Şampiyon oldular

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon oldular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

Bu yıl 3 milyon 8 bin 287 aday TYT’ye, 1 milyon 852 bin 678 aday AYT’ye ve 132 bin 485 aday da YDT’ye girdi. Ancak tüm bu alanlarda sadece birer aday en yüksek puanı alarak YKS şampiyonlarından oldu. Birinciler TYT’de Kocaeli’nden, AYT ise sayısal ve sözelde Kayseri’den, eşit ağırlıkta ise İzmir’den çıktı. YDT ise İngilizce birincisi Kocaeli’nden; Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça birincileri de İstanbul’dan.

Haberin Devamı

* Bahadır Selim Bakla (AYT sayısalda Türkiye birincisi ve TYT Türkiye ikincisi): Muhasebeci bir baba ile ev hanımı bir annenin oğlu olan Bakla, Kayseri İdeal Koleji mezunu. Başarısının sırrını düzenli çalışmaya bağlıyor: “Sınavdan çıktığım an Türkiye birincisi olacağımı düşünmesem de ilk 10’a girerim dedim. Türkçe’de bir yazım kuralı sorusunu emin olamadığım için boş bıraktım. O nedenle TYT’de ikinci oldum. ODTÜ ya da Bilkent’te okumak istiyorum. Elektrik elektronik ya da bilgisayar mühendisliği olabilir.”

Şampiyon oldular


ÇOK ŞAŞIRDIM

* Selin Aşıkiraz (AYT eşit ağırlıkta Türkiye birincisi): İzmir Atatürk Lisesi mezunuyum. Üniversiteye hazırlanırken kısa hedefler koyarak ilerledim. Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okumak istiyorum. Sınavdan iyi bir sonuç bekliyordum ama birinci olmayı beklememiştim. Sonucu görünce çok şaşırdım hatta inanamadım.”

Şampiyon oldular


* Zeynep Dila Kuyucu (TYT ve YDT’de İngilizce Türkiye birincisi): “9’uncu sınıftan itibaren derslerine düzenli çalışan bir öğrenciydim. 11’inci sınıfa geldiğimde ise her hafta ya da iki haftada bir düzenli TYT denemesi çözmeye başladım. Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okumak istiyordum bunun için sayısalda en az ilk 500’e girmem gerekiyordu. Sayısal puanım beklediğimden düşük geldi. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi’ne girebileceğimi düşünmüyorum.”

Haberin Devamı

HEDEFİM KYK BURSUYDU

* Yusuf Erdoğan (AYT- Sözel Türkiye birincisi): “Sınava yeniden girdim. Bu sene İngilizce hazırlık okudum ve üniversitede ders yoğunluğum fazla değildi. Kredi Yurtlar Kurumu, YKS’de ilk 100’e girenlere sene ve alan fark etmeksizin normal burs ücreti olan 850 liranın 3 katını yani 2 bin 550 lira veriyor. Bu konuda şansımı deneme isteği de yeniden üniversite sınavına hazırlanmak için bana ilham verdi. Memur bir ailenin çocuğuyum. Bu şekilde ailemin yükünü azaltmak istedim. Tıp fakültesindeki eğitimime devam edeceğim. Tercih yapmayacağım.”

Haberin Devamı

KAÇ DOĞRU YAPTILAR?

* TYT’de doğru verilen yanıt ortalamaları 40 soruluk Türkçe testinde 17.7, 20 soruluk sosyal bilimlerde 7.9, 40 soruluk temel matematikte 6.9, 20 soruluk fen bilimlerinde 3.2 oldu.

* AYT’de ise doğru sayılarının azaldığı görüldü. 40 soru sorulan matematiğin ortalaması 7.2 oldu. Fen bilimlerinde ise 14 soruluk fizikte 2, 13 soru olan kimyada 1.5 ve yine 13 soru olan biyolojide doğru ortalaması 2 oldu.

* Sözel ve eşit ağırlık bölümlerini etkileyen AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nin ortalamaları da benzer şekilde oldu. 24 soru sorulan Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nin ortalaması 6.6 olurken, 10 soruluk Tarih-1 Testi’nde 2.6, 6 soruluk Coğrafya-1’de 2.9 oldu.

Haberin Devamı

* AYT Sosyal Bilimler-2 Testi’nin ortalamaları ise 11 soruluk Tarih-2’de 1.9, yine 11 soru sorulan Coğrafya-2’de 3.6, 12 soruluk Felsefe’de 2.1, 6 soruluk Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi/Ek Felsefe Grubu (6 soru) alt testinde 1.4 olarak yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!