Mesleki ve teknik eğitim çalıştayı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Mesleki ve teknik eğitim çalıştayı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2019 13:00

Türk Eğitim-Sen tarafından ‘Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’ Ankara'da yapıldı.

Haberin Devamı

Türk Eğitim-Sen tarafından mesleki ve teknik eğitim sisteminin mevcut durumunun analizinin yapılması, problemlerinin tespit edilmesi ve çözüm önerileri sunulması amacıyla düzenlenen ‘Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’, Ankara'daki bir otelde yapıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Talip Geylan, mesleki ve teknik eğitimin bir memleket meselesi olduğunu belirtti. Geylan, milli eğitimin toplumu doğrudan ve kısa sürede etkileyen alanı olduğunu söyledi.

Türk Eğitim-Sen olarak mesleki ve teknik eğitime büyük önem verdiklerini belirten Geylan, mesleki eğitimin, iş gücünün kısa sürede üretilmesindeki ve istihdamdaki etkisine işaret etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2023 Eğitim Vizyonu'nda özel bir yerin ayrıldığı mesleki ve teknik eğitime verilen değerin artırılması gerektiğini söyleyen Geylan, "Mesleki eğitim algısı, bir üniversite eğitimi hedefine odaklanmamalı. Bilakis meslek edinme odaklı bir motivasyon sağlamalı. Bunun yanında mesleki eğitim öğrencilerinin kendi alanlarında yükseköğretime geçişiyle alakalı birtakım ek avantajların sunulmasını önemli görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Çalıştaydaki komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak raporları gündeme taşıyacaklarını söyleyen Geylan, şöyle konuştu:
"Nitelik itibarıyla belli bir standardın üzerindeki öğrenciler maalesef meslek liselerini tercih etmiyor. Bu anlamda meslek liselerinin algısının düzeltilmesi lazım. Meslek liselerini nitelikli öğrencilerin tercih edebileceği algısını oluşturmak gerekiyor. Meslek liselerinin ekipman ve teknik altyapılarının daha iyi hale getirilmesi gerekiyor. İşletmeler, mesleki eğitim öğrencilerini maalesef kendi mesleği dışında 'ucuz iş gücü potansiyeli' olarak görüyor. Öğrencilerimiz kendi branşları itibarıyla çok verimli bir işletme eğitiminden geçmiyor. Bu anlamda işletmelerin sıkı denetime tabi tutulması gerekiyor."

Programa, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nurullah Albayrak, MEB yetkilileri ve Türk Eğitim-Sen üyeleri katıldı.

Haberin Devamı

Çalıştayda, ‘Mesleki Eğitim Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın gözden geçirilmesi’, ‘ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim’, ‘yükseköğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim’ ve ‘okul-sektör ilişkileri’ konularında komisyon çalışmaları yapılacak. Çalıştay, komisyon raporlarının sunulmasının ardından kapanış oturumuyla sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!