Panko nedir ve nasıl yapılır? Japon ekmek kırıntısı (Panko) tarifi

Güncelleme Tarihi:

Panko nedir ve nasıl yapılır Japon ekmek kırıntısı (Panko) tarifi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 05:35

Japon mutfağına özgü olarak bilinen Panko; köfte, et, balık gibi yiyecekler kızartılırken daha çıtır olmaları ve daha güzel görünmeleri için kullanılan bir malzemedir. Kızartmalar için kullanılan ve et gibi besinlerin soslandığı sos çeşitlerinin kalınlaştırılması adına da kullanılan bir malzeme olarak belirtilebilir. Peki, panko nedir? Panko nasıl yapılır? Japon ekmek kırıntısı tarifi nasıl yapılmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Panko; Japon mutfağına has olan bir malzeme olarak tanımlanabilir. Panko sözcüğünün direkt olarak Türkçeye çevrilmesi ile ''ekmek kırıntısı'' kelimesinin ortaya çıktığı söylenebilir. Panko; daha çok kızartma çeşitleri için kullanılan malzemedir. Kızartmaların daha kıtır bir hal alması adına kullanılan panko; Japonya başta olmak üzere Asya kıtasında oldukça fazla tüketilmektedir. Panko; kızartma çeşitlerinde tercih edilmekte olup, Asyalılar tarafından çok beğenilmektedir.

 Panko Nedir?

 Panko; Japonya mutfağında çok sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Kızartma için sıklıkla kullanılan bu tarif; Türkçe dilinde ekmek kırıntısı şeklinde belirtilmektedir. Japonya dahil tüm Asya kıtasında çok fazla tüketilen ve kızartmalarda çokça kullanılan malzeme olarak tanımlanabilir. Panko yapımı her geçen gün ülkemizde yaygınlaşmaktadır.

Haberin Devamı

 Panko Nasıl Yapılır?

 Panko malzemesini; kızartmalar için kullanmak isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Panko yapımının oldukça kolay olduğunu belirtmek önemlidir. Panko yapımı adına aşağıdaki adımları uygulamak, tarifin doğru yapımı açısından gereklidir. Panko yapımı için;

 - Panko; normal beyaz ekmek ile yapılabilir. Ancak kişi isterse; çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek gibi ekmek çeşitlerini tercih ederek, panko tarifini yapabilir.

 - Ekmek içi, ekmekten ayrılarak, parmak kalınlığı kadar dilimlenmelidir.

 - Ekmekler; mutfak robotu ile iyice ufalanmalıdır.

 - Ufalanmış olan ekmekler, fırın tepsisine alınmalıdır. Daha sonra önceden ısıtılan 150 derecelik fırın içerisinde yaklaşık olarak iki- üç dakika bekletmek gerekmektedir.

 - Tepsi fırından alındıktan sonra, bir kere ters yüz ederek karıştırılmalı ve yeniden fırına atılarak iki dakika kadar pişirilmelidir.

 - Bu şekilde ekmekler kızartılmayacak, kurutulacaktır. Beyaz ekmek kullanılması durumunda, ekmekler fırında kahverengi bir hal almadan fırından çıkarılmalıdır. Panko tarifi bu şekilde hazırlanmış olacaktır.

 Panko malzemesini; balık, köfte, et, tavuk, nugget gibi kızartmalık besinlerde çıtırlık vermek amaçlı olarak kullanmak mümkündür. Yapılan panko tarifi; saklama kabı içerisinde oda sıcaklığında birkaç hafta boyunca muhafaza etmek faydalı olacaktır. Bu şekilde yapılan panko tarifi, uzun süreli olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

 Japon Ekmek Kırıntısı (Panko) Tarifi

 Japon ekmek kırıntısı ya da panko tarifi; çok kolay bir şekilde hazırlanmaktadır. Japon ekmek kırıntısı yapılırken; bazı önemli noktalara dikkat etmek yeterli olacaktır. Bu şekilde en lezzetli pnako tarifi hazırlamak kesin olacaktır. Japon ekmek kırıntısı için kullanılması tavsiye edilen ekmek türü, beyaz ekmektir. Ancak kişi tercihe göre tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepek ekmeği gibi ekmek çeşitleri ile de Japon ekmek kırıntısı tarifini hazırlayabilir. Japon ekmek kırıntısı için ilk önce ekmekler, parmak kalınlığı kadar dilimlenmelidir.

 Ardından da ekmeklerin dış kabukları, ekmekten ayıklanmalıdır. Ekmek içi; Japon ekmek kırıntısı tarifi için oldukça önemlidir. Mutfak robotu ile ekmeklerin içi ufalanmalıdır. Ekmeklerin ufalanmasından sonra fırın tepsisi içerisine eşit bir şekilde dağıtılmalıdır. Ekmek kırıntılarının fırın tepsisine yerleştirilmesinden hemen sonra fırın, 150 derecelik ısıyla ayarlanmalıdır.

Haberin Devamı

 Ardından yaklaşık olarak 3 dakika kadar fırında bu şekilde bekletilmelidir. Tepsi çıkarıldıktan hemen sonra, diğer yüze çevrilerek yeniden pişirme işlemi tekrarlanmalıdır. Ekmekler, fırından alındıktan hemen sonra bu kırıntılar; balık, köfte, et, balık gibi yiyeceklerin kızartılması sırasında un yerine kullanılabilir. Bunun yanı sıra balık veya köfte yanında da servis edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!