Sonu cet ile biten kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli cet ile biten kelimeler

Güncelleme Tarihi:

Sonu cet ile biten kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli cet ile biten kelimeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 13:42

Türkçe oldukça zengin kelime seçenekleri bulunan bir dildir. Ural - Altay dil ailesinde yer alan Türkçe, Anadolu’nun tarihsel gelişimi misafir ettiği kavimlerde düşünüldüğü zaman büyüklüğünü göstermektedir. Türkçede bir çekim den türemiş birçok kelime bulunmaktadır. Cet eki de bunlardan birisidir. Peki, sonu cet ile biten kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Cet eki ile biten bilinen 9 adet kelime bulunmaktadır. Özellikle bu kelimelerin birçoğu günümüzde çok kullanılmadığı için unutulmaktadır.

 Sonu Cet İle Biten Kelimeler Listesi

 Türk milleti Orta Asya’da başladıkları yaşamları süresince hep göç ebe olarak yaşamışlarıdır. Bu durumda birçok anlamda Türk kültürünü, yaşamını ve dilini etkilemiştir. Orta Asya’dan başlayan yolculuk Türkler için Anadolu topraklarında son bulmuştur. Bazı kavimlerin bu göç sırasında Rusya üzerinden Balkanlara ve Avrupa’ya gittiği de bilinmektedir.

 Yaşanan bu göç ve Türk yurdu olan Anadolu’nun birçok farklı kültürden insanın burada yaşaması ortak bir kültür oluşturmaktadır. Ayrıca kültürel etkileşim ile de dil ve daha birçok şeyde bir birinden etkilenmektedir. Farklı kültürlerde kullanılan kelimeler Türk dili ile birleşerek ortaya epeyce büyük bir dil ve kelime havuzu çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

 Sonu cet eki ile biten kelimeler de bu yukarıda verdiğimiz duruma örnek olmaktadır. Türkçe 'de bilinen sonu cet ile biten 9 kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin birçoğu yaşanan kültürel etkileşim sonucunda oluşmuş kelimelerdir. Farklı harf sayıları ile sonu cet ile biten kelimeler birçok yerde karşımıza çıkması ile merak edilmektedir.

 3, 4, 5, 6, 7, 8 Harfli Cet İle Biten Kelimeler

 Sonu cet ile biten kelimeler 3 harfli olarak başlamaktadır. Bu kelimelerin birçoğu eski dönemlerde kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Yeni dönemlerde unutulmadığı için unutulmaya yüz tutmuştur. Cet ile biten kelimeler Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yer almaktadır. Özellikle birçok alanda bu kelimeler ile karşılaşıldığı için dikkat çekmektedir.

 Farklı harf sayısına sahip olan sonu cet ile biten kelimelerin başında tek başına da kullanıldığı için

 harfli Cet kelimesi yer almaktadır. Daha sonrasında ise bilinen 4 harfli kelime olmadığı için beş harfli kelimeler gelmektedir. Harfli sonu cet ile biten kelimeler EBCET, BECET, HACET gibi kelimeler olmaktadır.

 5 harfli kelimelerden sonra ise sonu cet ile biten 6 harfli kelimeler gelmektedir. 6 harfli kelimeler ise sadece bir tane olmaktadır. Hüccet kelimesi işte bu 6 harfli sonu cet ile biten kelimelerden birisidir. 7 harfli sonu cet ile biten bir kelime bulunmaktadır. Bu 7 harfli kelime ise LÜZUCET olmaktadır.

Haberin Devamı

 8 harfli cet ile biten kelimeler içinde CETBECET, ZEBERCET gibi kelimeler yer almaktadır. Sonu cet ile biten bir diğer kelime ise 9 harfli olup, DEFİHACET olarak bilinmektedir.

 Sonu cet ile biten kelimelerin anlamları;

 Cet: TDK'ya göre dede, büyük baba veya ata olarak anılmaktadır.

 Ebcet: Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçaya göre her harf bir sayıyı göstermektedir. Bu harflerden oluşan anlamsız söz dizimine ise Ebcet denilmektedir.

 Becet: Serçegiller ailesinde yer alan küçük bir kuş türüne denilmektedir.

 Hacet: Arapça kökenli bir kelimedir birden fazla anlamda kullanılabilmektedir. İlk anlamı, her hangi bir şey için zorunlu olma durumu, ikinci anlamı, tanrıdan yerine getirmesi için yapılan dilek, diğer anlamı, küçük veya büyük abdest, diğeri ise ihtiyaç duyulan gerekli olan şeye denilmektedir.

Haberin Devamı

 Hüccet: Arapça kökenli bir kelimedir. belgit ve tanıt anlamlarına gelmektedir.

 Lüzucet: Yapışıp uzayan yapışkan şey anlamındadır.

 Cetbecet: Atalardan veya soydan gelen anlamındadır.

 Zerbecet: Sarı renkli demir ve benzeri olan cam parlaklığındaki malzemeler.

 Defihacet: Küçük veya büyük abdest kaçırmaya denilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!