Şasi nedir? Arabada şasi numarası sorgulama nasıl yapılır

Güncelleme Tarihi:

Şasi nedir Arabada şasi numarası sorgulama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 06:00

Motorlu taşıtlarda bulunan şasi numarası sürücülerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Tüm dünyada motorlu taşıtlar için kullanılan şasi numarasının nerden ve nasıl öğrenileceği ise merak konusudur. Peki, şasi nedir? Arabada şasi numarası sorgulama nasıl yapılır? Sizlere motorlu araçların şasi numarasının nasıl öğrenileceği hakkında bilgileri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Her motorlu taşıtın bir kimlik numarası bulunmaktadır. Dünya üzerinde buna şasi numarası adı verilir. Şasi numarası 17 karakterden oluşur ve her bir karakter bir anlam içermektedir.

 Şasi Nedir?

 Şasi numarası dünyada kullanılan ve 17 karakterden oluşan motorlu taşıtların resmi kimlik numarasıdır. Plakaların değişebilir olması ve araç özelliklerini belirtmediği için bu kimlik numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. Şasi numarasının diğer bir adı ise VIN yani araç tanımlama numarası olmaktadır. Şasi numarası araç hasar durumu, uygun yedek parça bulmak ve trafik ile kasko işlemlerini yaptırmak gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

 Şasi numarası ilk kez 1954 yılında kullanılmaya başlanmış olsa da bir standardı yoktu. 1981 yılına kadar her üreticinin farklı formatlarda kendi araçlarına koyduğu şasi numarası 1981 yılında 17 karakterli bir görünüme bürünmüştür. Trafiğe çıkan her aracın bir şasi numarası olmak zorundadır. Aracın hangi yılda üretildiği, motor ve kasa tipi, üretildiği fabrika ve fabrikada üretilen kaçıncı araç olduğu şasi numarasında belirtilmiştir. Şasi numarası karakterleri şunlardır:

Haberin Devamı

 - İlk karakteri aracın hangi ülkede üretildiğini gösterir.

 - İkinci ve üçüncü karakter aracın hangi firmada üretildiğini göstermektedir.

 - Dördüncü karakter aracın markasını gösterir.

 - Beşinci karakter motor hacmini gösterir.

 - Altıncı karakter motor tipini gösterir.

 - Dokuzuncu karakter aracın güvenlik numarasını gösterir.

 - Onuncu karakter ise model senesini göstermektedir.

 Arabada Şasi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

 Araçlarda şasi numarası genellikle sürücü tarafının ön camının sol tarafında veya sürücü tarafının kapısının iç kısmında plaka veya plakalarda etiket üzerinde yazılı olarak bulunur. Bazı durumlarda ise aracın farklı noktalarında yer alabilmektedir. Şasi numarasını bilmeyen kişiler ise sorgulama yaparak şasi numarasını öğrenebilirler.

 Şasi numarası araç ruhsatlarında veya sürücülerin adına kayıtlı araçlar için e devlette yer almaktadır. E devlet üzerinden Egzoz Emisyon Ölçümü Sorgulama sayfasına girerek burada yer alan ölçümü raporu üzerinden şasi numarası öğrenilebilir. E devlet üzerinden şasi numarası sorgulama işlemi yapacak sürücülerin ilk olarak e devlet sitesine TC kimlik numarası ve şifresi ile girmeleri, ardından tüm araç sorgularını öğrenmek için araç bilgileri sayfasına gidilmesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!