Sınav öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Sınav öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 09:00

Uzun bir emek döneminin sonunda girilen sınav, öğrenciler için sıkıntılı bir durum yaratabilir. Bu sıkıntılarla baş etmek ve daha rahat sınava girebilmek için neler yapabiliriz?

Haberin Devamı

Sınavdan önceki gün: Genelde sınavdan önceki gün bir çalışma yapılması önerilmez. Ama özellikle tek bir konu kafanızı karıştırıyor ve düşünceniz o eksikliğe yöneliyorsa kısa bir zaman ayrılması sizi yatıştırabilir. Bir konuya baktıktan sonra aklınıza başka bir konu daha geliyorsa artık durmanız gerekiyor. Çünkü bu kaygıdır ve giderek artabilir.

Sınav gününe kadar yürüttüğünüz hazırlıklarınıza ve bilginize güvenin. Duygusal hazırlık kadar akademik becerilerinize ve çalışmalarınıza olan inancınız da kaygıyla baş etmenize yardımcı bir unsurdur. Kaygı nedeniyle sanki tüm bildikleriniz unutulmuş, öğrendikleriniz silinmiş gibi hissedebilirsiniz. Oysa kalıcı öğrenme dediğimiz şey, uzun vadeli bir süreç sonunda oluşur ve zihnimizde depoladığımız bilgiler aniden silinmez. Öğrendiklerinize ve bilginize ne kadar güveniyorsanız o kadar az kaygı yaşarsınız. Bu nedenle, kendinize ve akademik birikiminize güvenin.

Haberin Devamı

Sınava gireceğiniz mekanı önceden görmek tanıdıklık duygusu yaratarak, yabancılık hissinizi azaltacak ve sizi rahatlatacaktır.
Daha önce girdiğiniz denemelerde sınav anında kaygınızın, dikkatinizi dağıtacak kadar yükseldiğini deneyimlediyseniz, nefes egzersizi yapmayı öğrenin.

Basitçe, sıranızda dik otururken derin bir nefes alıp, aldığınızdan daha uzun bir sürede nefesinizi vermeniz yeterli olacaktır. Bu nefes alış-verişi 5-10 kez tekrarlarsanız kan dolaşımınızı ve dolayısıyla kalp atışınızı normal seviyeye düşürdüğünüzü hissedeceksiniz. Sınav öncesi günlerde bunu denemeniz, sınav anında uygulamanız gerektiğinde işinizi kolaylaştıracaktır.

Sınavdan önceki günü, kendiniz iyi hissettirecek kişilerle ve sizi yormayacak şekilde geçirebilirsiniz. Önemli olan sınav düşüncelerinden biraz uzaklaşabilmektir. Sınavdan önceki gün dışarıda yemek yememeye ya da bilmediğiniz bir yerde yememeye dikkat etmeniz önemli.

Sınav günü:
Sınava rahat kıyafetlerle gidin. Gerekli belgelerinizi önceden hazırlayın ve gece mutlaka kontrol edin. Sınav öncesi normalde kullanmanız gereken bir ilaçtan başka hiç bir ilaç ya da bitkisel takviyeler almayın. Uykunuzu almanız ve abartılı olmayan bir kahvaltı yapmanız önemli. Sınavdan en az bir saat önce sıvı alımınızı kontrollü yapın. Çok fazla sıvı tüketmeyin. Normalden fazla şekerli gıdalar almayın. Şeker oranınızı yükseltmeniz olumlu bir durum yaratmaz.

Haberin Devamı

Bazen heycandan uykunuzu yeterli almadığınızı düşünebilirsiniz. Ama merak etmeyin kaygınız çok yüksek olmadıkça gerekli olan dikkatinizi sağlayabileceksiniz. Çünkü beyniniz bu sınavın önemini biliyor ve size ekstra destek sağlıyor. Sınav sırasında, soruların çok zor olduğunu düşünürseniz, diğer öğrencilerin de aynı zorlukla karşı karşıya olduğunu kendinize hatırlatın. Takıldığınız ya da zorlandığınızı düşündüğünüz soruları, eğer sınav stratejinize uygunsa, daha sonra tekrar dönmek üzere atlayın. Böylece, sınav esnasında kontrolü kaybetmemiş ve zaman kazanmış olacaksınız. Takıldığınız soruları atlamanın diğer bir faydası da, o an göremediğiniz ipucunu diğer dönüşünüzde görebilme ihtimalinizin çok yüksek olması.

Haberin Devamı

Sınav anında çevrenizle ilgilenmemeye çalışın. Başkalarını gözlemlemek size yarar sağlamaz. Kontrolün sizde olması en önemli konudur. Herhangi bir sebepden dolayı dikkatiniz dağılır veya heycanlanırsanız odaklanamazsanız 20-30 saniye ara verin. İçinizden “dikkatimi toplamam gerekiyor ve bunu başarabilirim” diyerek kontrolü tekrar ele alın. İhtiyaç hissederseniz “nefes egzersizi” yapın. İnanın bu işe yarayacaktır. Gerekirse 1 dakika bile ara vermek size bir şey kaybettirmez. Çünkü sınava kaygılı devam etmeniz sizi hata yapmaya yöneltir. Önemli olan kontrolün hep sizde olması.

Sınavın, sadece akademik bir değerlendirme olduğunu, bir kişilik değerlendirmesi olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bugüne kadar verdiğiniz emek, en az sınavın sonucu kadar önemli. Emeğiniz için kendinizi takdir edin. Emeğinizin karşılığı olan güzel sonuçları yaşamanız dileğiyle...


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!