Minik 'İkiz Kasparov'lar'

Güncelleme Tarihi:

Minik İkiz Kasparovlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 11:52

İzmir'li 8 yaşındaki ikizler Buse ve Berk Vatansever, satranca başlayalı üç yıl olmasına rağmen Bulgaristan’ın Varna Kenti’nde yapılan ‘4'üncü Dünya Umutlar Açık Yaş Grupları Şampiyonası’ndan birincilik ve altıncılık elde ederek döndü. Madalyaya doymayan ikizler şimdi, Antalya’da yapılacak dünya şampiyonasına hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Satranç taşlarına 5 yaşındayken, ambalaj fabrikasında çalışan babalarının turnuvaya katılmak için evde yaptığı antrenmanlar sırasında merak saran Dokuz Eylül İlköğretim Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi Buse ve Berk Vatansever kardeşler, satranca başladıkları kısa süre içerisinde çok sayıda başarı elde etti. Çocuklarının merakını gören baba Orhan Vatansever, satranç konusunda iyi bir eğitim almaları için ikiz çocuklarını Ege Satranç Kulübü'ne yazdırdı. İlk başarılarını satranca başladıkları ilk 3 ay içinde alan ikizlerden Buse aradan geçen 3 yıl içinde İzmir'de 18, Berk ise 15 birincilik madalyası ve 2 kupa kazandı. İkizler 2007 Türkiye Satranç Şampiyonası’nda İzmir’de 8 yaş, ardından da İstanbul'da yapılan şampiyonada Türkiye birinciliğini kazandı. 28 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Bulgaristan'ın Varna kentinde yapılan ‘4. Dünya Umutlar Açık Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda gösterdikleri başarının ardından Satranç Milli Takımı’na seçilen Buse ve Berk Vatansever, Kasım ayında Antalya Kemer’de düzenlenecek olan dünya şampiyonasına katılmak için çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

HER GÜN ANTRENMAN
Kızları Buse ve Berk’in her gün Türkmenistanlı Grand Master (Büyük usta) Orazly Annageldyev eşliğinde iki saat çalıştığını anlatan Orhan Vatansever, şöyle dedi:
“Çocukların kısa sürede elde ettikleri bu başarılar sadece bizi değil, İzmir'de satrançla ilgilenen herkesi heyecanlandırdı. Kemer'de yapılacak dünya şampiyonasında başarı elde etmeleri için hocaları, antrenörleri, psikologları hepimiz elimizden geleni yapıyoruz.”
İkizlerden umutlu olduklarını bildiren Orazly Annageldyev de “Sistematik şekilde çalışıyorlar. Sürekli bir öğrenme istekleri var. Onlara çeşitli problemler veriyorum ve çözmelerini istiyorum. Birbirlerine üstünlük kurmaya çalışıyorlar, böylelikle de daha başarılı oluyorlar” dedi.

BİSİKLET VE BEBEKLER
Satranç oynarken oyundan başka bir şeyi düşünmediklerini söyleyen ikizlerden Berk Vatansever, “Sürekli olarak satranç oynamak ve yenmek istiyorum, yenildiğim zaman ağlıyorum. İstanbul’da oynadıklarım çok güçlüydü. Dünya Şampiyonası’na daha iyi çalışacağım” dedi. Cerrah olmak istediğini ifade eden Berk, “İnsanlara yardım etmek istiyorum. Satranç derslerinin dışında bisiklete binmeyi çok seviyorum” diye konuştu. Buse Vatansever ise “Ben de doktor olmak istiyorum ama daha karar vermedim. Satranç oynamadığım zamanlar arkadaşlarımla ve bebeklerimle oynuyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!