Meşru ne demek, ne anlama gelir? Meşru kılmak kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Meşru ne demek, ne anlama gelir Meşru kılmak kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 16:58

Yasalara ve toplum kurallarına uygun davranışlar ve söylemler, meşru olarak nitelendirilir. Meşru kelimesinin içinde yer aldığı birçok tamlama hem günlük hayatta hem de hukukta sık sık kullanılır. Örneğin gayr-ı meşru, kanuna uymayan ve kayıtlı olmayan demektir. Kişinin, canını ve temel haklarını korumak için kendisini savunmasına ise meşru müdafaa denir. Meşru ve meşru kılmak kelimelerinin anlamını örnek cümlelerle derledik.

Haberin Devamı

Meşru sözcüğüyle aynı anlama gelen toplam 8 kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerden ikisi öz Türkçe, diğerleri ise Fransızca ve Arapça kökenlidir:

 1- Yasal 2- Legal 3- Muvafık 4- Uygun 5- Şayeste 6- Kanuni 7- Nizami 8- Teşri

 Meşru Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Meşru kelimesinin ilk anlamı yasalara uygundur. Kurallarla ve toplumsal normlarla çelişmeyen her şey meşru olarak nitelendirilir. Dinen yapılmasında caiz olan şeylere daire-i meşru denir. Bu kelime bazı kaynaklarda helal dairesi olarak da geçer.

 Meşru sözcüğünün bir diğer anlamı ise doğru ve düzgündür. Yasa dışı eylemler ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışlar ise gayr-ı meşru olarak nitelendirilir.

 Meşru Kılmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Bir şeyi yasa ya da kural haline getirmeye meşru kılmak denir. Yanlış bir şeyi doğruymuş gibi göstermek ise meşrulaştırmak olarak nitelendirilir.

Haberin Devamı

 Meşru Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

 1- İdris Bey, meşru müdafaa yaptığı için ilk duruşmada beraat etti.

 2- İşlediğin suçları boşuna meşrulaştırmaya çalışıyorsun.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!