Ribat nedir? Ribatlar hangi amaçla ve hangi devlet tarafından kullanılmıştır

Güncelleme Tarihi:

Ribat nedir Ribatlar hangi amaçla ve hangi devlet tarafından kullanılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 04:07

Şimdilerde olduğu gibi eski zamanlarda da ülke güvenli için sınır güvenliklerine önem veriliyordu. Tarihte de sınır boylarına güvenlik için yapılmış yapılar bulunmaktadır. Ribat olarak anılan bu yapılarda amaç ülke güvenliğine verilecek olan önlemdi. Peki, bu ribatlar tamamen askeri bir hizmet mi veriyordu? Yoksa başka işler içinde kullanılmakta mıydı? Sınır askerleri ile bu yapılar arasında ne gibi bir bağlantı vardı? Hangi ülkeler ve hangi topluluklar ribat inşa etmiştir? İşte, ribat hakkında merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Ribat, sınır noktalarına, sınır hakim yerlerine yapılan, askeri bir strateji izlenen ve ülke güvenliği için kullanılan yapıtlardır. Zamanla daha fonksiyonel yapılar haline gelmiştir. Özellikle Müslüman devletlerce daha fazla kullanılmıştır.

 Ribat Nedir?

 Stratejik mevkilere oluşturulan, sınır güvenliğini amaçlayan, askeri amaçlı olarak kullanılan yapılara ribat adı verilmektedir. Sözlük anlamına bakıldığında düşmandan gelebilecek saldırıları önlemek maksadıyla sınırlarda nöbet tutmak anlamına gelmektedir. Kuran'da ve gelişen hadiselerde cihat yapmak için beslenen, bakılan atlar ve sınırları koruyan askerler için kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında da ribatlar kullanılmıştır. Buralar vakıflar tarafından inşa edilerek orduya teslim edilirmiş.

Haberin Devamı

 Ribatlar Hangi Amaçla Kullanılmıştır?

 Ribatların ilk amacı sınır karakolu olarak kullanılmasıydı. Ancak bu yapılar zamanla başka amaçlar ile kullanılmaya başlanmıştır. Bazen bir kervansaray, bazen bir tekke veya medrese, bazen de kadınlar için sığınma evi olmuştur. İslam dininin yayıldığı zamanlarda, hayvanların bağlanıp beslendiği çitler ve savaşa gelenlerin konakladığı yerler olarak kullanılmaktaydı.

 Zamanla buralar giderek daha gözle görülen yapılara dönüşmeye başladı. Hatta buralara kaleler inşa edilmeye başladı. Tüm bu alanlara ribat isimi verildi. Buraların idaresi vakıflar tarafından sağlanmıştır.

 Ribat olarak inşa edilen yapılar, her ihtiyacın karşılanabileceği yapılar haline gelmiştir. Ancak sınırların değişmesi ve ülke politikaları gibi nedenlerden ötürü buralar artık askeri amaçlı olarak değil de, bulunduğu yere göre eğitim veya kervansaray binaları olarak kullanılmıştır.

 Ribatlar Hangi Devlet Tarafından Kullanılmıştır?

 Ribatlar, İslam devletleri, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti tarafından inşa edilerek kullanılmıştır. Akdeniz sahilinin güvenliği, Suriye'nin Bizans'a karşı güvenliği, Türkistan'ın ticaret yol güvenliği için ribatlar inşa edilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!