Avrupa’nın eğitim gündeminde bunlar var

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın eğitim gündeminde bunlar var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2016 09:32

Estonya, PISA 2015’te matematik ve fen bilimleri alanında Finlandiya’yı geride bırakmayı başararak, Avrupa’nın en iyisi oldu. Almanya’da ücretsiz yükseköğretimin sürdürülebilir olup olmayacağı tartışılıyor. Fransa’nın eğitim gündeminde göçmen çocuklara sağlanan ücretsiz eğitim imkanının kaldırılması var iken, Birleşik Krallık siber zorbalıkla mücadele için geliştirilen uygulamaların yaygınlaştırılmasını planlıyor. İşte dünyadan eğitim manzaraları.

Haberin Devamı

AVRUPANIN EN İYİSİ

ESTONYA: Adı, Finlandiya kadar anılmasa da PISA 2015’te  güçlü rakibini matematik vefen bilimleri alanında geride bırakmayı başardı. Baltık ülkesi en iyi derecesini fen bilimleri alanındaki üçüncülükle elde etti. Avrupa’daki en başarılı ülke olurken, 2011’de hayata geçen ve kazanımlara odaklı müfredatın bu gelişimde payı olduğu vurgulanıyor.

ÜCRETSİZ YÜKSEKÖĞRETİM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

ALMANYA: Avrupa’nın en gelişmiş ekonomisinde tüm eyaletlerde yükseköğretim ücretsiz. PISA 2015’te konumunu koruyan ve bazı alanlarda sıra kazanan Almanya, OECD tarafından finansal açıdan ‘sürdürülebilir’ olmayan yükseköğretim sistemi nedeniyle eleştiriliyor. OECD’nin Almanya ile ilgili yayınladığı metinde, “Ülkede 2008-2013 arasından yükseköğretimdeki öğrenci oranı yüzde 28 arttı. OECD ülkeleri arasında bu süre zarfındaki en büyük artışlardan biri. Buna rağmen Almanya yükseköğretime yaptığı harcamayı yüzde 16 yükseltti. Ancak harcamalardaki artışın, daha fazla öğrencinin yükseköğretime katıldığı bu ülkede sürdürülebilir olması mümkün görünmüyor” denildi.

Haberin Devamı

YASADIŞI GÖÇMENLER İÇİN ‘AŞIRI’ ÇAĞRI

FRANSA: Geçen hafta eğitim gündeminde Fransa’nın aşırı sağcı politikacısı Marine Le Pen’in çağrısı konuşuldu. Le Pen, ülkedeki yasadışı göçmen çocukları için verilen ücretsiz eğitimin sona erdirilmesini istedi. Fransa’da anaokulundan yükseköğretime tüm düzeylerde eğitim ücretsiz. Ülkede 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olan aşırı sağcı politikacının Paris’te yaptığı konuşmadaki bu ifadesi, ülkede tartışmalara neden oldu. Avrupa’nın gelişmiş ekonomisinde milyonlarca göçmen eğitim hakkından ücretsiz olarak faydalanıyor.

ZORBALIK UYGULAMASINA 4.4 MİLYON STERLİN KAYNAK

BİRLEŞİK KRALLIK: Ülkede akranlar arasında zorbalık haberlerde sıkılıkla yer alıyor. Son dönemde Birleşik Krallık Eğitim Bakanlığı özellikle siber zorbalıkla mücadele etmek için geliştirdiği uygulamanın okullarda yaygınlaşması ve ek önlemler için 4.4 milyon sterlin ayırdığını duyurdu. Mobil cihazlarda kullanılabilen ‘Tootoot’ adı verilen uygulamayla öğrenciler siber bir zorbalıkla karşı karşıya kaldıklarında ekran görüntüsünü alıyor. Ardından bu ekran görüntüsü uygulama üzerinden öğrencinin kendi okulundaki ilgili güvenlik birimine otomatik olarak gönderiliyor. Uygulama sadece öğrencilerin okullarındaki ilgili birimle iletişim kurulmasını sağlıyor. Üçüncü bir şahıs sürece dahil edilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!