MİÇO’lar sertifikalarını aldı

Güncelleme Tarihi:

MİÇO’lar sertifikalarını aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 11:05

Bir sosyal sorumluluk programı olan ‘One Team’ çerçevesinde, eğitimlerini tamamlayan 61 MİÇO yani mevsimlik işçilerin çocukları sertifikalarını aldı. Programla, bu çocukların eğitimlerini aksatmadan hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak amaçlanıyor.

Haberin Devamı

‘One Team’ programı, Anadolu Etap, Anadolu Efes Spor Kulübü ve Turkish Airlines’ın bir sosyal sorumluluk programı. Bu kapsamında yaşları 10-14 arasında değişen ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan ‘Misafir İşçi Çocukları’ yani MİÇO’lara sertifikalarını, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu ve Anadolu Efes Spor Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan 21 Temmuz’da Anadolu Etap’ın Balıkesir Tahirova çiftliğinde düzenlenen törenle verdi. 30 yıldır sinemaya, 25 yıldır tiyatroya, 10 yıldır da turizme katkı verdiklerini belirten Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

MİÇO’lar sertifikalarını aldı

26 binden fazla öğrenciye burs verdik. Daha çok eğitime ve sağlığa odaklıyız. Anadolu Efes de destek veriyor. Türkiye’nin dört bir yanında 50’nin üzerinde yurt, eğitim kurumu, spor salonu, hastane ve sağlık merkezi yaptırdık. Anadolu Eğitim ve Sağlık Vakfı, kısaca Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) bünyesinde bir kurum. Anadolu Etap, Türkiye’nin en büyük meyve şirketi. İlk fidanı 23 Nisan 2010’da Adana Ceyhan’da diktik. O ilk fidandan başlayan yolculuk, yedi çiftlikte 25 bin dekar arazide 3.5 milyon ağaca ulaştı. Türkiye’nin en büyük çiftçisi değil, ilk büyük meyve suyu üreten şirketiyiz.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI MEYVELER

Mottomuz, sağlıklı nesiller için sağlıklı meyveler. ‘Doal’ ile Türkiye’nin ilk meyve markasını lanse ettik. Ege Üniversitesiyle işbirliği yaptık. Türkiye’de kalıntısız meyve üretmek ve satmak için tüm meyveleri 600’den fazla etken madde için teste sokuyoruz. Olduğumuz bölgelerin, içinde yaşadığımız köylerin, kasabaların, komşusu olduğumuz insanların sosyal ve iktisadi kalkınmasını önemsiyoruz. Çiftlikler de zirai faaliyet döneminde 2 bin civarı tarım çiftçisi istihdam ediyoruz. Buradaki nüfusun yüzde 70’i özellikle kadınlardan seçiliyor. Ayrıca Türkiye’de ziraat mühendislerine Anadolu Vakfı’nın üzerinden burs veriyoruz. 30 kişilik bir burs havuzumuz var. Yüzde 50’sini kız öğrencilerden seçmeye özen gösteriyoruz. İyi yaptığımız uygulamaları yöre halkına, çiftçilere ve köylülere öğretmek amacıyla AgroAkademi’yi oluşturduk. İki yıl Boğaziçi Üniversitesi’yle, son iki yıl da Bilgi Üniversitesi’yle ortaklık yaptık. Zirai kısmında başta Ege Üniversitesi olmak üzere Türkiye’deki diğer üniversitelerin ziraat fakültelerinden seçkin hocalarla destekledik. 80’i sınıf içi, 40’ı da sahada olmak üzere toplam  120 saatlik program sonunda, 565 çiftçiye meyvecilik uzmanı sertifikası verdik. Bunun yüzde 75’i kadındı.

MİÇO’lar sertifikalarını aldı

MİSAFİR İŞÇİ ÇOCUKLARI’ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR

Haberin Devamı

Her yıl 1 milyon kişi Türkiye’nin bir köşesinden öbür köşesine tarım işçiliği için göç ediyor. Türkiye’de ki 893 bin çocuk işçinin yüzde 44’ü mevsimlik tarım işinde. Bu çocuklar yılın 3-4 ayı okula gidemiyor. Göçer işçi aileler, nisanda çocuklarını okuldan alıyor. Onlar da aileleriyle diyar diyar geziyor, birlikte arazide çalışıyorlar. Kötü hijyen koşulları, hastalıklar, düzensiz beslenme, yetersiz oyun alanları, Türkiye’nin gerçekleri arasında. Daha iyi bir hayatın mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Yüksek standartlarda konteyner konaklama alanları kurduk. Her türlü ihtiyaçlarını, kendi evlerindeki gibi devam ettirsinler diye özen gösteriyoruz. Mevsimlik işçilerimize ‘misafir işçiler’imiz, çocuklarına da MİÇO’lar diyoruz. ‘Misafir İşçi Çocukları’. Ufak dostlarımızın hem mental hem akademik yönden yetişmelerine özen gösteriyoruz. MİÇO’lar için il ve milli eğitim müdürlükleriyle anlaşma imzaladık. Bu ufaklıklar ne zaman geldilerse, birkaç gün içinde, anlaştığımız milli eğitim müdürlüğüyle, uzlaştığımız okullara taşımaya başlıyoruz. Derslerinden geri kalmamaları için özen gösteriyoruz. Haziran-eylül döneminde çocuklara kreşlerde eğitim veriyoruz. Müzik, resim, spor, Türkçe öğretiyoruz. Dönem sonunda da sergiler, gösteriler ve sertifikalarla kapanış programı yapıyoruz. 2015’de 150 çocukla başladık. Bugün 165 MİÇO’muz var. Bu yıl bir yenilik, farklılık yapmak, kreşlerde eğitimlerine devam eden 61 çocuğu basketbolla tanıştırmak istedik. Anadolu Efes Spor Kulübü ile Turkish Airlines’ın sosyal sorumluluk projesi ‘One Team MİÇO’ projesini hayata geçirdik.

Haberin Devamı

BASKETBOL ARACILIĞIYLA TOPLUMA KATKI SAĞLIYORUZ

MİÇO’lar sertifikalarını aldı
Avrupa’da ilk kupa kazanan Türk takımı olmanın yanı sıra 13 Türkiye Ligi şampiyonluğu, 10 Cumhurbaşkanlığı ve 10 Türkiye kupasına sahip olduklarını belirten Anadolu Efes Spor Kulübü Genel Direktörü Alper Yılmaz ise, şöyle konuştu:
Sportif başarılar bizim için yeterli olmadı. Sosyal sorumlulukla halka, ülkeye karşı sorumluluğumuzun bilinciyle hareket etmeye çalıştık. Her yıl kütüphane haftasında kitaplığı olmayan kütüphanelere katkı sağlayabilmek için maçlara kitap getirenlere bedava bilet vererek ağırlıyoruz. Bu yıl 4 bini aşkın kitap topladık. MİÇO’larla beraber oluşturduğumuz One Team, aslında Turkhis Airlines Euroleague’in projesi. Bunu gönüllü yapıyoruz. Basketbol aracılığıyla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Topluma girmekte zorlanan fiziksel ya da zihinsel engelli arkadaşlarımızı nasıl daha geliştirebiliriz diye çözüm aramaya iten bir proje. 2012’den beri çalışıyor ve doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyoruz. Bu yıl ilk One Team projemizi korunmaya ihtiyacı olan çocukların bulunduğu Koruncuk Vakfı’yla yaptık. Çocukların topluma girme, sosyalleşme gibi sorunları vardı. Çünkü kendilerini tehdit altında hissediyorlardı. Bunu çözmek için kızlı erkekli 16 arkadaşımıza sekiz hafta çeşitli eğitmenler tarafından spor bilgisi ve spor kültürü eğitimleri verdik. Eğitimin sonunda, çocukların yüzde 90’ının daha iyi ilişkiler kurabildiklerini, kendilerine daha çok güvendiklerini ve hayata daha umutla bakabildiklerini gördük. Bu da bize daha çok çalışma azmi ve gurur kazandırdı. MİÇO’larla yaptığımız proje de bu sene gerçekleştirdiğimiz ikinci proje. 61 çocuğumuzla 5 Haziran’dan beri çalışıyoruz. Kendilerine, sosyal gelişmelerine katkıda bulunacağını düşündüğümüz eğitimler veriyoruz. Basketbolun temel kurallarını kullanarak doğru ve çabuk karar alma, karşındakiyle göz teması kurabilme, iletişimin önemi, kişisel becerilerin geliştirilmesi ve tabii ki basketbolun en büyük yapısı olan takım olma eğitimlerini vermeye çalıştık. Umuyorum, bundan sonraki senelerde de Anadolu Etap’la bunu devamlı bir hale getirebilir, geleneksel bir şekilde ilerleyebiliriz. Biz kendi adımıza çok mutluyuz. Umuyoruz çocuklarımız da çok mutlu olur. 

Haberin Devamı

MİÇO’lar sertifikalarını aldı

ÇOCUKLAR ANLATIYOR

Abdullah Demir: 13 yaşındayım. İki aydır buradayım. Derslerim iyi ama karnem orta geldi. Büyüyünce polis olmak istiyorum.

İbrahim Ethem Adıgüzel: 12 yaşındayım. Kıştan beri buradayım. Karnem iyi geldi. Büyüyünce basketbol öğretmeni olmak istiyorum.

Aynur Taş: 13 yaşındayım. 7’nci sınıfa gidiyorum. Ben de kıştan beri buradayım. Dokuz kardeşiz ben sekizinciyim. Büyüyünce ilkokul öğretmeni olmak istiyorum.

Necip Çiftçi: 13 yaşındayım. Üç aydır buradayım. Bu yıl 8’inci sınıfa geçtim. Derslerim çok iyiydi. Büyüyünce beden hocası olmak istiyorum. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!