Perstentil nedir, nasıl hesaplanır ve normal değerleri nelerdir? Perstentil hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Perstentil nedir, nasıl hesaplanır ve normal değerleri nelerdir Perstentil hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 23:37

Persentil; büyüme eğrisi demektir. Çocuğun sağlık değerlendirmelerinde en önemli kriterlerden birisi de gelişme ve büyümenin takibidir. Büyümenin izlenmesinde önem verilen 3 farklı ölçüt vardır. Bunlar ise; kilo, boy ve baş çevresidir. Perstentil nedir, nasıl hesaplanır ve normal değerleri nelerdir? Sizler için merak edilen detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Her toplumun kendi genetik özelliklerine göre farklı bir büyüme potansiyeli bulunur. Bu nedenle de her ülke kendi toplumuna ait verilerden elde ettiği eğrileri kullanması gerekir.

  Perstentil Nedir?

  Persentil, bebeğinizin yaşıtlarına göre büyümesinin nasıl ilerlediğini görmenizi sağlayan bir araçtır. Bebeğinizin aylık kontrollerine gittiğiniz zaman doktorunuz bebeğinizin kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçtüğünü, tüm bu bebek gelişimi verilerinin sağlık karnesinde ve bilgisayarlarda yer alan tablolara noktalar koyarak işaretler.

  Bunun amacı ise, bebeğinizin genel gelişimini yakından takip edebilmek için büyüme verilerini Gelişim tablosu ve Persentil tablosu üzerinde değerlendirmek gerekir. Bu tablolar bebeğinizin fiziksel gelişimi ile ilgili size ve doktorunuza genel bir bilgi sağlar.

Haberin Devamı

  Persentil Nasıl Hesaplanır ve Normal Değerleri Nelerdir?

  Bebeğinizin %3 ila % 97 persentil değerleri aralığında olması sağlıklı bir gelişimi işaret eder. Aynı zamanda, bu değerlerin dışında kaldığında konunun uzmanına ve bir çocuk doktoruna danışarak gerekli tedbirleri almak gerekir. Persentil tablosunda ise; ortalama ve standart değer, tablodaki %50 değeri olarak bilinir. %3 ile %97 arasında bulunan değerler normal olarak kabul edilir.

  Tablonu alt sınırı olarak bilinen %3’ün altındaki değerler ise, kısa ve zayıf boylu çocukları gösterirken, tablonun üst sınırı olarak kabul edilen %97’nin üzerindeki değerler ise, şişman ve uzun boylu çocukları gösterir. Boy ve kilonun aynı persentilde olmaları ise oldukça idealdir. Aylara göre hazırlanan gelişim tablosunda, çocuğunuzun cinsiyetine göre ulaşması gereken boy seviyesini kolaylıkla görebilir, kilo alımını yakından takip edebilirsiniz.

  Prematüre Bebek Gelişim Tablosu

  Prematüre bebeklerde de ay ay kilo, boy ve baş çevresini takip etmek çok önemlidir. Bu takip sırasında kronolojik ise, yaş yani bebeğin gerçek doğum tarihi yerine, düzeltilmiş yaşın esas alınması gerekir. Düzeltilmiş olan yaş hesaplaması ise, bebeğin erken doğduğu sürenin kronolojik yaşından çıkartılması sonucunda bulunur.

Haberin Devamı

  Örneğin, 7 hafta erken doğan bir bebeğin kronolojik yaşından 7 hafta çıkartmak gerekir. Bu bebek, 15 haftalık olduğunda, gelişim tablolarından 8 haftalık bebeğin olması gereken persentil değerlerine bakılarak, bebeğin gelişimi ile ilgili bilgi alınır.

  Persentil tablolarında 3 ve 97 persentil arasında bulunan tüm değerler normal olarak kabul edilir. 50 persentil ise, aslında standart değerdir ve ortalama olarak çocuk ölçüsünü gösterir. 97 persentil ise, en uzun ya da en kilolu olan normal çocuğu gösterir. Örneğin, 3 aylık bir kız bebeğin ağırlığı 35 persentil değerine denk geliyorsa, kilosu o yaşta bulunan kız çocuklarının %35’inden fazla, %65’inden de daha az demektir.

Haberin Devamı

  Bebeklerde İdeal Boy Kilo Nasıl Hesaplanır?

  Bebeğinizin boy ve kilo ortalamasına bakarken, alt ve üst sınır değerlerine de oldukça dikkat etmek gerekir. Her bebeğin gelişim tablosu kendine özgü ve farklıdır. Doğum kilosu, doğum zamanı ve diğer yaşam şartları bebeklerdeki boy ve kilo ortalamasını değişken kılan faktörlerdir. Bebeklerin boy ve kilo gelişimi ortalama değerlerin biraz daha üstünde ya da altında olabilir.

  Bu da aslında çok normaldir. Asıl önemli olan ise, üst ve alt sınır değerlerine dikkat etmektir. 6 ila 18 aylık bebeklerin persentil değerleri ise, daha hızlı yukarı ya da aşağı doğru hareket edebilir. Ama daha büyük bebeklerde ise, bu değişim daha yavaş olmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!