Sınav stresiyle mücadele yolları

Güncelleme Tarihi:

Sınav stresiyle mücadele yolları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 09:22

Okullarda sınav dönemi başladı. Binlerce öğrenci için önemli bir adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ise, 12 Mart’ta yapılacak. Bu doğal olarak öğrencileri korkutabiliyor. İngiltere’nin en büyük öğrenci birliklerinden National Union of Students (NUS) bu dönemde özgüveni artırıp, stresi hafifletebilmeniz için size önemli ipuçları sunuyor:

Haberin Devamı

YALNIZ OLMADIĞINI BİL

Öncelikle sınav döneminde içine kapanma. Sınıf arkadaşların ve öğretmeninle konuş. Emin ol, bu sınav döneminden tek endişe duyan kişi sen değilsin. Sınava girdiğinde sorulara yukarıdan aşağıya doğru bakıp, hiçbir şey anlamadığını ve anlayamayacağını düşünüyorsan, biraz zaman kaybetme pahasına da olsa dur ve onları sakin bir şekilde oku. Birkaç dakika içinde stres düzeyin azaldıkça, sorular sana anlam ifade etmeye başlayacak. Şunu hiç aklından çıkarma; sınavlara milyonlarca öğrenci giriyor, tek stres olan sen değilsin ve bu gayet doğal.

HİSLERİNİ BİLMELERİNE İZİN VER

Sınavlarda stresin en büyük nedenlerinden biri, özgüven eksikliği. Bu, kişiyi bir süre sonra paniğe iter. Güven iyi bir çevre, ailenin ve arkadaşlarının zorlandığın zamanlarda yanında yardıma hazır bulunmasıyla gelir. Eğer çevrenin yardımları da stresle başa çıkmada işe yaramıyor ve sınavda kontrolü kaybetmeyi sürdürüyorsan, panik atak gibi rahatsızlıklara sahip  olmadığına emin ol. Bunun içinokulda ilgili kişilerle görüş, gerekirse profesyonel destek al.

Haberin Devamı

SPOR, MEDİTASYON YAP

Sınavlar hayatımızın birçok döneminde var. Öncelikle bunu kabul et. Sınav stresi arttığında spor, meditasyon gibi bunu düşürecek aktiviteler yap. Kendi kendine yapacağın bir meditasyon, seni panikten uzaklaştırmanın yanı sıra bu deneyimi yaşaman gerektiği gerçeğini nasıl kabulleneceğini de öğretir.

BİRAZ STRES İYİ OLABİLİR

Biraz stres sınavlarda işe yarayabilir. Bıkkın ve stressiz şekilde sınavlara girdiğin günleri hatırla. Muhtemelen kötü bir performans göstermişsindir. Bu nedenle uzmanlar biraz stresin performans için önemli olduğunu söyler. Normal stres seviyesi çalışmana, hızlı ve daha etkili düşünmene yardımcı olur, performansını geliştirir. Ama bu seviyenin üstündeyse işler terse döner. Sana yardımcı olan stres birden bire sağlıklı düşünmeni engellemeye başlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!