PISA nedir ve neyi ölçer? Pısa kaç yılda bir yapılır

Güncelleme Tarihi:

PISA nedir ve neyi ölçer Pısa kaç yılda bir yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 05:36

Son dönemlerde İnternetten araştırılan ve merak edilen kısaltmalar arasında PISA geliyor. Peki, PISA nedir ve neyi ölçer? PISA kaç yılda bir yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Öğrenciler ile ilgili bir yapı olması ile beraber, PISA aynı zamanda uluslararası çapta bir değere sahiptir. Bu bağlamda tüm ülkeler için yapılacak olan bir sınav veya test başarısı şeklinde öne çıkarmak mümkün.

 PISA Nedir?

 PISA Türkçe uzun adıyla Uluslararası öğrenci değerlendirme programı şeklinde ifade edilmektedir. Ekonomik kalkınma ve iş birliği (OECD) tarafından kurulmuştur. Bu doğrultuda öğrenciler üzerinden başarılarını sınamak amaçlı ele alınmış bir yapı şeklinde ifade etmek mümkün.

 PISA Neyi Ölçer?

 Uluslararası öğrenci değerlendirme programı olarak bilinen PISA, pek çok öğrencinin merak ettiği konulardan biridir. Bu yapı belli bir yaş sınırındaki öğrencilerin başarı sıralamasını ölçmektedir. Bu ölçüm özellikle uluslararası çapta gerçekleştirilir ve ülke bazında öğrencilerin başarıları ortaya çıkarılır. Böylece ülkelere göre eğitim düzeyi ile beraber aynı zamanda ilgi alanlarına göre de belli bir bilgi elde edilmektedir.

Haberin Devamı

 PISA Kaç Yılda Bir Yapılır?

 Bu konuda en merak edilen konular içerisinde PISA kaç yılda bir yapıldığı geliyor. Genel olarak 3 yılda bir gerçekleştirilir ve belirli sınavlar üzerinden öğrenciler teste tabi tutulur. Bu durumu genel olarak 15 yaşındaki öğrenciler için gerçekleştirilir ve onların başarı düzeyleri ortaya çıkarılmaya çalışılır. Özellikle uluslararası çapta 15 yaşındaki öğrencilerin sınanması ile beraber, önemli oranda bir ortalama elde edilmektedir. Bu da eğitim konusunda ele alınacak yapılar doğrusunda önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

 PISA’nın Amacı Nedir

 15 yaşındaki öğrenciler için 3 yıldır gerçekleştirilen sınav olarak PISA öne çıkıyor. Bu doğrultuda bu önemli kuruluşun belli başlı bazı görevleri ve amaçları bulunmaktadır.

 - Öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgileri ölçmek

 - Öğrencilerin yetenek ve becerilerini ölçmek

 - Yine öğrencilerin başarı düzeyini ortaya çıkarmak

 - Gerekli bilgi ve yetenek üzerinden günlük yaşamdaki beceriye ölçme

 - Ayrıca gençleri daha iyi tanımak

 - Öğrencilerin istek ve arzularını öğrenmek

 - Dersteki performanslarını ve ortalamalarını öğrenme

Haberin Devamı

 Bu şekilde yukarıda verilen amaçlar ile beraber öğrencileri daha iyi tanımak ve belli bir analiz ortaya çıkarmak için sınav gerçekleşmektedir. 3 yılda bir gerçekleştirilen bu sınav özellikle öğrencilerin durumunu anlamı noktasında önemli bir yere sahiptir. En önemlisi uluslararası çapta gerçekleştirildiği için daha etkin bir potansiyel teşkil ediyor. Günümüzde hala devam eden bir değerlendirme olarak öne çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!