet haline getirilen bir durum ve olayı belirtir.

BAKMADAN GEÇME!