Prof. Dr. Kemal Karpat İstanbul’da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Kemal Karpat İstanbul’da anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2019 16:41

Osmanlı ve Türkiye tarihi alanındaki çalışmalar yapan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul’da anıldı. Anma törenini düzenleyen vakıf üniversitesi, Kemal Karpat’ın adının verileceği Göç Araştırmaları Merkezi’nin en kısa zamanda araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat, düzenlenen etkinlikte anıldı. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan moderatörlüğünde düzenlenen ‘Kemal Karpat’ı Anma Toplantısı’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Çakır, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı, Mehmet Genç, Prof. Dr. Tufan Buzpınar, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Doç. Dr. Alim Arlı dünyaca ünlü tarihçi Kemal Karpat’ın yaşamı ve bilim hayatıyla ilgili konuştu. Rektör Çelikcan, “Kemal Karpat hocamız çalışmalarıyla arkasında çok güçlü bir akademik miras bıraktı. Bu mirastan yerli ve yabancı her kuşaktan araştırmacı yararlandı ve yararlanmaya devam edecek. Hocamızın ilim yolculuğunun hazinesini oluşturan arşivi de İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi’nde yeni araştırmalara ilham verecek bir kaynak olarak kullanacağız. Önümüzdeki aylarda açacağımız Kemal Karpat Göç Araştırmaları Merkezi, hocamızın mirasını koruyacak ve yapacağı araştırmalarla hatırasını yaşatacak” dedi.

Haberin Devamı

‘ÖĞRENCİLERE ROL MODEL OLDU’
Prof. Dr. Kemal Karpat anısına gerçekleştirilen toplantının kapanış konuşmasını İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Dinçer yaptı. Dinçer şunları söyledi:
“Prof. Dr. Kemal Karpat Sadece literatür veya tarih meselelerini değil siyaset, ekonomi ve benzeri konuları da çok ciddi bir şekilde takip ediyordu. İstanbul Şehir Üniversitesi’ne Mütevelli Heyet Başkanı olunca bir kaç isim belirledim ve bu isimlerin bizim üniversitemize mütevelli heyet üyesi olarak kazandırmamız gerektiğini düşündüm. Aziz Sancar, Fuat Sezgin ve Kemal Karpat hocayı bu üniversiteye getirmeliydim. Bu hocaların toplantılara katılmaları gerekmiyor onlar bizim için rol model. Hepsine aynı şeyi söyledim, mütevelli heyet toplantılarına gelmeniz gerekmiyor. Tek bir şey istedim yılda bir kez üniversitemize gelip öğrencilerimizin karşısına çıkacaksınız bir kere de hocalarımızla bir araya geleceksiniz. Bu ikisini istedim. Çünkü siz bize uluslararası bilim adamı olmak uluslararası alanda etkin bir insan olmak için rol model olacaksınız. Sizi görenlerde, bende onun gibi dünya çapında tanınan bir insan olabilirim fikri yerleşsin istedim. Kemal Hoca geçen yıl okulumuza ziyarete geldiğinde hocayla baş başa kalınca onu mütevelli heyeti üyesi olması için ikna etmeye çalıştım. Teklifimizi hemen kabul etti. Allah ömür verirse ben sizinle burada olurum ama şartlarım var dedi. Şartlarını söyledi. Ben bunlar üzerinden pazarlık edecek durumda değilim. Bütün şartlarını kabul ettim. ‘Merkez kuracaksınız, fon oluşturacaksınız, ben bu merkeze kitaplarımı bağışlayacağım, o fonu da araştırmacılara vereceğiz’ dedi. Merkezin açılmasıyla ilgili resmi bilginin bize ulaştığı hafta içerisinde Kemal Karpat Hoca’nın vefat haberini aldık. Allah rahmet eylesin.”

BAKMADAN GEÇME!