Öğretmenlerin kariyer sınavı 19 Kasım’da

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlerin kariyer sınavı 19 Kasım’da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 14:44

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu gereği gerçekleştirilecek uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlikle ilgili eğitim ve sınav takvimini açıkladı. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 81 ilde 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile imzalanan Mesleki Eğitim İş birliği Protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, yönetmelikte bahsi geçen uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini açıkladı. Uzman ve başöğretmenlik eğitim programlarına başvuruların 1 Haziran’da başlayacağını söyleyen Özer, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nın 81 ilde 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacağı, sınav sonuçlarının ise 12 Aralık 2022 tarihinde açıklanacağı bilgisini paylaştı. Bakan Özer açıklamasında şunları söyledi.

DEVASA DÖNÜŞÜM BU KANUNLA TAÇLANDIRILDI
“Biliyorsunuz 60 yıllık özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 şubat 2022 tarihi itibarıyla yayınlanarak yürürlüğe girdi. Son 20 yılda eğitimde yaşanan devasa dönüşüm öğretmene mahsus bir kanun özleminin gerçekleştirilmesiyle taçlanmış oldu. 12 Mayıs tarihinde ilgili yönetmelik yayınlandı. Ve 13 Mayıs itibarıyla ilgili yönetmelikle ilgili eğitim programı ve sınav takvimini bakanlığımızın web sitesinden tüm kamuoyuna açmış bulunuyoruz. Bu yönetmelikte eğitim programlarının detayları bulunuyor. Takvimde ise eğitim programlarının hangi tarihlerde gerçekleşeceği yer alıyor.

Haberin Devamı

500 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMENİ İLGİLENDİRİYOR
500 binin üzerinde öğretmeni ilgilendiren uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programının başvuruları 1-10 haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz ve 5 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Baş öğretmenlik eğitimleri ise yine uzman öğretmenlikle aynı tarihte başlayacak. Oradaki eğitim saati fazla olduğu için 19 Eylül’de nihayete ermiş olacak. Eğitimler tamamlandıktan sonra da uzman öğretmenlerimizin, baş öğretmen olabilmeleri, 10 yılını tamamlamış öğretmenlerimizin de uzman öğretmen olabilmeleri için yapılacak sınav da 19 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olacak.”

YTÜ İLE MESLEKİ EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ
Diğer yandan, MEB ile YTÜ arasındaki protokol kapsamında Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılacak olan kuluçka merkezi ile elektrik, elektronik ve bilişim teknoloji alanlarındaki öğrencilerin yeterliliklerinin artırılması ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. Konuşmasında üniversite ile iş birliği konusunda detayları da paylaşan Bakan Özer şunları söyledi :

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİ REKOR KIRIYOR
2018 yılında 3 bin 574 meslek lisemizde ciro 200 milyon TL’ydi. 2021 yılını 1 milyar 162 milyonla kapattık. 2022 yılında hedefimiz 1 buçuk milyar liraya ulaşmak. Bu kapasiteden öğrencilerimize 52 milyon lira döner sermayeden pay verdik. Öğretmenlerimiz ise 112 milyon pay aldılar. Hem kazandılar hem öğrendiler hem de istediğimiz ürünlere kolayca ulaşmamızı sağladılar.

54’ÜNCÜ AR-GE MERKEZİN İLAN EDİYORUM
Mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında 100’ün 200’ün üzerinde patent ve tescil söz konusu. Bu kapsamda tüm Türkiye’de alt yapısı güçlü olan 53 Ar-GE merkezi kurduk. Bugünkü anlaşmayla birlikte Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni 54’üncü AR-GE merkezi olarak ilan ediyorum.”

Öğretmenlerin kariyer sınavı 19 Kasım’da
SANAT LİSELERİNE SANATÇI DESTEĞİ
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir araya geldi. 76 ilde bulunan 95 güzel sanatlar lisesinde, sanat alanında nitelikli insan yetiştirmeyi, güzel sanatlar liselerinin sayısını ve imkanlarını artırmayı amaçlayan protokolle, güzel sanatlar eğitimi alan 17 bin 601 öğrencinin uluslararası sanat platformlarında aktif yer alması sağlanacak, alanında yetkin sanatçıların desteği alınacak, devlet sanatçıları ve öğretim üyeleri öğrencilerle bir araya gelecek. Okul yöneticileri ve öğretmenler iki bakanlığın çalışmalarıyla belirlenecek.

Haberin Devamı

81 İLİN TAMAMINA GÜZEL SANATLAR LİSESİ
Bakan Özer imza töreninde yaptığı konuşmada ise iki müjdeden bahsederek şunları söyledi: “Birinci müjdemiz güzel sanatlar lisesinin sayısıyla ilgili. 76 ilimizde güzel sanatlar lisemiz varken 5 ilimizde yok ve bu az bir sayı değil. Çünkü bu illerdeki yetenekli öğrencilerimizin güzel sanatlar lisesine erişimiyle ilgili yaşanan sıkıntılar belki bir yeteneğin kaybolmasına yol açacaktır. Onun için geriye kalan 5 ilde güzel sanatlar lisesi yapımı için çalışmalara başlayacağız.

TİYATRO VE SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ AÇILIYOR
İkinci müjdemiz ise; bildiğiniz üzere Güzel Sanatlar Liseleri sadece müzik ve resim alanında eğitim veriyordu. 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla tiyatro ve sahne sanatları alanında da artık eğitim vermeye başlayacak. İnanıyorum ki bu iş birliği sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çok değerli sanatçılarının desteğiyle güzel çalışmalar yapılacak.

Haberin Devamı

KORİDORLARINDA SANATÇILARIN DOLAŞTIĞI GÜZEL SANATLAR LİSELERİ
Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile yeni bir yola giriyoruz. Yeni modelde aynı mesleki eğitimdeki gibi müfredatı birlikte incelediğimiz, Kültür Bakanlığımızın sanatçılarının koridorlarında dolaştığı, ders yaptığı, etkinlik düzenlediği güzel sanatlar liseleri oluşturacağız. Öğreticilerimizin ve öğretmenlerimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ulusal ve uluslararası etkinliklerinde yer aldığı, performanslarını sergilediği çok kapsamlı bir iş birliği modelini hayata geçirmiş oluyoruz.”

Öğretmenlerin kariyer sınavı 19 Kasım’da
KONGO İLE EĞİTİM ANLAŞMASI
Bakan Özer, İstanbul'da öğleden sonraki programı dahilinde Valilik'te düzenlenen törende Demokratik Kongo Cumhuriyeti İlk, Orta ve Teknik Eğitim Bakanı Tony Mwaba Kazadi ile eğitim alanında iş birliği anlaşması imzaladı. Bakan Özer, Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitim alanında ciddi bir atılım yaptığını, bu kapsamda tecrübelerini Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. İmzalanan anlaşma ile iki ülke arasında eğitim alanında bilgi, belge ve bilimsel yayınların değişimi, eğitim ve öğretim alanındaki iyi uygulamalar, mesleki ve teknik eğitimde tecrübe paylaşımı ve ortak araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi gibi çalışmalar yapılacak.

Haberin Devamı

SINAV TAKVİMİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BAKMADAN GEÇME!