Süpermen’i uçurmaya çalışıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Süpermen’i uçurmaya çalışıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 12:25

Gebze Teknik Üniversitesi ‘tarafından hazırlanan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklenen projeyle üretilen cihazda, mıknatısların geometrik bir düzende kullanılmasıyla 5 kilogram ağırlığa kadar nesneler havada durabiliyor. Proje ekibinden yüksek lisans öğrencisi Ali Can Aktaş, “Oyuncak sektöründe mesela çocuklar Süpermen’i alıyorlar, masanın üzerine koyuyorlar ve uçtuğunu hayal etmeye çalışıyorlar. Çünkü Süpermen dediğimiz karakterin uçması gerekiyor. Biz Süpermen’i gerçekten uçurmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Gebze Teknik Üniversitesince (GTÜ) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destelenen proje kapsamında, 5 kilogram ağırlığa kadar nesnelerin havada durmasını sağlayan cihaz üretildi. GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Manyetik Yüzdürme Cihazı Projesi”ne Bakanlık tarafından 100 bin lira destek sağlandığını söyledi. Manyetik cisimlerin sıfırın altında 200 dereceye kadar soğutulan süper iletkenlerle askıya alınabildiğini anlatan Aktaş, ancak bu yöntemin teknik olarak çok kolay olmasına rağmen astronomik maliyetlerinden ötürü pratikte uygulanmasının zor olduğunu dile getirdi. Aktaş, cisimlerin askıya alınmasının oda sıcaklığında klasik magnetlerle yapılması için proje hazırladıklarına işaret ederek şöyle konuştu: 

Haberin Devamı

“Kalıcı mıknatıslar uygun geometride dizilerek, hesabı yapıldı. Cisimler taşıyıcının üzerine konulunca askıda kalıyor. Bizim teknolojik olarak baktığımız tarafı havada dururken sürtünme tümüyle sıfıra inmiş durumda. Mesela motorlar, mekanik parçalar birbirine sürtünerek döndükleri için ısınır, yıpranır ve bu yüzden de ömrü kısalır. O nedenle çok yüksek hızlara ulaşmakta zorluk çekersiniz. Bu sistemi nerede kullanacağınız hayal gücünüze bağlı. Önemli olan bu etkiyi kullanılabilir hale getirmekti. Türkiye’de bu çalışma bir ilk. Dünyada belki değişik tekniklerle gerçekleştirilen türleri var. Bu bir süper iletken etkisiyle çalışan bir cihaz değil. Oda sıcaklığında, manyetik malzemeler kullanılmış, bir taraftan da değişik elektronik devrelerle güç kaynaklarıyla takviye edilmiş kontrol sistemleri içerisinde olan cihaz.”

Süpermen’i gerçekten uçurmayı hedefliyoruz”
Proje ekibinden yüksek lisans öğrencisi Ali Can Aktaş ise 3 kişilik bir ekiple bu projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, GTÜ’nün manyetizma konusunda tanınan bir yer olduğunu anlattı. Firmaların reklam için çok yüksek paralar harcadığını vurgulayan Aktaş, bu projeyle reklam sektöründe de yaygın olarak kullanılabilecek güzel bir cihaz ortaya koyduklarını dile getirdi. Aktaş, birkaç prototipini yaptıkları cihazın, reklam, tanıtım ve oyuncak sektöründe kullanmak istediklerini belirtti. Cihazın, eğitim alanında kullanılan oyuncaklarda da verim sağlayacağını anlatan Aktaş, şöyle konuştu:
“Oyuncak sektöründe mesela çocuklar Süpermen’i alıyorlar, masanın üzerine koyuyorlar ve uçtuğunu hayal etmeye çalışıyorlar. Çünkü Süpermen dediğimiz karakterin uçması gerekiyor. Biz Süpermen’i gerçekten uçurmayı hedefliyoruz. Yani bundan sonra Süpermen gerçekten uçacak. Eğitimde de örneğin tüm gezegenleri modelleyeceğiz. Gezegenleri Güneş’in etrafında modelleyerek hepsinin havada durmasını sağlayacağız. Çocukların unutamayacağı görsel bir zevk oluşturmaya çalışacağız. Bu sayede hem eğitime hem de reklamcılığa katkımız olacak.”
Aktaş, bu ürünün benzerlerinden bir diğer farkının ise daha yüksek ağırlıkta eşyaları kaldırabilmesi olduğunu, cihazın 10 kilograma kadar nesnelerin havada durmasını sağlaması için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!