Tekstilcilere doktora imkanı

Güncelleme Tarihi:

Tekstilcilere doktora imkanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 10:53

EGE Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil ve Deri Mühendislikleri Bölümleri tarafından Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulan ‘Tekstil ve Deri Sanayi Doktora Programı’ kabul edildi. Tekstil ve deri sektörlerinde firmalarda çalışan mühendisler, yükseklisans yapmadan doğrudan bu doktora programına katılma şansı elde etti.

Haberin Devamı

Cirosu, ihracattaki payı ve sağladığı istihdamla Türkiye'nin en önemli sanayi sektörleri arasında gösterilen tekstil sektöründe Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla, DPT tarafından Türkiye'de sadece Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği'ne üye EÜ Tekstil Mühendisliği'nde başlatılan doktora programı ile Ar-Ge uzmanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Aynı program Deri Mühendisliği programında da eşzamanlı olarak başlatıldı. Yıllar önce üniversiteden mezun olanlar, çalıştıkları firmaların da uygun görmesiyle tekrar üniversitede doktora programında eğitim görmeye başlıyor. Doktora programına sadece üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanların değil, farklı mühendislik dallarında da lisans eğitimini tamamlayanların kabul edildiği belirtildi. Sadece fazladan bir yıl lisans tamamlama eğitimi alıyorlar.

Haberin Devamı

HEDEF 3 YILDA 30 ÖĞRENCİ

İŞ, ANNELİK, OKUL BİRARADA
Tariş İplik Dokuma Fabrikası'nda Üretim Planlama Şefi olarak çalışan doktora öğrencisi Elif Eliçora, hem okul, hem iş hem de anneliği birada yürütüyor. EÜ Tekstil Mühendisliği'nden 1997'de mezun olan Eliçora, doktora programından çok büyük fayda gördüğünü belirterek, “Bu program sayesinde kendimizi daha fazla geliştirme imkanı bulduk. Yüksek lisans yapmadan doktora yapabilme de zaman kaybını önlüyor. İş, okul ikisini birarada yürütüyoruz. Evde de sorumluluklarımız var. Benim küçük bir oğlum var. Onunla da ilgilenmek zorundayım. Tüm bunlara göğüs geriyorum. Her sabah erken kalkıp ders çalışıyorum. Adapte olmak hiç zor değil. Yeni şeyler öğrenmek insana zevk veriyor” dedi.

TÜBİTAK'ın kapatılan Tekstil Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nü yapan EÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Ar-Ge için maddi kaynağın bulunabileceğini, ancak uzman olmadığı zaman bulunan kaynağın da değerlendirilemeyeceğini belirterek, başlatılan programın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, firmaların doktora yaptırtmak istediği elemanı üniversite ile birlikte seçtiklerini söyledi. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, programın dört yıllık olduğunu, son iki yılında tez yazıldığını kaydetti. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, yükseklisans eğitimi almadan doğrudan doktora programına devam etmenin sakıncaları olup olmadığına ilişkin olarak da “Avrupa ülkeleri de bunu uyguluyor. Doğrudan doktorayı biz bulmadık. İngiltere özellikle bunu çok uyguluyor. Doğrudan doktora programına girmek sakıncalı değil” dedi. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, doktora programında 3 öğrenci olduğunu, 3 yılda 30'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

HEDEF REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK
EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Proje Yöneticisi Prof. Dr. Kerim Duran, projenin Türk tekstil, deri ve konfeksiyon sanayinin rekabet gücünü artırmayı amaçladığını belirterek, programla ilgili şu bilgileri verdi:
“Sanayide çalışabilecek doktoralı Ar-Ge ve Ür-Ge uzmanları yetiştiriyoruz. Başvuruda bulunabilmek için adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girmesi gerekiyor. Doktora tez konusu, burs veren firma yetkilileriyle beraber seçilecek ve mümkün

TEKNOJİYİ YAKINDAN TAKİP
Yine Tariş'te İplik Hazırlık Şefi olarak görev yapan ve 1999 yılında EÜ Tekstil Mühendisliği'nden mezun olan Mustafa Ertekin, daha önce vardiya amiri olarak çalıştığı sırada yüksek lisans yapmayı denediğini ancak iş yoğunluğu nedeniyle devam ettiremediğini söyledi. Bu imkanla beraber doğrudan doktora programına girdiğini ifade eden Ertekin, “Daha önce görmediğimiz dersleri alabiliyoruz. Katma değer katabilecek yeni ürünleri, yeni konular, yeni teknolojiyi takip etmiş oluyoruz” dedi.
olan durumlarda tez çalışmasının bir kısmı firmada yürütülebilecek. Burs alan öğrenci vaktinin en az yüzde 25'ini burs veren firmada geçirecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!