Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: “İhraç edilen öğretmenlerin durumları bir komisyonda değerlendiriliyor”

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: “İhraç edilen öğretmenlerin durumları bir komisyonda değerlendiriliyor”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 15:36

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kanal 7’de Başkent Kulisi programında eğitim gündemi ile ilgili soruları yanıtladı. Öğretmen atamalarının siyasi görüş, inanç ve mezhep gibi ayrımlara göre yapılmadığını belirten Bakan Yılmaz, ihraç edilen öğretmenlerin durumlarının bir komisyon tarafından değerlendirildiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldığı televizyon programında ana muhalefet partisinin önerisi üzerine öğretmen atamalarında psikoteknik testlerin de yapılabileceğini söyledi. İhraç edilen öğretmenlerin durumlarının bir komisyon tarafında ele alındığı vurgulayan Bakan Yılmaz, “PKK ve FETÖ soruşturmalarında kılı kırk yardık. İhraç edilen 28 bin öğretmenin arasında 1000’de bir hata olmuşsa bunu belirlemek için bir komisyon çalışmalar yürütüyor” diye konuştu.

KPSS TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Daha önce öğretmenler KPSS puanlarına göre alınıyordu. Bu seçim yönteminin, öğrencilerimizi 21’inci yüzyıla hazırlayacak öğretmenlerin belirlemesi için doğru olmadığını düşünüyoruz. Şimdi de KPPS puanları dikkate alınıyor. Örneğin 50 puandan aşağı olanlar mülakata çağrılmadı. Öğretmenlerin seçiminde sadece merkezi bir sınavda alınan puana bakmak yeterli değil. Öğretmenin beden dilini nasıl kullandığı, muhakeme gücü ve anladığını anlatabilmesi çok önemli. Bu gibi nitelikleri sadece KPSS puanlarına bakarak anlayamazsınız. Bundan sonra tüm öğretmenler mülakat ile alınacak. Bu MEB’in temel kanununda olan bir şey ancak uygulanmıyordu. Şimdi aday öğretmen göreve adım atmadan önce değerlendirilecek.

Haberin Devamı

BAŞARISIZ ÖĞRETMENLER BİZE ZARAR VERİR

Kardeşin dahi olsa, eğer gerekli liyakat sahibi değilse ona dükkânını bile emanet etmezsin. Başarısızlık sürdürülebilir bir şey değil. Eğitim ile ilgili hükümete not verilecek. Eğer biz gerekli ehliyet ve liyakata sahip olan öğretmenlere görev vermezsek bu bize zarar verir. Yani kendi kalemize gol atmış oluruz.  Mülakatlarda kimseye hangi partiye oy verdin diye sorulmuyor. Basında yer alan soruların hiçbiri bizim soru havuzumuzda bulunmuyor. Toplamda 53 bin aday mülakata alındı. Son 100 yıla yön veren lider kimdir? Başkomutan kimdir? Yılbaşı kutlar mısın? Gezi olaylarında neler hissettin? Tarık Akan hakkında ne düşünüyorsun? Bu tarz sorular havuzda yok. Öğretmenlere 20 kişilik bir komisyon tarafından hazırlanan sorular yöneltiliyor. Bunlar bir kurul tarafından kontrol edildi ve dört kişi tarafından da redaksiyonları yapıldı. Adaylar kendilerine sunulan iki zarftan birini seçiyor. Sonra seçtiği soruyu yüksek sesle okuması isteniyor. Bazı komisyonlarda adayları mülakata ısındırmak için memleketin neresi, hangi yemekleri yapmaktan hoşlanırsın gibi sorular sorulmuş olabilir. Ayrıca öğretmen zaman zaman öğrencilerinden gelen beklenmedik sorularla da karışılabilir. Adayın günümüz olanakları sayesinde bilgiye kolay erişebilen, öğrencisinden gelebilecek sorulara karşı da hazırlıklı olması lazım. Toplamda 53 bin kişi mülakata alındı, itiraz sayısı ise 3 bin 300. Bu küçük bir oran. Bazen bildiğinizi ifade etmeye çalıştığınızda tam anlatamazsınız, bu öğretmenlerimiz için de böyle bir durum olmuş olmalı. Kimsenin ne inancına, ne oy verdiği partiye ne de mezhebine bakmadık

Haberin Devamı

 4 YILIN SONUNDA KADRO ŞANSI

Öğretmenlerle bir yıllık sözleşmeler yapılacak ve 4 yıl boyunca performans değerlendirmeleri ile bu süre uzatılabilecek. 4 yılın sonunda öğretmen, işini düşünmeden eğitim verebilsin, öğretime odaklanabilsin diye kadro alacak.

ÖĞRETMENLERE PSİKOTEKNİK TEST GELEBİLİR

Ana muhalefetten sözleşmeli öğretmenlerle ilgili kanunu hazırlarken seçimlerde psikoteknik testler yapılması yönünde bir teklif geldi. Biz de siz gerekli çalışmaları yapın, destekleyeceğiz dedik. Psikoteknik testler de öğretmen seçiminde kullanılabilir. Yolcu taşıyan otobüslerin şoförleri ve tır şoförlerine bir de psikoteknik yapılıyor. Yani ruhsal durumu uygun mu? Trafiğe çıkacak, trafik canavarı mı olacak, normal mi olacak diye. Kesinlikle bazı ülkelerde öğretmenlere bu da yapılıyor. Kızdırdığında çocuğa nasıl tepki veriyor? Çocuğa şamar mı vuruyor? Ben bu sorulara cevap vermiyorum, dersi terk ediyorum, ders bitmiştir çocuklar mı diyor. Yoksa, çocuklar gelin bu konuyu araştıralım ilginç bir konuydu müfredatta yoktu ama mı diyor.

Haberin Devamı

BİR KOMİSYON İHRAÇ EDİLENLERLE İLGİLİ ÇALIŞIYOR

PKK ve FETÖ soruşturmalarında kılı kırk yardık. İhraç edilen 28 bin öğretmenin arasında 1000’de bir hata yoktur demiyorum. Ama olmuşsa bu 1000’de birdir. Şimdi eğer olduysa diye bir komisyon, ihraç edilen öğretmenlerle ilgili çalışıyor. Türkiye’de birçok sendika var. Gülen’in talimatıyla 2014’te kurulmuş Aktif- Eğitim Sen sendikasına birkaç ay üye olup ayrılmış  eğitimciler açığa alınmadı. Ancak yaşanan gelişmelerden sonra da bu sendika ile ilişiğini kesmemiş öğretmenler görevden ihraç edildi. Çünkü bu süreçte saflar belliydi. Kimsenin buna bir şey dememesi lazım. Ayrıca Bank Asya’da 340 TL parası olan öğretmenlerin de açığa alındığı iddia edildi. Eğer böyle bir şey varsa ben dahil tüm MEB çalışanlarının kurumla ilişkisini keserim. Biz bu dönemde bankadaki parası, normal faiz oranlarının dışında, birden ve yüksek oranda artanları dikkate aldık. Bylock sisteminde kayıtlı eğitimcilerden de ihraç oldu. Operatörler MEB çalışanlarına özel indirim avantajları sunuyor ve bir öğretmen 4 numaraya kadar alabiliyor. Soruşturmada Bylock’ta numarası olan fakat kendisinin bir ilişkisi olmadığını iddia edenler oldu. Bir öğretmen numarayı alıp, eşine dostuna vermiş olabilir. Eğer bunu ispatlarlarsa durumları yeniden değerlendirilebilir. İhraç ettiklerimizden 2 bin 635’i tutuklandı, 2 bin 237’si adli kontrol altında, 313’ü ise kaçak durumda. Bu da ihraçta ne kadar isabetli olduğumuzu gösteriyor. 

Haberin Devamı

77 BİN DERSLİK İHTİYACININ 60 BİNİ BÜYÜKŞEHİRLERDE

2014’ten 2015’e 20 bin ek derslik kazandırdık. Bazı yıllarda kamu ve özel toplamda 28 bin derslik kazandırdığımız da oldu. Sayın Başbakanımız tam gün eğitime geçileceğini söyledi. Şu anda temel eğitimde 4 milyon 600 bin ikili eğitimde öğrenci var. Bu oransal olarak yüzde 45’e denk geliyor. Ortaöğretimde ise 435 bin öğrenci ikili eğitimde. Bu da yüzde 10 demek. Genelde 15 büyük ilde ikili eğitim var. 77 bin derslik ihtiyacının 60 bini çok göç aldıkları için İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde. İzmir’de 30 ilçenin sadece 5’inde ikili eğitim yapılıyor. Bu noktada 2019’a kadar tekli eğitime geçebiliriz. Birçok norm fazlası öğretmenimizi de yeni açılacak okullarda değerlendirebiliriz. Öğretmen eksiğimiz yok.

Haberin Devamı

EKONOMİK İMKÂNLAR ÖĞLE YEMEĞİNE İZİN VERMİYOR

Tam gün eğitimde öğle yemeği tabii ki verilmeli. Ancak ülkemizin ekonomik imkânları şu an için bu ihtiyacı karşılayamıyor. Ancak taşımalı eğitim verilen yerlerde öğrenciler öğle yemeği yiyebiliyor. Umarım en kısa sürede bunu da yapabilecek duruma geliriz.

BEŞİNCİ SINIFLARA YABANCI DİL AĞIRLIKLI DÖRT DERS

Türkiye’de üniversiteden mezun olduktan sonra bile yabancı dil yeterliliklerimizde sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ağırlıklı İngilizce olmak üzere ilk olarak pilot uygulamalarla birlikte 5’inci sınıflarda 20 saat civarında yabancı dil eğitimi vermeyi planlıyoruz. 6 saat civarında Türkçe, yaklaşık 3 saat de matematik verilecek. Ayrıca dördüncü bir ders olarak seçmeli olarak resim veya müzik dersi de eklenebilir. Öğrenciler matematikle ilgilendiğinde, yabancı dili daha iyi öğrenebilirler. Sadece İngilizce değil, örneğin Rusça, Çince ve Arapça eğitimler de verilebilir.

İMAM HATİPLER SADECE YÜZDE 12

Öğrencileri imam hatiplere yönlendiriyorlar, diyorlar. Bu konuda veli ve öğrencinin talebi yoksa ne yaparsanız yapın. Tüm liseler içerisinde imam hatiplerin oranı yüzde 12, meslek liseleri ise yüzde 44. Eğer siz imam hatipler dışında yüzde 88’i görmüyor ve öğrenciler imam hatiplere yönlendiriliyor diyorsanız, rakamlara bakmadan değerlendirme yapıyorsunuz demektir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!