Sömürgecilik nedir? Ne zaman sona erdi? Tarihte ilk sömürgecilik nerede başladı?

Güncelleme Tarihi:

Sömürgecilik nedir Ne zaman sona erdi Tarihte ilk sömürgecilik nerede başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 23:35

Sömürgecilik kavramını neredeyse her insanın duymuş olduğu bilinmektedir. Özellikle eski tarihlere baktığımızda sömürgeciliğin sıkça yapılmış olduğu dikkat çekmektedir. Günümüzde bile halen sömürgecilik anlayışını sürdüren birçok devlet olduğu görülmektedir. Sömürgecilik nedir? Ne zaman sona erdi? Tarihte ilk sömürgecilik nerede başladı detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Sömürgecilik, ilk çıktığı zamandan beri insanlığa zarar vermiştir. Çünkü sömürgecilik anlayışı ile hareket eden devletler birçok yeri ele geçirmişlerdir. Başka bir deyişle gücü yetenler birçok yeri kendi topraklarına katmışlardır. Yani sömürgecilik iyi bir şey değildir. Ancak o zamanki şartlarda bunu yapan devletlerin daha çok güçlendiği görülmüştür. Tabi sömürgeciliğe maruz kalan insanlar topraklarını bırakıp gitmek zorunda kalmışlardır. 

​​Sömürgecilik Nedir? 

Sömürgecilik, bir devletin başka bir devleti veya topluluğu etkisi altına alarak istila etmesi anlamına gelmektedir. Sömürgeci olan devlet, ele geçirmek istediği yeri ekonomik ve siyasal açıdan kendi himayesine almaya çalışmıştır. Böylelikle birçok devlet sömürgecilik anlayışını benimsemiştir. 

Haberin Devamı

 Sömürgeciliğin sayesinde yayılmacı bir politika ortaya çıkmıştır. Çünkü ele geçirilen yerler ile büyüme yaşanmıştır. Sömürgeci olan devletler büyümek ve yayılmak için güçlerinin yettiği her yeri ele geçirmeye çalışmışlardır. 

Ne Zaman Sona Erdi? 

Uzun yıllar boyunca devam eden sömürgecilik 1. Dünya Savaşı'ndan sonrada devam etmiştir. Çünkü güçlü devletler durmak bilmeyen bir hırs ile hareket etmişlerdir. Bu devletlerin amacı çok sayıda yeri ele geçirerek sömürgeleri artırmak olmuştur. Tabi yaşanan karışıklıklar ve savaşlar 2. Dünya Savaşı'na zemin hazırlamıştır. 

  1. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgecilik faaliyetleri azalmıştır. 1960'lara gelindiğinde ise sömürgeciliğin bittiği görülür. Yani 1960 ile 1970 yılları arasında sömürgecilik sona erdi diyebiliriz. Ancak sömürgecilik sona erse de büyük devletlerin etkileri devam etmiştir. Yani günümüzde bile geçmiş yıllarda yapılan sömürgeciliğin etkilerini görmek mümkündür.

 

 Özellikle 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılması dünyada birçok şeyi değiştirecekti. Bu utanç duvarı yıkılınca Soğuk Savaş Dönemi sona erdi. Sömürgeciliğin ne kadar kötü bir şey olduğu anlaşılmıştır. Çünkü bir bölgedeki insanları baskı altına alarak sömürgeler kurulmuştu. 

Tarihte İlk Sömürgecilik Nerede Başladı? 

Sömürgecilik tarihine baktığımız zaman bu faaliyetlerin çok eski tarihlerde ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle 15. yüzyılın sonlarında başlayan sömürgecilik hareketleri artarak devam etmiştir. Zayıf devletler yavaş yavaş güçlü olan devletlerin himayesi altına girmeye başlamışlardır. Özellikle deniz yolculukları sömürgecilik için ideal olmuştur. Güçlü devletler ulaştıkları her yere saldırmışlardır. Bu yüzden sömürgeciliğin koloniler kurmak adına önemli olduğu görülmüştür. 

Haberin Devamı

İlk sömürgecilik faaliyetleri İspanya ve Portekiz tarafından yapılmıştır. Bu devletler çok önemli sömürgecilik faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir. Bu yüzden günümüzde varlığı devam eden bazı devletlerde Portekiz ve veya İspanyolca konuşulmaktadır. Bunun nedeni ise sömürge haline gelen toplulukların kendi kültürlerini kaybetmesi olarak görülmektedir. Sonuçta sömürgeyi yapan devlet orayı kendi himayesine almıştır. Topraklarında kalan kişiler sömürge yapan devletin kültürüne uymak zorunda kalmışlardır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!