Özvar: Türkiye uluslararası öğrenci sayısında ivme kazandı

Güncelleme Tarihi:

Özvar: Türkiye uluslararası öğrenci sayısında ivme kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2022 12:09

“Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlülüğünü Artırma Çalıştayı” düzenlendi.

Haberin Devamı

Üniversitelerde uluslararasılaşmayı müzakere etme ve Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası görünürlüğünü artırma doğrultusunda görüş alışverişinde bulunmak için Ankara’da düzenlenen çalıştayda konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “Bizler uluslararası etkileşimi, yükseköğretim açısından kritik bir konu olarak görüyor, uluslararası öğrenci ve akademisyen hareketliliğine fevkalade önem veriyoruz. Türkiye yükseköğretim sisteminde uluslararası öğrenci sayısı açısından büyük bir ivme yakalamış görünmektedir” dedi.

300 BİNDEN FAZLA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ
Türkiye’nin uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi olduğunu söyleyen Özvar bunu rakamlarla desteklerken; “Türkiye’de de 20. yüzyılın sonlarına doğru daha ürkek bir şekilde, ancak 21. yüzyılın başından itibaren daha cesur bir şekilde kitleselleşme yaşanmıştır. Dünya geneline baktığımızda, 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam uluslararası öğrenci sayısın 2021 yılında üç katına çıkarak 6,3 milyonu geçtiğini görmekteyiz. Uluslararası öğrenci sayılarımız gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci varken, 2022 yılı itibarıyla, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız.

Haberin Devamı

SENEYE İLK 10’DA OLABİLİRİZ
UNESCO İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören uluslararası öğrenci sayısının sadece yüzde 0,83’ü Türkiye’de eğitim görürken, güncel verilere göre, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 2,9’una Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Yaptığımız hesaplamalar, UNESCO verilerinin önümüzdeki yıl güncellenmesi durumunda, Türkiye’nin dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip olan ilk 10 ülkeden biri olacağını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA ÜNİVERSİTELER REKABETTE
Artan rekabet ortamında üniversiteler, uluslararası alanda kendilerini daha görünür kılmak için çeşitli kampanyalar yaptığını söyleyen Özvar sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya genelinde üniversiteler yaptıkları etkinliklerle uluslararası öğrenci çekmeye çalışıyorlar. Giderek küreselleşen işgücü piyasaları için de başka bir ülkede eğitim görmek, akademik tecrübe kazanmak ve dil becerilerini geliştirmek açısından oldukça önemlidir. Bizler Yükseköğretim Kurulu olarak, sadece belirli bölgelerle değil, başta Afrika olmak üzere birçok farklı coğrafya ile temas halinde bulunarak uluslararası öğrencilerin Türkiye’yi daha fazla tercih etmelerine kolaylık sağlayacak adımları atmayı önceliğimiz haline getirdik. Özellikle Türki Cumhuriyetleri içeren bir yükseköğretim alanı oluşumu çerçevesinde adımlar atıyoruz.

Haberin Devamı

EĞİTİM İHRACATI GELİRİ ÜLKELER İÇİN ÖNEMLİ
Ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerimizin ve üniversitelerimizde çalışan akademisyenlerimizin memnuniyeti arttıkça, ülkemiz yükseköğretim kurumları daha da tercih edilir bir hale gelecek ve uluslararasılaşma hız kazanacaktır. Uluslararası öğrencilere büyük ölçüde ev sahipliği yapan ülkeler bu sayede önemli bir gelir kaynağı elde etmekte, ekonomik ve yenilikçi sistemleri üzerinde daha bütünleyici yaklaşımlara sahip olmaktadırlar. Yükseköğretimin uluslararasılaşmasında eğitim hizmetlerinin ihracatından elde edilen gelir hem üniversiteler hem de ülkeler için önemlidir.”

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ STANDARTLARI SINAVLA BELİRLENECEK
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak amacıyla yeni bir sınav sistemi başlattığına değinen Özvar; “Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavını (TR-YÖS) başlatıyoruz. Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak olan sınav, farklı ülkelerden adaylara Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvurularında yeni bir kolaylık sağlayacak. Yükseköğretim Kurulu olarak TR-YÖS’ün yükseköğretim kurumlarımız tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bu yıl yurtdışında 23 farklı ülkede yapılacak sınavın, uluslararası öğrenci seçim sürecinde standartlaşmaya katkı yapmasını umuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!