Suriyeli öğrencilere Türkçe ders geliyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli öğrencilere Türkçe ders geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 17:35

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, "Yeni eğitim öğretim yılında, geçici eğitim merkezlerinin okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfında da Türkçe müfredata geçilecek. Böylece, kademeli olarak Türkçe müfredata geçeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA), kurumun eğitim masası sorumlusu Zafer Çelik’in moderatörlüğündeki "Türkiye'deki Suriyeli Çocukların Eğitimi" konulu panelde konuştu.

Ülke genelinde yaklaşık 325 bin Suriyeli çocuğun eğitim aldığını belirten Büyük, yıl sonuna kadar bu sayıyı 450 bine çıkarmak istediklerini söyledi.     

Büyük, Türkiye'nin Suriye krizinde tarihe not düştüğünü belirterek "Suriye krizi konusunda bütün dünya tarihe olumsuz anlamda not düşmüştür" dedi.

Türkiye'nin 4 yılda çok güzel şeyler yaptığına ancak ulusal ve uluslararası düzeyde bunları anlatamadığına işaret eden Büyük, bu kapsamda yapılanların kitapçık haline getirilerek büyükelçilere gönderileceğini dile getirdi.     

Haberin Devamı

Büyük, Suriyeli çocukların okullaşması için herkese görev düştüğünü, eğitimsiz geçirilen bir günün dahi geri getirilemeyeceğini anlatarak, "Dünyada hiçbir millet ve devlet kendi çocuklarının eğitim saatinden kısarak, misafir ettiği ya da onların deyimiyle sığınmacı ve mülteci çocuklarına o saatleri tahsis etmez. Biz bunu yapıyoruz. 64'üncü hükümetin eylem planında en kısa zamanda tekli eğitime geçileceği vadedilmiş olmasına rağmen biz 200’e yakın tekli eğitim yapılan okulu, bir saat de geri çekerek Suriyeli çocukların eğitimine veriyoruz çünkü seri hareket etmemiz lazım. Nesil kaybı oluyor" diye konuştu.

Büyük, kayıp nesil oluşmaması için herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini söyledi. Bu yıl okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfa gidecek tüm Suriyeli öğrencilerin bakanlığa bağlı okullara gönderilmesi için illere yazı yazdıklarını anımsatan Büyük, "Suriye Koordinasyon Kurulunda bir karar daha aldık. Daha illere yazı yazmadık ama. Yeni eğitim öğretim yılında, geçici eğitim merkezlerinin okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfında da Türkçe müfredata geçilecek. Böylece, kademeli olarak Türkçe müfredata geçeceğiz. Hem çocukları mağdur etmeyeceğiz hem de entegrasyonu sağlayacağız" bilgisini paylaştı. Öğrencilere Türkçe öğretimi konusunda sorunlar yaşandığına dikkati çeken Büyük, bunun için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ücretli olarak çalıştırılan Suriyeli öğretmenlerin, çalışma izinlerinin çıktığını bildiren Büyük, bu öğretmenlerle ilgili kriterlerin de belirleneceğini kaydetti. Suriyeli çocukların okullaşması için yeni okullar inşa edeceklerini, okullara giden öğrencilerin ailelerine şartlı eğitim yardımı yapacaklarını ve taşımalı eğitim için proje geliştireceklerini belirten Büyük, geçici eğitim merkezlerinin de Avrupa Birliği fonundan bütçelendirileceğini anlattı.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun da dünyaya örnek olacak geçici eğitim merkezlerini vakıf olarak ilk kez uygulamaya koyduklarını belirterek, 13 bin 800 öğrencinin 18 farklı okulda eğitim gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

"Türkiye'de doğan ve eğitim çağına yaklaşan 354 bin Suriyeli var"

SETA Araştırmacısı Müberra Nur Emin de 2012'de Türkiye'ye giris? yapan Suriyeli sayısı 14 bin iken, bu sayının 2016'da 3 milyona yaklaştığını hatırlattı.

Suriyeli çocukların sayısının yaklaşık bir milyon 500 bine ulaştığını belirten Emin, bu çocukların 981 bin 733’ünün 5-18 yaş, 354 binin ise 0-4 yaş aralığında bulunduğunu söyledi. 0-4 yaş aralığındaki çocuk sayısına dikkati çeken Emin, "Türkiye’de doğmuş ve eğitim çağına yaklaşmakta olan 354 bin Suriyeli çocuk var. Dolayısıyla eğitime yönelik her türlü çalışmanın bu çocuklar gözetilerek yapılması çok önemli" dedi.     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!