OKS ve SBS'de en son yenilikler

Güncelleme Tarihi:

OKS ve SBSde en son yenilikler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 10:53

Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) yenilikleri Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısıyla açıkladı.

Haberin Devamı

İŞTE SON YENİLİKLER

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni sistemde derslerin ağırlıkları ile ilköğretim puanının nasıl hesaplanacağını  açıkladı.

Toplantıda, "64 Soruda Ortaöğretime geçiş" kitapçığı hazırlanıp basın mensuplarına dağıtıldı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik; ortaöğretime geçiş modelinin sadece sınava geçiş değil, ilköğretim öğrencilerini okula bağlamayı hedefleyen ve ilköğretime bir kalite ile öğrencinin preformansını hayata hazırlamaya yönelik geliştirilen bir model olduğunu açıkladı.

OKS NİÇİN KALDIRILDI

Milli Eğitim Bakanı Çelik, OKS'nin öğrencileri hayata hazırlamada etkili olmadığının görüldüğünü bu sebeple kaldırıldığını açıkladı. SBS'nin bireysel gelişimi hızlandıracağı planlanıyor.

OKS'de sorulan sorular belli dersleri kapsıyor ve öğrenciler sosyal aktivitelere katılamıyorlardı. OKS süreci değerlendiren değil bir sonuç, anlık bir başarıyı değerlendiriyordu. 8 yılın sonunda bir seferde 2 saatlik başarı değerlendirdiriliyordu. Disiplinsizlik olayları had safhadaydı. Tüm bu sebeplerle değiştirilme kararı alındı.

Haberin Devamı

"TOST YİYEN VE TEST ÇÖZEN ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORDUK"

Milli eğitimin, bireysel olarak kişiyi değiştirmek, istihdam yaratmak ve bilimsel araştırma ve gelişmeye katkı sağlamak olmak üzere 3 temel amacı olduğunu hatırlatan Çelik, “OKS sistemiyle öğrenci sabahtan akşama kadar test çözüyordu. Tost yiyen ve Test çözen öğrenciler yetiştirdik. Halbuki örgün eğitimin amaçlarından biri de öğrenciyi sosyalleştirmektir” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin okullarda resim, müzik, bilim ve teknoloji derslerini ve bu derslerin öğretmenlerini önemsiz gördüğünü belirten Çelik, SBS’de yabancı dil de dahil her alanda sorular sorulacağını bu nedenle öğrencilerin bu derslere de dikkat edeceğini kaydetti.

Çelik, velilerin SBS için çocuklarını 6, 7 ve 8. sınıflarda dershaneye gönderme zorunluluğu gibi yanlış bir anlayışın olduğunu dile getirerek, “Biz öğrenciyi dershaneye değil okula bağlayan bir sınav sistemi getirdik. Bunu sağlamak için de yüzde 25 okul başarı puanı ve yüzde 5 de davranış notunu SBS sınav sonucuna ekleneceğiz” dedi.

Haberin Devamı

SBS'DE NELER OLACAK

Toplantıda OKS sınavının niçin kaldırıldığını, SBS'nin ne olduğunu ve 6. ve 7. sınıflar için örnek soruların bulunduğu "64 Soruda Ortaöğretime geçiş" başlıklı kitapçık dağıtıldı.

Kitapçıkta şu bilgilere yer verildi:

"-SBS'nin sonunda öğrencinin yüzde 25'lik başarı ve yüzde 5'lik davranış notu alınarak belli bir hesaplama ile öğrencinin notu hesaplanacak.

-Öğrencilerin ilk sınav heyecanı göz önüne alınarak, 7. sınıf sonunda sınav puanının yüzde 35'i, 8. sınıf sonunda yüzde 40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.

-SBS her yıl Haziran ayında dersler bittiğinde yapılacak. Bu yıl ilköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008’de yapılacak.

-Sınavda Türkçe test ağırlık kat sayısı 4, Matematik test ağırlık kat sayısı 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık kat sayısı 3, Yabancı Dil test ağırlık kat sayısı ise 1 olacak.

-Türkçeden 19-21-23, Matematikten 16-17-23, Fen Bilgisinden 16-18 20 ve Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak. Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.

-Genel, Güzel Sanatlar, Spor ve Anadolu bölümü olmayan Meslek Liselerinde SBS zorunlu olmayacak. Özel okulların yerleştirmeleri, kendilerine bırakılacak.

-Öğretmenleri ve öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda programların ilk dört aylık bölümlerini kapsayan pilot uygulama sınavları yapılacak."

Haberin Devamı

SBS'nin sonunda öğrencinin %25'lik başarı ve %5'lik davranış notu alınarak belli bir hesaplama ile öğrencinin notu hesaplanacak.

7. sınıf sonunda sınav puanının %35'i, 8. sınıf sonunda %40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacağını belirterek, “Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak” dedi.

Sınavlarda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil bölümlerinden sorular sorulacak.

Haberin Devamı

Sınavlarda 6. sınıf öğrencilerine 80 soru, 7. sınıf öğrencilerine 90 soru ve 8. sınıf öğrencilerine 100 soru sorulacak.

Türkçe'den 19-21-23 soru sorulacak

Matematik'den 16-17-23 soru sorulacak

Fen Bilgisinden 16-18 20 soru sorulacak

Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak

Yabancı Dil 13-15-17 soru sorulacak.

Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, SBS'nin tüm ilköğretim öğrencileri için zorunlu olmadığını belirterek, “SBS'de alınan puanların uygulanması genel liselerde, Anadolu uygulaması yapmayan meslek liselerinde ve özel yetenekle öğrenci alan spor liseleri ve güzel sanatlar liselerinde söz konusu olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
İlköğretimde okuyan tüm öğrencilerin SBS'ye girme zorunluluğunun olmadığını belirten Çelik, sistemin bütün ortaöğretim kurumlarında uygulanmayacağını kaydetti. Çelik, “SBS'de alınan puanların uygulanması genel liselerde, Anadolu uygulaması yapmayan meslek liselerinde ve özel yetenekle öğrenci alan spor liseleri ve güzel sanatlar liselerinde söz konusu olmayacak” dedi.

Bu yıl 7. sınıfta SBS'ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacağını dile getiren Çelik, 7. sınıfta girilecek SBS'nin yüzde 40'ının etkili olacağını, bu öğrencilerin 8. sınıfa geçmesiyle de bu sınıfta sınavın yüzde 60'ının etkili olacağını anlattı.
“Bir öğrenci 6. sınıfta SBS'ye girmedi. Spor lisesine ya da Güzel Sanatlar Lisesine gireceğim diye bu sınava girmedi. Fakat bir üst sınıfa geçtikten sonra kararı değiştiyse bu sınavın tekrarı olmayacaktır” diyen Çelik, öğrenciye kaçırdığı sınıftaki en düşük SBS puanını verileceğini açıkladı.
OKS'nin bu yıl son kez yapılacağını hatırlatan Çelik, yeni sistemin bütünüyle 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulanacağını söyledi.

“BAŞVURU ÜCRETİ 10 YTL”

Bugüne kadar OKS'ye başvuran öğrencilerden 15 YTL aldıklarını anımsatan Çelik, bu ücreti aşağı çektiklerini, yüzde 30'dan fazla indirim yaptıklarını bildirdi. Çelik, buna göre öğrencilerin sınav başvurusu için 10 YTL ödeyeceklerini söyledi.
Çelik, puanların, kontenjanların ve yerleştirmenin elektronik ortamda, puan üstünlüğü esasına göre yapılacağını bildirdi.

“PİLOT SINAV UYGULAMASI”

Yeni sistemin öğretmenler tarafından anlaşılması, öğrenciler tarafından da soru biçimlerinin görülmesi için Aralık ayında 150 okulda “pilot sınav uygulaması” yapacaklarını anlatan Çelik, sınavın 4 aylık döneme ait konuları kapsayacak şekilde olacağını kaydetti.
Bunun dışında bakanlıkça “örnek sorular” yayınlayacaklarını da belirten Çelik, bunun öğretmenlere ve öğrencilere rehber olacağını anlattı.
Sınavların değerlendirileceğini ifade eden Çelik, öğrenci ve öğretmenlere anket uygulanarak soruların yene öğretim programlarına uygun olup olmadığının da belirleneceğini söyledi.

“HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ”

Ortaöğretime Geçiş Modelinde sadece öğrencilerin performansının ölçülmeyeceğini belirten Çelik, bu sistemle öğretmenlerin performansının da ölçüleceğini kaydetti.
Yeni modelin sadece bir sınav modeli olmadığını dile getiren Çelik, “Okullarımızın, öğrencilerimizin eğitime yaklaşımını yeniden sorgulamalarını sağlayacak çok önemli bir anlayış değişikliğidir” dedi.
Uygulama esnasında ufak tefek sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade eden Çelik, “Getirdiğimiz her yeni model uygulama esnasında bazı problemlerle karşılaşabilir. Ancak uygulama içerisinde önceden öngöremediğimiz problemler bulursak bu konuda da her türlü eleştiriye, yeni teklife de açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

“DEZAVANTAJLI BÖLGELER”

Çelik, yıllardan beri şikayet edilen, Türkiye'de bir fırsat eşitsizliğinin olduğunu, bu konuyla ilgili olarak ilk kez bu basın toplantısında açıklama yapacağını söyledi. Bu konuda herkesin düşünmesi gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya'daki, Kadıköy'deki, Nişantaşı'ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Verdikleri cevaplar aynı kıstaslara göre değerlendiriliyor. Aynı şey, ilköğretimden ortaöğretime geçerken de söz konusu. Daha önceden de söz konusuydu. KPSS'de de aynı durum var.
Halbuki ABD'de dezavantajlı bölgelerle ilgili olarak, bu dezavantajları asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantajın oranına göre ekstra puanlar verilir.
Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın şu anda uyguladığı, uygulamaya karar verdiği bir şey değildir. Ben kamuoyunda tartışılsın diye bunu ilk defa burada ifade ediyorum. Lütfen, bu işe aklı eren, sistemi bilen bütün eğitim uzmanlarımız, düşünce adamlarımız, Türkiye'de her alanda olduğu gibi bu alanda da 'fırsat eşitliği nasıl oluşturabiliriz' meselesi üzerinde kafa yorsunlar. Ben bunu tartışmaya açıyorum.”

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI

Çelik, daha sonra soruları yanıtladı.
Bir gazetecinin, “Özel okullara yerleştirme nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mı gerçekleştirilecek, yoksa Özel Okullar Birliğince ayrıca bir sistem mi geliştirilecek?” sorusuna, Bakan Çelik, “Puan hesaplamasında farklı bir sistem olmayacak ama bugüne kadar biz özel öğretim kurumlarına kendi yerleştirmelerini kendilerine bıraktık. Yine yapabiliriz bunu...” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!