Nobel ödüllü Yunus TOBB'de ders verecek

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü Yunus TOBBde ders verecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 10:47

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Nobel Barış Ödülü sahibi ve Bangladeş Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus’un TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde ders vermeyi kabul ettiğini belirterek, üniversite bünyesinde mikro kredi ve sosyal iş girişimciliğine yönelik çalışmaların yürütüleceği Muhammed Yunus Merkezi kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Rıfat Hisarcıklıoğlu, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yılcalı, Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Seban ve Nobel Barış Ödülü sahibi ve Bangladeş Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus’un 5. Dünya Odalar Kongresi’nin ikinci gününde basın toplantısı düzenledi.

YUNUS TOBB ÜNİVERSİTESİNDE DERS VERECEK

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Grameen Bank’a kapsamında uygulamaya koyduğu mikro kredi projesiyle fikirlerin uygulamaya dönüştürülmesi noktasında önemli bir sorumluluk üstelenen Nobel barış ödülü sahibi Yunus’un TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde ders vermeyi kabul ettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Nobel ödüllü bir bilim adamının bir Türk üniversitesinde ilk kez ders vereceğine dikkat çekerek, Yunus’un ortaya koyduğu mikro kredi projesiyle her kesime bir bakış açısı kazandırdığını kaydetti.

Haberin Devamı

TOBB MUHAMMED YUNUS MERKEZİ KURUYOR

Hisarcıklıoğlu, üniversite bünyesinde mikro kredi ve sosyal iş girişimciliğine yönelik çalışmaların yürütüleceği Muhammed Yunus’un adını taşıyacak olan bir merkez kurulacağını da açıkladı.

Muhammed Yunus da konuşmasında, kendi adını taşıyacak olan merkezin, temsil edeceği değerler açısından kendisine şeref verdiğini, gençlerin bu merkez sayesinde farklı sorunları çözmekte ve küresel sistemde nasıl başedeceklerini sağlama açısından yeni bakış açısına sahıp olmalarını sağlayacağını söyledi. Yunus, mikro kredi ve yoksulluk üzerine bilimsel çalışma yürüten kişilerin ve uzmanların da bu merkezde fikirlerini paylaşma imkanı bulacağını vurgulayarak, merkezde savundukları değerlerin yerinin olacağını belirtti.

GRAMENN BANK 7 MİLYON YOKSULA KREDİ VERDİ

Bangledeş Grameen Bank çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yunus, dünya genelinde mali hizmetlere yönelik ihtiyacın çok yüksek düzeyde olduğunu ifade etti. Grameen Bank aracılığıyla Bangladeş’te 7 milyondan fazla kişiye kredi verdiklerini, bunların yüzde 97’sini kadınların oluşturduğunu dile getiren Yunus, işlerini kurma imkanlarına sahip kadınların kredi sayesinde kendilerini yoksulluktan çıkarabileceklerini, çocuklarını okutacak imkanlara sahip olacaklarını vurguladı. Yunus, eğitim kredileri de verdiklerini belirterek, bu krediler sayesinde gençlerin kendilerine yeni bir gelecek oluşturmalarına imkan sağladıklarını da aktardı.

Haberin Devamı

DÜNYA GENELİNDE 100 MİLYON EN YOKSUL KİŞİ KREDİ ALDI

Türkiye’nin de dahil olduğu 175 ülkede mikro kredi sisteminin uygulandığını söyleyen Muhammed Yunus, dünya genelinde en yoksul 100 milyondan fazla kişiye mikrokredi verildiğini bildirdi. Yunus, mikro kredi verilen bölgelerin başında yüzde 85 ile Asya'nın geldiğini, yüzde 10’la Afrika, yüzde 5 ile Güney Amerika ve Latin Amerika’nın geldiğini kaydetti.

"YOKSULLUĞU MÜZEYE KALDIRACAĞIZ”

Küresel mali sistemin zengine daha çok para verirken, yoksulu daha da yoksullaştırdığını anlatan Yunus, mikro kredinin bütün bankacılık sisteminin bir parçası olması için çalışılması gerektiğine de dikkat çekti. Yunus, “Yoksul insanlara yardımcı olurszak, dünyada artık yoksul insan kalmayacak. Yoksulluğu müzeye kaldıracağız. Gençler artık yoksulluğa müzede bakacaklar” dedi.

Haberin Devamı

KREDİYİ EN YOKSULA VERİYORLAR

Gramenn Bank’tan mikro kredi alacak kişinin gerçekten en yoksul olması gerektiğine dikkat çeken Muhammed Yunus, başını sokabileceği bir evi olana veya evinde mobilyası bulunan kişileri, mikro kredi alma kriterlerine uymayanlar arasında sıraladı. Yunus, “normal bankalar en çok varlığı olana kredi verir, biz ise hiç varlığı olmayana ve en yoksul olanlara kredi veririz” dedi.

Krediyi, daha dikkatli ve yararlı kullanmaları nedeniyle kadınları vermeyi tercih ettiklerini anlatan Yunus, kadınları kredi verme konusunda ikna etmenin de oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Yunus, mikro kredi uygulamasına ilk başladıkları zaman erkek ve kadın eşitliğine dikkat ettiklerini ancak sonrasında erkeklerin daha sabırsız ve dikkatsiz kullanmaları nedeniyle kadınlara kredi vermeyi tercih ettiklerini söyledi.

Dünya ekonomisine bakıldığında gelir dağılımında önemli eşitsizliklerin bulunduğunu dile getiren Yunus, dünya nüfusunun yüzde 60’ının dünya gelirinin sadece yüzde 6’sını kullandığını kaydetti.

Haberin Devamı

ZENGİNLE YOKSUL ARASINDAKİ UÇURUM BÜYÜYOR

Muhammed Yunus, dünyanın en zengin 5 ülkesi olan Amerika, Fransa, Japonya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin dünya gelirinin yüzde 45’ine sahip olduğunu vurgularken, dünya genelinde zengin ile yoksul arasındaki uçurumun büyüdüğünü söyledi. Dünya gelirinden alt tabakadaki insanların aldığı payın yüzde 6’dan yüzde 10-15’e çıkarılması için gerekli kurumların oluşturulması, iş imkanları yaratılması ve bilgi iletişim teknolojisi alanında ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi. Büyük şirketlerin kendi işlerine paralel olarak yoksullukla mücadele için çalışmalar yapabileceğini dile getiren Yunus, bilgi teknolojilerini en yoksul çocuklara götürülmesinin yoksulluğun ortadan kaldırılması için önemli bir unsur olarak gösterdi.

Haberin Devamı

Yunus, Bangledeş’te siyasete atılacağına ilişkin söylemlerin hatırlatılması üzerine, geçmişte böyle bir düşüncesi olduğunu ancak bundan vazgeçtiğini ve kesinlikle siyasete girmeyeceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!