Tatilden sonra okula uyumda veliye düşen 5 görev

Güncelleme Tarihi:

Tatilden sonra okula uyumda veliye düşen 5 görev
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 16:58

Uzun bir yaz tatilinin ardından anaokulu, 1, 5 ve 9’uncu sınıflar okula başladı. Diğer sınıflar ise 17 Eylül’de okula başlayacak. Tatil boyunca istediği oyunu oynayıp istediği aktiviteye katılan çocuklarda; tatilin bitişi ve okulların açılma tarihinin yaklaşıyor olması strese neden olabilir. Peki bu süreçte aileler en çok nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Bol aktiviteyle geçen yaz tatili sonrasında her yaş grubundan çocuğun okula adaptasyon sürecinde birtakım zorluklar yaşaması oldukça olağan bir durum. Bazıları çok kolay uyum sağlarken, bazıları başlangıçta sorunlar yaşayabilir ve zamanla alışır. Onların bu yolculuğunda kaygılarını hafifletmek adına ide okulları Rehberlik Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Uzman Psikolog Eda Yılmazer, anne babalara tavsiyelerde bulundu.

Okula uyum süreci her çocukta farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak birkaç hafta sürebileceğini belirten Eda Yılmazer, aynı zamanda bu süre içerisinde sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanıyla kurulan işbirliğinin de olumlu ve hızlı sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayacağını söylüyor.

İşte ide okulları Rehberlik Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Uzman Psikolog Eda Yılmazer’ın ailelere önerileri:

Haberin Devamı

1- UYKU VE YEMEK SAATLERİNİ OKULA BAŞLAMADAN DÜZENE SOKUN
Yaz tatilinde yemek saatleri değişen, geç saatte uyuyan ve geç saatte kalkan çocuklar, okulun ilk günlerinde biraz daha zorlanabilir. Bu durumu önlemek için, çocuğun yemek yeme, oyun oynama ve uyku gibi ihtiyaçlarını okullar başlamadan bir hafta öncesinden düzene sokulmalı.

2- HER ÇOCUĞUN OKULA UYUM SÜRECİ FARKLI
Her çocuk okula uyum sürecinde etkilenebilir. Ancak etkilenme dereceleri ve bunu yansıtma biçimi her çocuğa göre de değişir. Anne ve babalar bu konuda hazır olmalı. Olayları karşısında takınılan tavırlar, çocuğun da tepkilerini etkileyebilir. Çocuk, eğer ailesinin kaygılı olduğunu fark ederse, okulun güvenli bir yer olmadığına dair düşünceler geliştirir. Bu nedenle, anne ve babalar da kendi kaygılarını fark edip bunlarla ilgili önlemler almalı.

3- İLETİŞİM DİLİNİZİ VE SES TONUNUZA DAHA YUMUŞAK KULLANMAYA ÇALIŞIN
Okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul korkusu, anneden ayrı kalma düşüncesiyle ilgili. Çocuklarınıza okula başlamanın başlangıçta zor gelebileceğini ama zaman içinde okula alışacağını; okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmekten mutluluk duyacaklarını normal bir duygu tonuyla açıklanmalı.

Haberin Devamı

4- OKULDA İLK GÜNÜNÜN NASIL GEÇTİĞİNİ SORUN
Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde gününü nasıl geçirdiğiyle ilgili sohbet etmeniz, onun okul deneyimlerini sizinle paylaşarak rahatlamasını sağlar. Bu ayrıca, okula uyum sürecini de hızlandırır. Ancak bu sohbetlerin sorgulayıcı bir şekilde olmamasına, çocuğunuza sorgulanıyor hissi yaşatmamaya dikkat edilmeli.

5- OKULU TEK ODAK NOKTASI HALİNE GETİRMEYİN
Çocuğunuzun içinde bulunduğu kaygılı durumu yumuşatmaya çalışın. Tek ilgiyi ‘okul’ olarak düşünmeyin. Çocuğu rahatlatacak bu kaygısını giderecek farklı ilgilere dikkatini çekme yoluna gidilmeli. Onun kendini rahatlıkla ifade edebileceği yaratıcı sanat faaliyetleri, spor, müzik vb. gibi uğraşlar, arkadaşlarıyla bir araya gelebileceği ortamlar çocuğunuzu rahatlatır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!