Şilep nedir ve hangi amaçla kullanılır? Şilep ile ne taşınır ve hangi yoldan gider

Güncelleme Tarihi:

Şilep nedir ve hangi amaçla kullanılır Şilep ile ne taşınır ve hangi yoldan gider
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 06:06

Şilep kelimesinin ve işlevinin anlamı özellikle günümüzde çok merak edilmektedir. Şilep, yük gemilerine verilen genel isimlerden birisidir. Günümüzde çoğu insan bu anlamı bilmemektedir. Şilep kelimesi Türkçe diline Almanca dilinden geçmiştir. Büyük ticari anlaşmaları da sağlamakta olan şilepler, çok uzun zamandır Türkçe içerisinde de kullanılabilmektedir. Tamamen denizcilik ve taşımacılık için söylenen bir kelimedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Şilep isminin anlamı ve kullanım amaçları aşağıda verilmiştir. Rahatlık ile inceleyebilir, şilep hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 Şilep Nedir?

 Şilep, yük gemilerine verilen isimdir. Yapımı lüks olmayan ve nakliyat odaklı inşa edilen şilep, tamamen denizcilik ve nakliyecilik gereksinimleri üstüne kurulmuştur. Şilep içinde gemici kamaraları haricinde her alan, taşımacılıkta değerlendirilmek suretiyle tasarlanmıştır. Çok süratli olmayan şilep, ambar ağızlarındaki yük indirip kaldırmayı kolaylaştıracak vinçlere sahiptir.

 Şilep kelimesi Türkçe'de "1. römorkör, çekici, nehirde yüzen bir yükü sürükleyerek götürmüş olan tekne, 2. bir tür dere teknesi" anlamına gelir. Almanca schleppe "1. römorkör, çekici, nehirde yüzen bir yükü sürükleyerek götürmüş olan tekne, 2. bir tür dere teknesi" sözcüğünden alıntıdır. Almanca sözcük Almanca schleppen "sürükleyerek götürmek, ağ ya da tekne çekmek" kökünden türetilmiştir. Bu sözcük Orta Aşağı Almanca aynı algılama gelen slēpen sözcüğünden alıntıdır.

Haberin Devamı

 Şilep İle Ne Taşınır?

 Kargo gemisi ya da şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal ya da araç-gereç taşıyan herhangi bir vapur ya da tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her sene dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası tecim hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri çoğu zaman muayyen bir vazife amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç ya da başka makinelerle donatılmıştır. Yük gemisi, insanların, malların ve hayvanların bir yerden başka yere deniz yolu ulaşımı ile taşınmasını elde eden gemidir. Yük gemisi, daha yavaş bulunmasına karşın hava ulaşımından daha ucuz olduğundan hala tercih edilmektedir.

 Turistik vapur ve feribotlar da yük gemilerinden sayılabilir. Yük gemileri askeri, ticari amaçlar ve ulaşım amacıyla sefer yapmaktadır. 1960'larda konteyner taşımacılığında olan ilerlemeler, yük gemilerini de müspet etkiledi. İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin malum en eski örneğini oluşturmuştur. MÖ 3000 yıllarından sonrasında Polinezyalılar, Pasifik Okyanusu'nda uzun mesafeler kat edebilmelerini elde eden Polinezya navigasyon sistemini oluşturdular.

Haberin Devamı

 MÖ 15. yüzyıldan itibaren Fenikeliler kurmuş oldukları tecim kolonileri vasıtasıyla tüm Akdeniz’e yayılmışlardı. Koloniler içinde ulaşım ve tecim, gemiler vasıtasıyla sağlanıyordu. 700-1000 yılları içinde Vikingler uzun tekneler yapmışlardır. 1500'lü yıllardan itibaren kalyon ismi verilen tekneler yapılmıştır. 19. yüzyılda yelkenlerin yerini buğu gemileri almaya başlamıştır. Bunlar hâlen kullanılmaktadır.

 Kuru Yük Gemileri

 Dökme yük gemisi, maden cevheri, hurda metal, hububat benzer biçimde dökme hâlde bulunan yükleri taşıyabilen gemilerdir. Konteyner gemileri, hususi olarak yapım edilen muhtelif ebatlarda bulunan konteyner ismi verilen kasaları taşıyan gemilerdir. Hızlı ve sık sefer meydana getiren gemilerdir. Genel kargo gemileri, paketli hâlde ve tertipli istif edilebilen yükleri taşıyabilen gemilerdir. Soğuk havalı gemiler, yükleri bozulabilecek ürünlerden olan ve bu tarz şeyleri soğutucularıyla koruyabilen gemilerdir.

Haberin Devamı

 Şilepler ülkeler arası ticaret açısından da çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Birçok ülke deniz yollu ile ihracat ve ithalat yapmakta ve bu sayede ülkeye yabancı ülkelerden para akışı sağlanmaktadır. Günümüzde çok fazla sayıda şilep gemileri ülkelerin ticari anlaşmaları için çalışmakta ve faaliyet göstermektedir. Şilep gemilerinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Şilep gemilerinin gelecekte ticari işlerin dışında belirli bazı işlerde de kullanılacağı düşünülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!