Mühendislikte iyi durumdayız

Güncelleme Tarihi:

Mühendislikte iyi durumdayız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2019 08:30

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler 2019’ sıralamasını yayımladı. Buna göre Türk üniversitelerinin yarısı geçen yılki konumlarını korurken, yüzde 30’u daha iyi bir sıraya yerleşti. En iyi dereceler mühendislik, mimarlık ve eğitim alanlarında geldi. Türk üniversiteleri bu yıl değerlendirilen 48 alanın 22’sinde yer buldu.

Haberin Devamı

DÜNYA üniversitelerinde alanlar araştırma etkisi, atıf, akademik ve işveren saygınlığı gibi dört kritere göre sıralandı. Akademisyen ve işverenlerin üniversitelerdeki dallarla ilgili algıları anket çalışmaları da yapıldı. Buna göre, 48 alanda en iyiler belirlendi. Türk üniversiteleri geçen yıllardaki sıralamalarda olduğu gibi mühendislik programlarında en iyi dereceleri elde etti. Dünya sıralamalarında ise Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford ve MIT öne çıktı.

KİMYA, MAKİNE VE ELEKTRONİK
Bu yılın en iyi dereceleri inşaat mühendisliği ile mimarlıkta geldi. İTÜ ve ODTÜ inşaat mühendisliği 101-150 sıra bandında yer buldu. Mimarlıkta ise ODTÜ ilk 150’ye girdi. Türk üniversiteleri ayrıca kimya, elektrik elektronik ile makine mühendisliklerinde de geçen yılki ilk 200’deki konumlarını korudu. Mühendislik programlarında başta İTÜ ve ODTÜ olmak üzere Bilkent, Koç, Sabancı ve Boğaziçi üniversiteleri de öne çıktı.

Haberin Devamı

EĞİTİMDE ODTÜ İLK 150’DE
Türk üniversitelerinin en iyi dereceleri elde ettiği diğer alanlar ise eğitim ve arkeoloji oldu. ODTÜ eğitimde 101-150 sıra bandı ile Türkiye’de en iyi sıraya yerleşirken Koç, arkeolojide 151-200 sıra bandında yer buldu. İTÜ ise dünya ve yeryüzü bilimlerinde aynı sıra bandında temsil edildi.

EN İYİ TIP DERECELERİ
Tıp fakültelerinde ise 301-350 sıra bandı ile İstanbul ve Hacettepe en iyi dereceleri yakaladı. İşletmede Bilkent ve Koç, İngiliz dili ve edebiyatında Boğaziçi, malzeme biliminde ise Bilkent, İTÜ ve ODTÜ ilk 300’de yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!